Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


El Pallars Sobirà manté la seva decidida aposta per la culturaLa comarca lleidatana continuarà sent una referència amb la celebració de festivals clàssics com l’Esbaiola’t i el Dansàneu


Malgrat les especials dificultats que s’estan vivint enguany, el Pallars Sobirà tornarà a bullir de cultura mantenint dos de les cites més importants de la temporada estiuenca, a més del renovat Terra Roia Arts Festival que, això sí, hauran d’adaptar els espais i la programació a les noves mesures de seguretat, en les que ja treballen amb intensitat.

El primer serà el Festival de teatre Esbaiola’t, que celebrarà la seva 13 edició del 16 al 19 de juliol a Esterri d’Àneu, mantenint les seves dates previstes. Amàlia Atmetlló, productora de l’Esbaiola’t, explica que “vam esperar perquè era una prioritat no suspendre, que era el més fàcil, i moure el menys possible” i finalment quan van veure que hi havia possibilitat el van tirar endavant, sobretot “per responsabilitat amb el territori, ja que durant aquest cap de setmana la zona és un focus important de gent, i també amb el sector, perquè la situació que s’està vivint és dramàtica”. I a més, pensen en els infants, “que han estat dos mesos tancats a casa i poca gent mira pel seu benestar, és un festival dedicat a ells”.

El festival, això sí, patirà alguns canvis, ja que donada l’actual situació no ha pogut mantenir el pmateix pressupost. A més, estan les obligades mesures de seguretat que s’han de prendre. “Estem programant el festival com si se celebrés a la fase 3, si després estem més avançats, millor”, diu Amàlia. Això suposaria, per exemple, la possibilitat d’acollir a 80 persones en un lloc tancat o 800 assegudes a l’aire lliure. També canviarà la localització d’alguns espectacles, que ja no podran ser en llocs reduïts com racons i places petites i s’ha hagut d’anul·lar tota la programació gratuïta al carrer “per evitar massificacions”. A més, no s’obrirà la taquilla i tota la venda d’entrades serà online.

Per la seva banda, el Dansàneu. Festival de Cultures del Pirineu, que celebra enguany la 29a edició en diversos municipis de les Valls d’Àneu, sí ha hagut de canviar les dates i se celebrarà del 23 al 30 d’agost. Rut Martínez, la directora del festival, explica que “vam parlar amb el terrori i sobretot qüestions de logística ens feien impossible mantenir les dates”, ja que “s’ha hagut de recompondre tot el puzzle de la programació, que ja estava tancada”. Així i tot, però, aquesta programació es podrà mantenir gairebé al complet, ja que “hem volgut preservar els compromisos amb els artistes i els productors” i es farà pública el proper 22 de juny.

En aquests dies, l’organització del Dansàneu treballa en adequar les condicions dels espais. De moment estan pensant en un terç de l’aforament i està previst fer més espectacles a l’aire lliure, tot i que en espais delimitats. Donades aquestes dificultats d’enguany, que faran que el públic presencial sigui molt menor que en anys an-teriors ja que, per exemple, “venia molta gent de Barcelona”, el Dansàneu també es bolcarà a les xarxes socials, un món que cada cop pren més importància i que s’ha descobert durant aquesta aturada forçosa de l’activitat provocada pel coronavirus. “Crearem molt material audiovisual enregistrant gairebé tots els espectacles, que també s’emetran per streaming, “, explica Rut i afegeix que “el més important és arribar a la gent, encara que sigui d’una manera menys habitual”.

I el Dansàneu ja pensa en una gran campanya per celebrar l’any vinent una especial 30a edició.

El Terra Roia Arts Festival, un nou projecte a Vilamur que sorgeix de les cendres del Siartb

El Terra Roia Arts Festival, que té com a dies centrals el 13 i 14 d’agost a Vilamur, és la renovació del Festival Siartb, que va celebrar dues edicions amb un notable èxit, arribant a 3.000 visitants el 2019.

Així, sota la nova direcció de l’artista pallarès Miquel Seguer i després de viure unes setmanes d’incertesa que els han obligat ara a treballar a contrarrellotge, el certamen comptarà amb més de trenta artistes convidats i una quarantena d’activitats – que inclouen exposicions, projeccions, tallers literaris, musicals o de sensibilitat ambiental, concerts, conferències i xerrades, presentacions de revistes, premis de pintura, lectures o espectacles teatrals, – i mantindrà el seu esperit de comptar amb artistes que estiguin vinculats a la comarca.

A la vegada, però, el nou director explica que ell també volia donar-li un gir al festival i afegir un caràcter “més de fira”. Així, un dels seus objectius és oferir aquesta mostra de la creació de la comarca també amb intenció comercial, a través de la venda de produccions y productes artístics, el que sumarà a les activitats stands d’artistes o de diferents entitats. “Estem fent una cosa una mica més gran i la gran xarxa de col·laboradors que estem fent ens dona garanties de futur”, explica Miquel.

Quant a les lògiques mesures de protecció que s’han d’implementar i en les que ja estan treballant, Miquel diu que “serem garantistes, volem que la gent sapigui que serà segur i esperem que vingui”. “Estem preparant els protocols i habilitant espais, que seran gairebé tots exteriors, per garantir les distàncies”, tot i que també hi haurà una carpa per acollir entre 50 i 80 persones.

EXPOSICIÓ SOBRE LA GUERRA CIVIL

Una de les activitats més destacades del Terra Roia, i que es mantindrà a Vilamur més enllà de la celebració del festival, serà l’exposició Itineraris d’una memòria enfrontada, un recorregut fotogràfic d’Oriol Riart pels principals indrets que durant nou mesos –des de l’abril al desembre de 1938– van esdevenir la línia de front de guerra a Catalunya, un front que resseguia els rius Noguera Pallaresa, Segre i Ebre.

L’exposició s’acompanya de fragments de diaris personals escrits pels combatents en els mateixos indrets i moments dels fets i d’un mapa de grans dimensions amb el recorregut del front.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats