Lleida
4/10° C (boira)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


JARC reclama ajuts i avals ''que responguin a les necessitats del sector'' per pal·liar els efectes de la covid-19L'organització agrària sosté que les mesures que ha posat en marxa Agricultura "no resulten efectives"


Joves Agricultors i Ramaders de Catalunya (JARC) ha tornat a denunciar davant el Departament d'Agricultura que les mesures de suport que ha posat en marxa per fer front a la crisi provocada per la covid-19 "no estan ben dissenyades" i, per tant, "no resulten efectives per al sector". En aquest sentit, l'organització agrària ha criticat les condicions dels avals de l'Institut Català de Finances (ICF) perquè considera que "resulten poc avantatjoses per als productors agraris". Així ho ha traslladat JARC a la consellera Teresa Jordà en el marc de la Taula Agrària celebrada aquest divendres per analitzar l'afectació al sector agrari de les darreres mesures decretades per la Generalitat per fer front a la covid-19.

JARC ha assegurat que a molts productors "no els ha resultat rendible" acollir-se a l'ajut de peribles que finalitza aquest divendres, amb què Agricultura abona un import per les donacions que els productors hagin efectuat al Banc d'Aliments. Per una banda, considera que els preus que reben per donar els seus productes "no cobreix les despeses de segons quins productes". En el cas, per exemple de l'oli d'oliva verge extra, "es paga a 2,6 euros/quilo d'oli, la meitat del preu de mercat", segons JARC. En canvi, en altres productes "demanen unes condicions d'envasat que encareixen massa la donació" com ara en el boví on "l'obligació de lliurar el producte en paquets petits fa que resulti inviable".

Pel que fa als avals de l'ICF, JARC afirma que "les condicions que ofereixen són menys favorables que les d'altres entitats bancàries", a més d'implicar que "el productor hagi de fer front a tràmits burocràtics excessius".

En aquest sentit, l'organització agrària lamenta que "Catalunya ha seguit la mateixa línia que Espanya, que és un dels països de la Comunitat Europea que menys crèdits directes ha atorgat per pal·liar els efectes de la covid-19". JARC recorda que Alemanya va destinar el 14,4% del seu PIB en ajudes directes a les empreses, França un 6,2% i Itàlia un 5,1%. "Espanya només ha destinat un 3,6% i ha optat pels avals dels crèdits tous" tot i que "recentment ha anunciat que vol ampliar temps de carència i període de devolució", afegeix l'organització agrària.

 

Autorització per a la caça amb restriccions

D'altra banda, el president de JARC, Xavier Vela, ha celebrat que s'autoritzi l'activitat cinegètica durant aquest període de restriccions. Aquesta és una qüestió que l'entitat va reclamar durant el confinament i que fa temps que treballa amb el Departament. Es tracta de controlar les poblacions de fauna salvatge que provoquen abundants danys als agricultors.

Una altra reclamació de l'entitat que s'ha vist satisfeta és que el sector de flor i planta ornamental sigui considerada com a essencial. Això ajudarà els productors d'aquest sector, un dels més castigats durant els darrers mesos, a poder continuar amb la seva activitat.

 

Jordà demana als alcaldes que mantinguin oberts els mercats ambulants de venda d'aliments frescos

La consellera d'Agricultura, Teresa Jordà, ha enviat una carta als presidents de consells comarcals de Catalunya perquè facin extensiva als alcaldes de la seva comarca, la petició de mantenir oberts els mercats de venda no sedentària de tipus alimentari, que són competència municipal, i queden plenament autoritzats i vigents, davant les noves mesures restrictives per frenar la covid-19 que han entrat en vigor aquest divendres. Segons Jordà, les activitats d'abastiment alimentari queden exemptes i per això ha insistit en la "necessitat de no trencar la cadena alimentària" en cap de les baules, per la qual cosa ha situat els mercats setmanals com una "necessitat" perquè això no passi.

Jordà ho ha dit en el marc de la reunió telemàtica d'urgència de la Taula Agrària amb el sector que ha tingut lloc aquest divendres. La consellera ha anunciat que en les pròximes hores mantindrà reunions telemàtiques amb tots els col·lectius del sector afectats.

A la reunió, el Departament d'Agricultura ha volgut mostrar el seu suport a un sector que tant en el confinament total de la primavera passada com en aquest d'específic, ha estat un dels més afectats pel tancament de bars i restaurants, que tenen en l'anomenat canal HORECA, el que serveix a aquests establiments, la seva principal font d'ingressos.

Per reduir l'impacte del tancament d'aquest canal sobre els petits productors, el Departament va crear al mes de maig una línia d'ajuts, dotada amb 4 MEUR, que consistia a comprar-los la mercaderia i cedir-la al Banc dels Aliments, de manera que també s'ajudaven altres sectors afectats per la crisi social provocada per la sanitària. Aquest ajut acabava precisament aquest divendres.

Fruit d'aquesta iniciativa, fins al 20 de setembre, el programa havia cedit al Banc dels Aliments un total de 168,5 tones de carn i derivats, fruita, verdura, llegums, lactis, mel, fruita seca, cereals, 55.000 litres d'oli i 170.000 ous.

Els imports màxims de l'ajut eren de 100.000 euros per productor, societat agrària de transformació (SAT) i cooperativa, excepte per a les donacions d'oli d'oliva, la mel, la fruita seca i els embotits de porc, que tenien un màxim fixat per productor o soci de SAT de 8.000 euros i de 60.000 euros per al total de la SAT i cooperativa. El màxim d'aquests imports per a les entitats sense ànim de lucre o els elaboradors de productes lactis que compren exclusivament la llet a ramaders d'explotacions catalanes era de 20.000 euros.

Per poder aspirar a aquests ajuts, els productors han d'haver tingut una davallada de facturació de, com a mínim, el 30% (inclosa la facturació en línia) durant algun dels mesos dins del període comprès entre l'1 de març i el 30 de juny de 2020 en relació amb l'any anterior.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats