Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Govern confina la comarca del Segrià degut a l’increment de contagis del coronavirusLes mesures afecten a 209.768 persones, però podran entrar i sortir per raons de feina si tenen un justificant de l’empresa


El Govern ha decidit confinar la comarca del Segrià per l'augment de casos de covid-19. Ho ha anunciat en una roda de premsa el president de la Generalitat, Quim Torra, que ha reconegut que es tracta d'"una decisió difícil". "Avui fem un pas enrere per protegir-nos i controlar el rebrot", ha assegurat Torra, que ha explicat que s'ha autoritzat els Mossos d'Esquadra i les policies locals per multar "si cal" si s'incompleix el confinament, que entrarà en vigor a les 12 hores d'aquest mateix dissabte. La decisió s'ha pres després d'una reunió d'urgència del Procicat que ha encapçalat el mateix Torra i en què hi han participat el vicepresident, Pere Aragonès, i els consellers Meritxell Budó, Miquel Buch i Alba Vergés.

"Vetllarem en tot moment per fer sortir el Segrià d'aquesta situació", ha subratllat el president, que ha instat la població a complir les mesures de prevenció i a evitar contactes "fora del cercle íntim i familiar". "Cal fer ús de les mascaretes, cal intensificar la higiene de les mans i de les zones de contacte", així com guardar distància entre les persones, ha recordat.

El titular d'Interior, Miquel Buch, ha detallat que tot i que el confinament entra en vigor a les 12 del migdia, fins a les 16 hores es permetrà l'entrada de residents al Segrià, tot i que que a partir de llavors quedarà prohibida la circulació. L'única excepció serà per a treballadors que s'hagin de desplaçar o per a causes de força major. No s'interromprà la circulació rodada ni ferroviària que passi pel Segrià si l'origen o la destinació queda fora de la comarca, però sí que els qui hi vagin o en surtin per treballar ho hauran de justificar. Per això, Buch ha advertit que "a partir de dilluns es demanaran certificats d'autoresponsabilitat" com el que va habilitar la Generalitat a l'inici de la pandèmia i que, des de dimarts ençà, caldrà presentar també un certificat de l'empresa per la qual es treballa.

Buch també ha explicat que s'ha informat la Guàrdia Civil de la situació, ja que el Segrià fa frontera amb l'Aragó. En aquest sentit, la consellera de Salut, Alba Vergés, ha confirmat que ja s'ha posat en contacte amb el govern aragonès, que també està fent front a rebrots de covid-19 a la Franja de Ponent.

Vergés ha demanat "reduir molt tota l'activitat de Lleida" sense arribar al confinament a casa, però sí restringint les visites a residències i a persones vulnerables. També ha anunciat que queden prohibides les aglomeracions de més de deu persones "tant en l'àmbit privat com en el públic". "És imprescindible que reduïm al màxim la nostra capacitat de contactes", ha advertit, i ha alertat que el virus té una "incidència molt superior" al Segrià, per sobre de la resta de Catalunya.

També queden restringides les visites a residències –els centres de dia quedaran directament tancats, segons la consellera de Salut, Alba Vergés– però es permet la resta d'activitats, fins i tot l'accés als parcs infantils, sempre que es compleixin les mesures de seguretat, higiene i distància.

El transport públic del Segrià mantindrà els seus serveis per garantir la mobilitat laboral i prestar servei en el cas de les activitats essencials, comercials, empresarials i econòmiques, segons ha informat el Departament de Territori en un comunicat.<br />Torra ha defensat que el Govern hagi decidit confinar el Segrià aquest dissabte i no abans, "perquè és quan els experts ho han recomanat". El cap de l'executiu català ha explicat que no van rebre "aquesta alerta per part dels informes dels experts" fins divendres.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats