Lleida
22/36° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


“Fins a la Guerra Civil, la relació entre el Barça i el Real Madrid va ser cordial i fins i tot bona”El periodista, Enric Calpena, publica la novel·la ‘El primer capità’, basada en la figura de Joan Gamper i la fundació del Barcelona


EEl periodista i historiador, Enric Calpena, va presentar el passat dijous a Lleida ‘El primer capità’ (Edicions 62), la seva darrera novel·la, on exposa els punts de connexió entre el futbol i catalunya, a través de la figura de Joan Gamper.

A finals del segle XIX, l’any 1898, un jove suïs arribava a Barcelona. El que havia de ser una estada curta es va convertir, a posteriori, en l’embrió d’un moment que canviaria la història de la ciutat. La seva passió per l’esport i l’enamorament que va sentir vers la ciutat el va portar a crear un equip d’aficionats en un moment en què el futbol a Catalunya i a Espanya encara estava per descobrir. El que no sabia Joan Gamper és que aquest petit club, que va fundar el 29 de novembre de 1899, sota el nom de Football Club Barcelona, es convertiria en el gegant que és en l’actualitat. “Gamper al·lucinaria amb el gran nombre de socis que té ara el Barça perquè en cap moment s’imaginava que el futbol seria popular. Més aviat pensava que seria sempre un esport minoritari”, explica Enric Calpena. Amb aquesta premissa, el periodista i historiador teixeix aquesta novel·la en què connecta “la història del Barcelona amb la història dels 30 primers anys del segle XX a Catalunya” mitjançant la personalitat de Joan Gamper. 

La seva ideologia protestant, en un context en què a Espanya s’imposa el catolicisme, va portar molts problemes a Gamper i, en certa manera al club. “El transversalisme del club fa que cada vegada es vagi semblant més a la base social catalana del moment, que era catalanista”, comenta Calpena, que afegeix que la gran aportació de Gamper és “implicar el Barcelona en el país” en un moment en què el club està a punt de desaparèixer. “Es va convocar una assemblea per dissoldre’l”, recorda l’autor.

En el llibre, Calpena també mostra la bona sintonia inicial entre el Barça i el Real Madrid (fundat el 1902 per dos germans catalans). “El Madrid neix emmirallant-se en el Barça i crea un club que admeti tothom. Aquest plantejament inicial fa que tinguin una bona relació inicial, a més abans de la Guerra Civil el Barça era molt millor que el Madrid”, assenyala Calpena, que afegeix que després del conflicte bèl·lic, “quan es dirimeix l’hegemonia”, la relació canviarà.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats