Lleida
21/32° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Comença la selectivitat més atípica de la història al Segrià amb 640 alumnes provinents de fora d'aquesta comarcaEls alumnes han entrat al recinte amb mascareta i també se'ls recomana usar-la als exàmens


1.692 alumnes han començat aquest dimarts les Proves d'Accés a la Universitat (PAU) a la ciutat de Lleida, dels quals 640 s'han hagut de desplaçar des de poblacions de fora de la comarca confinada del Segrià i han hagut de lliurar un certificat d'autoresponsabilitat. Les proves s'han iniciat amb normalitat en una selectivitat atípica per la crisi sanitària, ja que els exàmens se celebren més tard de l'habitual i seguint mesures sanitàries. Els alumnes han entrat al recinte amb mascareta i també se'ls recomana usar-les als exàmens. Enguany són does espais més els habilitats a la capital del Segrià en relació amb l'any anterior per tal de garantir les distàncies de seguretat i també s'ha ampliat la xifra de supervisors durant els exàmens.

Uns 640 alumnes de Secundària dels instituts del Pla d'Urgell, la Noguera, el Pla d'Urgell, la Segarra i les Garrigues s'examinen de la selectivitat a Lleida, tot i la situació de confinament de la comarca del Segrià. Entre aquests també hi ha alumnes de Cicles Formatius de Grau Superior, d'altres que s'examinen per lliure, a més d'alumnes que estudien a Lleida però viuen fora del Segrià. A diferència de la resta d'estudiants, tots ells han hagut de portar un document acreditant que realitzen les PAU a Lleida, així com un certificat d'autoresponsabilitat.

Alguns dels alumnes que s'han desplaçat des de fora del Segrià han assenyalat que el fet d'haver de fer la selectivitat a Lleida els suposa "un plus afegit" al nerviosisme que ja, de per sí, comporten les PAU. Molts d'ells han optat per llevar-se cap a les sis del matí o abans per si es trobaven algun control o retencions per entrar a la capital del Segrià però, en la majoria dels casos, no ha estat així, tal com ha explicat La Laida Olivant, de l'INS Caparella de Lleida però resident a Torrelameu (Noguera).

L'Adrià Ortiz i l'Albert Papell de l'INS Ciutat de Balaguer, també s'han llevat d'hora i tampoc s'han trobat "cap problema" per accedir a Lleida. Tot i això, han dit que haguessin preferit poder-se examinar a Balaguer, tenint en compte "els contagis que hi ha hagut a Lleida". D'altra banda, la Laura Niubó i Helena Ribó, de Bellcaire d'Urgell i Linyola, respectivament, han valorat positivament haver tingut més dies per estudiar, després que s'ajornés la selectivitat unes setmanes per la crisi sanitària. Tots ells no veuen inconvenient en haver de portar la mascareta ja que saben que si se l'han de treure algun moment en els exàmens ho poden fer.

El coordinador de les PAU a la Universitat de Lleida, Xavier Carrera, ha explicat que el confinament del Segrià no ha afectat a la realització de la selectivitat tal com s'havia previst amb anterioritat. Tot i això, s'han seguit les mateixes mesures establertes al conjunt del país en el marc del Procicat com són l'ús d'elements de prevenció i respectar les distàncies de seguretat tant en els espais comuns com a l'interior de les aules. Per això, els estudiants han accedit als edificis fent cues.

Pel que fa a la mascareta, és obligatori l'ús per accedir a l'aula i en els espais comuns però a Lleida també se'n recomana l'ús durant els exàmens. A la vegada, els Mossos d'Esquadra vetllen per tal que es respectin la distància de seguretat a l'exterior del recinte, segons ha exposat Carrera.

2.197 alumnes s'examinen de la selectivitat a la demarcació de Lleida, 176 més que l'any passat

En total, fins divendres s'examinaran de la selectivitat al conjunt de la demarcació de Lleida 2.197 alumnes, 176 més que l'any passat. A les nou en punt del matí han començat amb l'examen amb l'examen de Llengua castellana i literatura. Enguany, el fet d'haver de mantenir la distància de seguretat i per evitar desplaçaments, les comarques lleidatanes compten amb 13 tribunals, 4 més que ara fa un any.

Enguany, els alumnes porten a terme les proves a Vielha, Tremp i Tàrrega, a més de Lleida i la Seu d'Urgell que eren les dues úniques ciutats lleidatanes on es feien els altres anys. En el cas de la capital del Segrià, hi ha dos seus addicionals, ubicades al Rectorat i al Centre de Cultures i Cooperació Transfronterera de la UdL, a més de la resta situades a Cappont, Agrònoms i Medicina. Aquest fet ha obligat a augmentar també el nombre de supervisors-vigilants durant els exàmens a la UdL, que han passat d'entre 85 i 90 a més de 160 aquest any.

L'ajornament de les proves i la suspensió de les classes per l'estat d'alarma també ha comportat que els alumnes puguin escollir més opcions a l'hora d'escollir les preguntes en els exàmens per tal d'evitar que haguessin de respondre alguna part del temari a la qual no havien pogut dedicar el temps necessari a l'institut. Les notes de les PAU se sabran el 27 de juliol.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats