Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


L’alcaldessa d’Aitona denuncia l’arribada de temporers d’arreu de l’Estat sense contracte o en situació irregularPujol demana a les autoritats que s’investiguin urgentment aquests desplaçaments incontrolats que estan prohibits durant l’estat d’alarma


L’alcaldessa d’Aitona, Rosa Pujol, ha adreçat una carta a la Subdelegació del Govern a Lleida per a denunciar i demanar que amb caràcter urgent s’investigui el desplaçament d’un destacat nombre de persones sense contracte de treball i/o en situació irregular arribats al municipi al llarg dels darrers dies en recerca de feina i d’allotjament coincidint amb l’inici de la campanya de la recollida de la fruita.

En concret, Pujol posa de manifest el risc general per a la salut pública que representen, i en especial per als veïns i veïnes d’Aitona com per als temporers, aquests trasllats incontrolats des de diferents punts de l’Estat espanyol -com Madrid, Toledo o Córdoba- en plena pandèmia. “No entenem com és possible que durant l’estat d’alarma es puguin fer lliurement aquest tipus de desplaçaments entre diferents comunitats autònomes que estan estrictament restringits i prohibits pel govern espanyol pel perill sanitari que suposa. Com a municipi que som és difícil gestionar un problema que és de l’Estat i exigim una investigació.”, afirma Rosa Pujol. 

En aquest sentit, l’alcaldessa d’Aitona advoca novament per una regularització de totes les persones immigrants que resideixen a l’Estat espanyol “que garanteixi de ple tots els seus drets; entre ells, el de treball, tal com passa a Portugal o Itàlia”; i explica que ha mantingut entrevistes amb algunes de les persones sense contracte de treball o en situació irregular arribades a la vila per a conèixer de primera mà quin era el seu punt d’origen. 

Per a tot això, Rosa Pujol reclama al Ministeri de l’Interior, com a ens competent en la matèria, que investigui “si hi ha alguna autoritat o organisme que està aconsellant o patrocinant aquests desplaçaments vulnerant les disposicions de l’estat d’alarma”. 

Finalment, Rosa Pujol recorda que enguany Aitona compta amb prop de 2.000 persones que s’han desplaçat de forma regular fins al municipi per a treballar en la campanya de la fruita i que de forma generalitzada estan complint estrictament amb totes les mesures de seguretat i de prevenció establertes per tal d’evitar el contagi i la propagació de la Covid-19. “El sector agroalimentari és essencial al nostre territori i no podem seguir posant-lo més en perill amb conductes com aquesta. Aquest no és un problema dels alcaldes, sinó de l’Estat, qui ha d’investigar i resoldre aquesta situació amb urgència”, afegeix l’alcaldessa d’Aitona.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats