Lleida
15/33° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Denuncien “increment de fums” d’una oliassa de les Borges durant el confinamentL’empresa ho nega i sostè que sempre hi ha hagut el mateix ritme productiu


Ipcena, l’Ateneu Popular Garriguenc, l’Associació la Banqueta i el Centre Excursionista Borges-Garrigues han traslladat una queixa a Territori i Sostenibilitat pel suposat augment de l’activitat de l’empresa General d’Olis i Derivats, SL, de les Borges durant el període de confinament. 

Asseguren que els veïns de municipis propers han notat “un increment de fums i males olors” procedents de la indústria d’oliasses durant el confinament i per això han sol·licitat a Territori informació sobre l’autorització ambiental, emissions, controls i expedients oberts a General d’Olis, a més de si la indústria podia seguir treballant aquests dies. Les entitats denunciants han tornat a traslladar a Territori que aturi l’activitat de l’empresa en considera-la “incompatible amb el medi ambient i la salut de les persones”. Asseguren que durant el confinament s’han observat “núvols de fum molt més grans del que era habitual”, a més “d’olors que molestaven en la respiració”, segons La Banqueta de Juneda. El portaveu d’Ipcena, Joan Vàzquez, va afirmar que l’empresa emet “més de 90 substàncies contaminants, moltes de les quals són cancerígenes” a més “d’utilitzar més de 200 tones d’hexà, un dissolvent incolor, volàtil, inflamable i explosiu”, amb el conseqüent “perill que comporta”. D’altra banda, denuncien que l’emmagatzematge es fa en quatre naus del 2012 “sense llicència urbanística”.

Des de General d’Olis van negar taxativament les acusacions a l’afirmar que la indústria és un  servei “essencial” i que podia treballar. A més, un portaveu de l’empresa va afirmar que el ritme de producció sempre ha estat el mateix perquè la campanya s’acabava el 20 d’abril i va negar cap increment de fums. D’altra banda l’empresa explica que recicla la pinyola d’oliva, un producte que produeix el 80% d’humitat i que, per tant, emet el mateix fum que una deshidratadora. Segons la climatologia, sostè, el fum és més o menys visual. També diu que l’hexà és un dissolvent “homologat” que es fa servir per l’extracció d’oli i que té un cicle tancat i que ni es llança ni es crema.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats