Lleida
11/24° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus


Quatre estudiants empaten amb un 9,7 en la nota més alta de la selectivitat a Lleida i reconeixen que no s'ho esperavenDues són amigues i treien les mateixes notes a l'institut, una altra té un any menys i l'altre farà enginyeria biomèdica


Quatre estudiants de Lleida han empatat amb un 9,7 en la nota més alta de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) d'enguany. Són Blau Manau, Clara Vidal i Benet Fité, de l'Institut Samuel Gili Gaya de Lleida, i Júlia Vergé, de Linyola (Pla d'Urgell) que estudia a La Salle-Mollerussa i va un curs avançat. Els tres primers comparteixen classe des de fa anys i Fité, que estudiarà enginyeria biomèdica, sospitava que tots tres treurien bona nota. "Però no la millor de Lleida", reconeixen tots. La Blau i la Clara, a més, són amigues i també acostumaven a treure la mateixa nota a l'institut, la qual cosa, repetir-ho a la selectivitat els ha fet molta il·lusió. El curs que ve no coincidiran, però, perquè una farà matemàtiques i l'altra economia.

La Blau i la Clara s'han trobat aquest dimarts al matí a l'Institut Samuel Gili Gaya, on han estudiat, per compartir la "il·lusió" de la notícia. "Estem molt contentes", han reconegut. La Blau s'ha assabentat primer que tenien la nota més alta de Lleida i ha trucat la Clara. "Ja va ser una sorpresa el 9,7 i encara més que hagi estat la millor de Lleida", han coincidit.

Benet Fité ha reconegut que s'esperava una nota alta però no tant i que quan l'han trucat per dir-li estava a la sala d'espera de l'autoescola ja que s'està traient el carnet de conduir. Farà enginyeria biomèdica perquè li agrada molt la biologia i se li donen bé les matemàtiques i la física. "No volia sacrificar cap dels dos àmbits així que he escollit una enginyeria aplicada a l'àmbit mèdic", explica. El Benet reconeix que està "molt content". "Tot l'esforç ha valgut la pena", ha dit.

Una altra de les estudiants que ha obtingut un 9,7 a la selectivitat és Júlia Vergé. Aquest matí han trucat la seva mare per informa-la que la seva filla ha estat una de les quatre millors notes a la demarcació de Lleida. "Sabia que m'havia anat bé però la veritat que no m'esperava treure aquesta nota en la fase general", assenyala. Explica que li van anar "bastant bé" les proves de Català, Castellà i Anglès i que a Història no s'esperava treure un 10. Les Matemàtiques no li van anar tan bé, malgrat que va treure un 8,5 i va trobar "fàcil" l'examen.

La Júlia té un any menys que la resta dels seus companys de classe, 17. Als 8 anys li van detectar altes capacitats i la van avançar un curs a l'escola quan feia quart de Primària. "Mai m'ha afectat massa, sempre m'he trobat bé amb els companys i les classes les he portat bé i ho he viscut d'una manera molt normal", assegura. Amb vista al curs vinent dubtava entre Química i Matemàtiques però finalment s'ha acabat decidint per estudiar aquesta darrera opció a la UAB.

Les notes a Catalunya

A nivell de Catalunya, cinc estudiants han empatat amb un 9,9 en la nota més alta de les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) d'enguany. Són dues noies i tres nois, alumnes de l'INS Antoni Pous i Argila de Manlleu, del Col·legi Sant Josep (Sant Sadurní d'Anoia) de l'INS Front Marítim de Barcelona i de l'INS Arnau Cadell de Sant Cugat del Vallès. D'altra banda, la qualificació més alta a Girona ha estat un 9,8 i també hi ha hagut un empat entre quatre estudiants. A Lleida i Tarragona la màxima qualificació ha estat un 9,7, compartides per quatre alumnes en cada territori. La nota mitjana global ha estat un 6,6. Del total de 39.110 estudiant que es van examinar a principis de mes, el 94,48% ha aprovat, dos punts percentuals menys que el 2019, quan va el 96,60%.

Dos dels alumnes amb la nota més alta es van examinar al a Universitat de Barcelona (UB), una a l'Autònoma (UAB), un a la Politècnica (UPC) i un a la Pompeu Fabra (UPF). A Girona, la qualificació més alta obtinguda entre els examinats a la UdG l'han compartit quatre alumnes de l'INS Sant Feliu de Guíxols, l'INS Santa Coloma de Farners (dues germanes) i una altra de l'INS Jaume Vicens Vives de Girona.

A la Universitat Rovira i Virgili, són dues noies de Tarragona (La Salle-Tarragona) i Torredembarra (INS Torredembarra), i dos nois de Reus (INS Lluís Domènech i Montaner) i Tarragona (INS Pons d'Icart).

Per matèries comunes, la nota mitjana ha estat d'un 6,87 a Llengua catalana i literatura, d'un 6,73 a Llengua castellana i literatura, d'un 6,53 a Anglès, d'un 8,01 a Francès, d'un 7,33 a Alemany, d'un 6,5 a Italià i d'un 6,73 a Història.

En les matèries de modalitat, la nota mitjana més alta s'ha assolit a Cultura audiovisual (7,72) i la més baixa a Electrotècnia (5,1). A Dibuix artístic ha estat un 7,65, a Grec un 7,13, a Economia de l'empresa un 7,09, a Anàlisi musical un 6,99 i a Matemàtiques un 6,25.

D'altra banda, 1.028 alumnes -608 noies i 420 nois- rebran la distinció que atorga el Govern als estudiants amb una nota igual o superior a 9 en la fase general de les PAU.

 

Baixen els aprovats

La convocatòria d'enguany comptava amb una xifrà rècord d'inscrits, amb un total de 39.110 alumnes que van fer els exàmens entre el 7 i el 10 de juliol, més de 5.000 més que l'any anterior. Del total, 30.838 han superat les PAU, el 94,48%, mentre que el 2019 ho van fer el 96,48%. El secretari del Consell Interuniversitari de Catalunya (CIC), Lluís Baulenas, ha considerat que la disminució no és significativa "tenint en compte que 5.000 estudiants més es presentaven a les proves". "En nombre absoluts sí tenim més aprovats que mai amb un augment de 2.600 estudiants i una xifra rècord que supera per primera vegada els 30.000", ha manifestat.

Del total de presentats, 32.641 es van examinar de la fase general i 6.469 només de la fase específica. La nota mitjana global de les PAU en la fase general ha estat de 6,616, quan el 2019 va ser del 6,615.

Així, dels estudiants que han cursat de segon batxillerat, 30.103 (95,18%) són aptes per accedir el curs que ve a la universitat. La nota mitjana de PAU (fase general) d’aquests estudiants és de 6,633. La nota mitjana de l’expedient de batxillerat ha estat de 7,53, i la nota mitjana d'accés a la universitat, que es calcula en base al 60% corresponent a l’expedient de batxillerat i el 40% restant a la nota de la fase general de les PAU, ha estat de 7,171.

Dels 6.469 estudiants que només s’han examinat de la fase específica, 2.715 aprovats provenen de batxillerat i 2.604 de cicles formatius de grau superior. En aquests dos col·lectius, per aprovar s'ha d'obtenir una nota igual o superior a 5 en alguna de les matèries a les quals s’han presentat. El percentatge d’aprovats ha estat del 89,63% en el cas d’alumnes de batxillerat i del 75,70% en el de cicles.

D'altra banda, un total de 2.569 estudiants -567 homes i 2002 dones- han superat la prova d’aptitud personal (PAP) per accedir als estudis d’educació infantil i primària, un 3,65% més que en la convocatòria de 2019. Pel que fa al percentatge apte/presentat, ha estat del 74,02% en el cas dels alumnes homes i del 60,76% en el cas de les dones.

 

Valoració positiva d'Universitats

Baulenas ha afirmat que els resultats avalen que les PAU "continuen sent un mecanisme útil i eficaç per ordenar l'admissió a la universitat respectant principis d'igualat, mèrit i capacitat". Ha afegit que, tenint en compte la conjuntura de la convocatòria del 2020 en plena pandèmia, "mostren també l'estabilitat del sistema, que ha donat resposta satisfactòria".

Ha afegit que el fet que la nota mitjana de les PAU "sigui gairebé exacta a la de l’any passat confirma que la flexibilitat en l’opcionalitat introduïda enguany ha donat resposta als objectius establerts: mantenir el rigor de les proves sense perjudicar els estudiants afectats per la situació derivada de la COVID-19".

En línies generals, tant de les PAP com de les PAUS, ha fet una valoració "molt satisfactòria, tant per com es van desenvolupar les proves com pels resultats finals obtinguts on els estudiants han tornat a demostrar el seu compromís i esforç a l’hora de preparar l’accés a la universitat fins i tot en les circumstàncies més atípiques i excepcionals".

La preinscripció universitària es pot formalitzar fins aquest dimecres.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats