Lleida
15/33° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Més de 9.100 inscrits per treballar a la campanya de la fruita, el triple que l'any passatGinesta destaca la menor incidència de la crisi de la covid-19 en el sector agroalimentari


Un total de 9.122 persones s'han inscrit a la borsa específica del Servei d'Ocupació de Catalunya (SOC) per treballar a la campanya de la fruita, el tiple que l'any passat i multiplicant gairebé per vuit les de 2017 i 2018, segons ha explicat el secretari general de Treball, Afers Socials i Famílies, Josep Ginesta. D'altra banda, l'1 de juny s'incorporaran 52 tècnics contractats a través del programa de treball i formació del SOC i que desenvoluparan tasques d'intermediació, orientació i suport a temporers en municipis del pla de Lleida. Ginesta ha destacat la menor incidència de la crisi de la covid-19 en el sector agroalimentari ja que s'ha mantingut "més dinàmic" que la resta, cosa que fa preveure una "més fàcil recuperació".

Ginesta ha valorat positivament les més de 9.000 sol·licituds que ha rebut el SOC de persones interessades en treballar enguany a la campanya de la fruita, que tripliquen les inscrites l'any passat i gairebé octupliquen les sol·licituds del 2017 i 2018. En aquest sentit, ha destacat que aquestes dades "reforcen la capacitat d'intermediar del SOC per aproximar les persones temporeres a les empreses del sector agrari".

Aquesta borsa de treball es mantindrà activa mentre sigui necessària la contractació de personal tenint en compte que el major nombre de contractacions per treballar a la campanya agrària es produeix entre els mesos de maig i setembre.

Treball destina més de 2.5 MEUR a la campanya agrària per intensificar el suport al sector davant la covid-19

Josep Ginesta ha explicat aquest divendres el Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha intensificat el seu suport a la campanya agrària 2020 i, en especial, a la de la fruita dolça destinant més de 2,5 milions d'euros al sector agrari amb diversos programes socials i polítiques actives d'ocupació davant els efectes de la covid-19.

En aquest sentit, la conselleria destinarà 625.000 euros al programa de treball i formació del SOC que permetrà que ajuntaments de les comarques Segrià, Pla d'Urgell, Garrigues, Noguera i Urgell puguin contractar en total 52 tècnics que desenvoluparan durant quatre mesos tasques d'intermediació, orientació i suport a temporers i altres tasques relacionades amb el desenvolupament de la campanya de la fruita. És el cas dels consistoris d'Alcarràs, Torres de Segre, Aitona, Seròs, Bell-lloc d'Urgell, Soses i Bellpuig, Artesa de Lleida, entre altres. Aquest personal tècnic s'incorporarà l'1 de juny.

Altrament, l'Institut Català de Seguretat i Salut Laboral ha editat una guia amb recomanacions i mesures preventives dirigida als treballadors agraris, amb informació i formació per minimitzar el risc de contagi en la campanya de la fruita.

Suports a la formació, professionalització i inserció laboral

Un total de 378 persones desocupades rebran formació en 11 especialitats corresponents a la família professional agrària per a l'obtenció de certificats de professionalitat (en activitats auxiliars, agricultura ecològica i aprofitament forestal) amb una inversió de d'1,4 milions d'euros. Així mateix, en el marc del programa Singulars, el departament atorga 70.000 euros per l'Escola de Pastors de l'Associació Rurbans de Rialp especialitzada en formació professional per una nova pagesia. L'objectiu és garantir el relleu professional del sector primari de Catalunya sota el model de l'agroecologia, ha dit Ginesta.

A més, Treball aporta 153.000 euros a la Fundació Pagesos Solidaris (Unió de Pagesos) per a la inserció laboral de 80 joves sense ocupació i en risc d'exclusió, impulsant l'ocupació estable a les comarques del Segrià, Garrigues, Pla d'Urgell, Noguera i Segarra. Així mateix, el departament també manté un conveni de col·laboració en matèries de treball i ocupació amb Unió de Pagesos per a l'orientació, formació i inserció laboral d'aturats en l'àmbit del sector de l'agricultura per un import de 200.000 euros.

Més suport als ajuntaments per a l'atenció a temporers

Altrament, Ginesta ha destacat que Treball, Afers Socials i Famílies ha reforçat el suport als ens locals amb 10,5 milions d'euros més a través del contracte programa. Concretament, es finançaran accions dels ajuntaments i consells comarcals sobre sensellarisme (1 milió d'euros), voluntariat (1,5 milió d'euros) i el reforç del Servei d'Atenció Domiciliària (8 milions d'euros), sempre sobre accions vinculades amb la covid-19. D'aquesta manera, podran acollir-se a aquests ajuts els municipis que ara inicien la campanya agrària i que reben un nombre important de temporers sense residència fixa, per tal d'oferir-los suport habitacional i sociosanitari, especialment en una situació de crisi sanitària.

Menor incidència de la crisi de la covid-19 en el sector agroalimentari

Ginesta també ha posat de relleu que la incidència de la crisi de la covid-19 en el sector agroalimentari ha estat menor ja que ha tingut un comportament "més dinàmic" que la resta de sectors, cosa que fa preveure una "més fàcil recuperació". L'afiliació a la Seguretat Social entre febrer i abril del 2020 ha registrat un tímid augment del 0,1%, amb 133 noves afiliacions, en el sector agroalimentari, mentre les afiliacions a Catalunya han caigut un global del 4,3%. En termes interanuals, el sector agroalimentari es redueix més moderadament que el total de l'afiliació a l'abril del 2020 (-1,3% davant del -4,1%). En xifres absolutes, són 1.732 afiliacions menys que ara fa un any.

Pel que fa a l'atur, a l'abril hi havia 16.990 persones aturades registrades que han tingut la seva darrera ocupació en el sector agroalimentari, el 3,6% del total de l'atur català (467.810). Interanualment, l'atur del sector agroalimentari ha registrat en general disminucions fins a l'abril del 2020, en què s’ha incrementat un 9,7%, tot i que aquest augment ha estat menys fort que el total de l'atur registrat al país (22,6%). En xifres absolutes, hi ha 1.507 persones aturades més en el sector que a l'abril del 2019.

1.410 ERTO que afecten més de 12.000 treballadors

Els ERTO registrats al sector fins al 20 de maig s'eleven a 1.410 (1,4% del total) i afecten 12.235 persones treballadores (1,7% del total). D'aquests, els expedients per força major suposen el 90,6% del total i el 9,4% restant són procediments de regulació d'ocupació per causes econòmiques, tècniques, organitzatives o productives. En persones afectades, representen, el 83,1% i el 16,9%, respectivament.

En l'àmbit de la sinistralitat laboral, en el primer quadrimestre d'aquest any s'han produït 1.775 accidents en el sector agroalimentari; el 6,9% del total a tot Catalunya, la majoria lleus (99%), 13 greus i 1 mortal. Respecte al període gener-abril del 2019, els accidents amb baixa en el sector agroalimentari s'han reduït un 6% (113 menys), amb menys intensitat que en el total de l'economia (-21,7%). Tot i això, en els darrers anys, la xifra d'accidents en les indústries de productes alimentaris ha crescut, amb diferent intensitat. En canvi, en l'agricultura, ramaderia i pesca el comportament és més variable, segons ha assenyalat Ginesta.

L'índex de sinistralitat dels darrers dotze mesos (maig 2019-abril 2020) se situa en les indústries de productes alimentaris en 5.520,6 accidents en jornada de treball amb baixa per cada 100.000 persones afiliades, força per sobre de l'índex d'incidència dels accidents en l'agricultura, ramaderia i pesca (3.159,3). En ambdós subsectors, l'índex supera el del total de l'economia catalana (2.702,5).

L'índex mostrava una certa tendència a la baixa en l'agricultura, ramaderia i pesca entre 2015 i 2018, i una estabilitat en les indústries de productes alimentaris. Segons el despertament, el descens del 2019 s'explica en tots els casos pel canvi de normativa que obliga des del 2019 a tots els autònoms a cotitzar per accidents i malalties professionals i, per tant, s'inclouen en el càlcul de l'índex. En els darrers dotze mesos (maig 2019- abril 2020), l'índex d’incidència es redueix en l'agricultura i en el total de l'economia, mentre que creix en les indústries de productes alimentaris.

Més temporalitat en els contractes al sector que en el conjunt de l'economia

El sector agroalimentari en el seu conjunt ha signat 51.732 contractes amb lloc de treball a Catalunya de gener a abril del 2020, el 6,7% del total de la contractació catalana. L'any 2019 el pes del sector en la contractació era del 5,2%. Ginesta ha destacat, però, que 9 de cada 10 contractes del sector han estat temporals, per sobre del pes de la contractació temporal del conjunt de l'economia (el 85%).

Respecte del mateix període de 2019, la contractació en el sector agroalimentari s'ha reduït amb menys intensitat que en el total (-4,4% davant del -26,5%), tant la indefinida com la temporal. Ara bé, en el sector el descens de la contractació indefinida gairebé triplica en intensitat el de la temporal (-12,6% enfront del -3,4%).

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats