Lleida
20/36° C (sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


“Per poder estar al servei d’algú, l’he d’escoltar i donar-li veu”L’alcaldessa de Maldà aposta per fomentar els processos de participació i fixa el repoblament com un dels eixos de mandat


“Per poder estar al servei d’algú, l’he d’escoltar i li he de donar veu”. Així entén la política Anna Salla, alcaldessa de Maldà des del divendres 15 de maig després de prosperar la moció de censura presentada contra l’anterior alcalde, de Junts per Maldà.

S’estrena com a primera institució del poble en mig d’una pandèmia mundial i això implica “tenir molta cura” i ser conscients que “tot el que desenvolupem haurà de tenir en compte el factor de l’epidèmia”. En aquest sentit, remarca que al poble “ara estem bé, tenim una residència de gent gran però sense cap cas positiu”. Salla ha arribat a l’alcaldia amb una moció de censura facilitada per la renúncia d’un regidor de Junts, ja que a Maldà hi va haver llistes obertes per les eleccions municipals. Això va comportar que per la marxa d’aquest regidor n’entrés un altre, però d’ERC. Un fet que per ella té l’avantatge de generar “riquesa i pluralitat” però “també té un inconvenient o un avantatge en funció de com es miri i és, precisament, el que ha passat: els canvis de govern com aquest”. 

Amb aquest sistema, doncs, la fins ara portaveu del partit Independents per Maldà -AM ha assolit l’alcaldia i s’ha convertit en la primera dona que ostenta el càrrec al municipi. “Ho visc amb un cert pes”, confessa mentre remarca que “estic contenta de poder obrir pas”. De fet, ella és “dona del món rural”. Ho deixa clar de primeres i tot i que les “darreres generacions han canviat”, les seves arrels les té ben presents: “Penso en la fortalesa que representa la dona al món rural, perquè és un sector molt masculinitzat i les dones estan invisibilitzades, tot i fer molta feina”. A primer pla els homes i a la rereguarda, les dones. Ella, però, ha deixat enrere la rereguarda i ha saltat a primera línia i, assegura que “la dona està trobant el seu espai”. És per això que les polítiques d’igualtat seran presents durant el mandat, ja que “tenim molta feina per fer”. El que també serà un dels eixos de mandat és el repoblament, pel qual Salla aposta per fer polítiques “de cohesió i arrelament al territori”. Per fer-ho, haurà de dibuixar un pla d’acció municipal tenint en compte la situació sanitària actual i complint amb la promesa de “fomentar la participació ciutadana a través de processos participatius”. 

"Ser la primera dona ho visc amb un cert pes però estic contenta de poder obrir pas"

Més enllà de l’estrictament local, el municipalisme també s’entrellaça amb la política nacional i Salla considera que s’ha de donar suport, en referència al procés, en “tot el que sumi a assolir un país millor, obert, sensible, que no generi desigualtats i que apoderi els seus ciutadans”. Tot i que el partit pel qual es va presentar, Independents per Maldà-AM, s’aixopluga dins del paraigües d’ERC, Anna Salla no ha estat mai afiliada a cap partit, però se sent còmode en l’espai dels republicans. El fet de no estar-ho li permet jugar a imaginar-se una altra opció política si ERC no existís i és que  “agafaria una mica de cada per tenir una mirada més àmplia” perquè “les necessitats de la societat són les que són, el que varia és com hi donem resposta i on posem el focus”. En aquest sentit, es defineix com una persona “d’esquerres i oberta” que prioritza la manera de fer política “horitzontal”. Una manera d’entendre la política i, en definitiva, la vida per la qual s’hi va sentir partícip des de ben jove.

Confessa que no té cap polític de referència en concret però que l’inspiren “els referents, ja siguin polítics, filòsofs o economistes, del bé comú i no excloent, que parteixin de la proximitat i de la participació de la gent”. Sense referents polítics però amb les dones rurals a la memòria, Anna Salla encara ara un dels mandats municipals més complicats dels últims anys i ho haurà de fer amb el precedent i la certesa que la política té més girs que un guió de ficció.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats