Lleida
20/37° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


L'església de Sant Climent de Taüll comença a rebre visitants després de setmanes tancada pel coronavirusPoden entrar-hi 15 persones cada hora i la visita al campanar ha quedat suspesa


Veïns de la Vall de Boí han estat els primers a tornar a visitar l'església de Sant Climent de Taüll. Aquest dijous ha reobert les portes després de setmanes tancada pel coronavirus i ho ha fet extremant les mesures d'higiene i distanciament entre visitants. Cada hora solament podran entrar 15 persones al temple per veure el video mapping i s'ha tancat l'accés al campanar perquè no es pot garantir el distanciament. Al lloc on hi havia bancs, els visitants s'han trobat unes marques a terra que indiquen on s'han hagut de col·locar. La resta d'esglésies Patrimoni de la Humanitat per la Unesco s'aniran obrint progressivament. Es vol que tothom pugui tornar a gaudir del romànic i és per això que del 4 al 21 de juny l'entrada serà gratuïta.

A les esglésies no hi ha punt de venda d'entrades i els visitants l'han de comprar en línia. Abans d'entrar al temple s'han de netejar les mans amb gel hidroalcohòlic que ja hi ha a la porta. Els visitants han de mantenir en tot moment la distància de seguretat de 2 metres amb la resta de visitants i el personal de l'església.

La capacitat del temple, complint el distanciament, és superior a les 15 persones però els tècnics del Centre del Romànic han habilitat solament aquells punts on les persones podran veure perfectament el vídeo mapping a l'absis de l'església.

Un cop finalitzada la projecció, el visitant pot fer una petita visita al temple i finalitzat aquest temps, personal del Centre del Romànic neteja els punts del terra on s'han ubicat les persones i tot aquell material que han pogut tocar durant l'estada a l'interior de l'església.

El primer dia de reobertura de Sant Climent de Taüll els visitants eren veïns de la Vall, alguns d'ells emocionats per tornar a poder entrar a l'església després de tantes setmanes com la Pepita Puyol que ha dit que no recorda haver-la vist tants dies tancada com ara.

D'altres veïns com la Cecília Jornada, propietària d'un establiment turístic a Barruera, ha visitat l'església amb els seus dos fills, per conèixer de primera mà les mesures que s'han aplicat i poder-les explicar als seus clients.

Aquest és un dels motius de l'entrada gratuïta fins al dia 21, perquè els responsables d'establiments turístics de l'àrea sanitària de l'Alt Pirineu visitin les esglésies i les puguin donar a conèixer als seus clients. També perquè els veïns de la Vall de Boí les puguin tornar a gaudir.

Els primers visitants serviran per avaluar si tot el que s'ha dissenyat respecte a les mesures d'higiene, compra d'entrades, temps de visita i temps de neteja és viable o s'ha de canviar alguna cosa i d'aquesta manera estar preparats per l'arribada de turistes. La primera ha estat Sant Climent de Taüll i les altres esglésies i el Centre del Romànic s'aniran obrint de forma progressiva d'una en una, per fer-ho amb les màximes garanties de seguretat. No s'obrirà la següent església fins que no s'hagi verificat durant quatre dies seguits el bon funcionament de les mesures implementades a Sant Climent.

Sònia Bruguera, alcaldessa de la Vall de Boí, ha dit que confia que aquest estiu siguin molts els que visitin la zona i ha recordat que la venda d'entrades de les esglésies del romànic és una "important" font d'ingressos del Centre del Romànic i per aquest motiu espera que durant els mesos de juliol, agost i setembre siguin molts els visitants al romànic.

La Seu Vella treballa en el dimarts dia 16 com a probable data per reobrir

Malgrat que teòricament, els monuments ja podrien obrir les seves portes en entrar a la fase 2 de la desescalada, en la qual s’espera que pugui entrar Lleida aquest dilluns, la Seu Vella està treballant en un escenari de reobertura en què la data més propable és el dimarts 16 de juny. Joan Baigol, director del Consorci del Turó de la Seu Vella, explicava que s’estan acabant d’ultimar els protocols, amb la senyalització i la instal·lació de les mesures de protecció i higiene. També hi haurà uns punts QR amb àudios explicatius ja que de moment no es faran visites guiades.

El Museu de Cervera rebrà els primers visitants aquest dissabte

El Museu Comarcal de Cervera té previst obrir les seves portes demà dissabte 6 de juny als primers visitants, que en aquests primers dies només podran fer-ho en grups d’un màxim de sis persones i que siguin del mateix nucli familiar, tot i que en el seu horari habitual. Com a excepció, la Casa Duran i Sanpere requerirà demanar una cita prèvia. Durant tot el mes de juny l’entrada al Museu serà gratuïta.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats