Lleida
15/33° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


L'Arxiu Nacional de Catalunya, l'històric de Lleida i el comarcal de la Cerdanya reobren amb mesures de seguretat



Els usuaris han de demanar hora amb antelació i l'aforament a la sala està limitat a un terç de la capacitat


Aquesta setmana i d'acord amb el pla de desconfinament de les regions sanitàries que es troben en fase 1 i 2 han obert portes als usuaris l'Arxiu Històric de Lleida, l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya i l'Arxiu Nacional de Catalunya, amb totes les mesures de seguretat establertes en els plans de desescalada sectorials i en els plans de contingència específics, elaborats al Departament de Cultura a través de la Direcció General del Patrimoni Cultural. La reobertura al públic dels serveis dels arxius es realitza amb cita prèvia per garantir la seguretat de les persones i amb l'aforament a la sala limitat a un terç de la seva capacitat. També és obligatori l'ús de guants i mascaretes. El 18 de maig ja va reobrir l'Arxiu Històric de Tarragona.

Aquests plans han comportat una revisió i implementació de mesures i protocols que han de garantir la seguretat dels treballadors, els usuaris i la documentació. D'una banda, s'han instal·lat les mesures de protecció, informació i senyalització necessàries i s'han adequat els espais als requeriments normatius. Així mateix, s'han modificat i adaptat els horaris i protocols, tant d'atenció al públic com de neteja per garantir la correcta atenció als usuaris. La utilització de mascaretes i guants serà obligatòria a l'interior de tots els arxius.

L'Arxiu Nacional de Catalunya ha obert aquesta setmana la sala de consulta per a investigadors i préstec bibliogràfic, amb cita prèvia, amb tot un seguit de mesures d'obligat compliment que caldrà tenir present abans de fer la consulta de la documentació. Per demanar hora s'ha de fer preferentment per correu electrònic a l'adreça ancsala@gencat.cat, o bé trucant als telèfons 93 554 52 49 o 93 554 52 30.

L'horari de la sala de consulta serà de 9 a 14 hores amb un aforament limitat i s'indica que les persones usuàries hauran d'utilitzar els seus ordinadors personals, fent servir els ordinadors de la sala només de forma excepcional. L'arxiu ha publicat al seu web els horaris i protocols de prevenció a seguir per poder fer una consulta segura per tothom.

Pel que fa als arxius de la Xarxa d'Arxius Comarcals, estan iniciant el seu retorn a la normalitat amb l'obertura al públic de diversos equipaments en funció de la regió sanitària a la qual es troben. És per això que han posat a disposició de la ciutadania un mapa interactiu, que es pot consultar a xac.gencat.cat/ca/detalls/Noticia/Desconfinament_2020 i que permet identificar en quina fase està cada territori i així saber si ja ha obert les seves portes al públic.

L'Arxiu Històric de Tarragona va ser el primer en obrir les seves instal·lacions al públic el 18 de maig, amb l'assistència d'una desena d'usuaris, i aquesta setmana ha estat el torn de l'Arxiu Històric de Lleida i l'Arxiu Comarcal de la Cerdanya. En tots els casos, l'aforament a la sala està limitat a un terç de la seva capacitat. L'horari de consulta, sempre havent demanat hora prèviament, és de 9 a 14 hores i se sol·licita als usuaris que demanin cita amb una antelació mínima de 24 hores. Les dades de contacte i cita prèvia es poden trobar a http://xac.gencat.cat/ca/inici/

D'un total de 38 arxius en funcionament a cada capital de comarca, ja són 26 els que han iniciat les tasques de preparació de les instal·lacions per tal de procedir a la seva reobertura al més aviat possible. La resta d'arxius comarcals reiniciaran progressivament la seva activitat laboral i obertura al públic durant el mes de juny.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paper



SOBRE L'AUTOR

Articles relacionats