Lleida
7/21° C (boira i sol)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

El CUAP de Prat de la Riba obrirà les 24 hores a partir de l’octubre i centralitzarà l’atenció del CovidL’hospital Santa Maria de Lleida queda lliure de coronavirus després de donar d’alta el darrer pacient amb la malaltia


El Centre d’Urgències d’Atenció Primària (CUAP) de Prat de la Riba de Lleida oferirà servei les 24 hores tots els dies de la setmana a partir del 5 d’octubre, segons han explicat des de l’ICS. La voluntat és que l’equipament centralitzi l’atenció a la ciutat de Lleida d’aquelles persones que presentin simptomatologia compatible amb la Covid-19. 

Cal recordar que el CUAP compta amb una carpa annexa que es va instal·lar al juliol entre l’avinguda Prat de la Riba i el carrer Salmerón. L’objectiu de l’infraestructura és el d’atendre persones amb simptomatologia Covid i disposar així d’un circuit diferenciat amb els pacients amb altres patologies que acudeixen a urgències al centre. També el 5 d’octubre, la resta de centres d’assistència primària (CAP) de Lleida recuperaran l’horari habitual, de 8 a 20 hores de dilluns a divendres.

Des de la secció sindical de CCOO a l’Hospital Arnau de Vilanova, han valorat molt positivament l’obertura del CUAP de Prat de la Riba les 24 hores del dia els 365 dies de l’any, ja que es tracta d’una “reivindicació de molts anys” per part dels sindicats i usuaris.

Durant l’any, el CUAP prestava servei entre les vint i les vuit hores, de dilluns a divendres, i al llarg de totes les hores del dia durant els caps de setmana. Tot i això, durant l’estiu, ha ampliat l’horari d’atenció els dies laborables, entre les cinc de la tarda -quan tanquen la resta de CAP- i les vuit hores.

hospital santa maria

L’Hospital Universitari Santa Maria de Lleida ja no acull cap pacient de Covid-19, després del descens progressiu en el nombre d’ingressos per aquesta malaltia que el centre ha registrat en les últimes setmanes. La primera setmana d’agost, el Santa Maria ja va tancar una de les dues plantes reservades a la Covid-19 i aquest divendres ho ha fet la segona, en donar l’alta a l’últim pacient que quedava ingressat. La màxima tensió assistencial a l’hospital va ser el 31 de juliol, quan el 51% dels hospitalitzats eren pacients diagnosticats amb coronavirus, amb un total de 40. Coincidint amb l’época dels importants rebrots que es van registrar a la capital del Segrià i que van acabar provocant el seu confinament, juntament amb un seguit de pobles del Baix Segrià.

Des d’aleshores, la pressió assistencial per Covid-19 a l’hospital universitari ha anat a la baixa de forma progressiva i sostinguda fins fer possible tancar la planta Covid.

Des de l’Hospital Santa Maria assenyalen que, el fet d’haver obert dues plantes covid al centre i d’haver dedicat tota l’UCI al tractament dels pacients més greus amb aquesta infecció, va permetre rebaixar la pressió assistencial al principal hospital de la ciutat de Lleida, l’Hospital Arnau de Vilanova, de manera que no va ser necessari obrir una quarta planta per  malalts de coronavirus en aquest centre.

D’altra banda, tant a l’Arnau de Vilanova com al Santa Maria s’ha instal·lat un sistema de ventilació de pacients semicrítics a les plantes covid amb dispositius d’assistència respiratòria. El seu seguiment diari s’ha efectuat en coordinació amb l’equip de l’Unitat de Cures Intensives, cosa que ha permès disminuir la taxa d’ingressos en aquesta unitat hospitalaria.

Durant la primera onada de la pandèmia, els pacients amb covid a l’UCI de l’Hospital Universitari Arnau de Vilanova van arribar a suposar el 80 per cent del total, mentre que al juliol no van arribar al 40%. Al Santa Maria, en canvi, entre el 8 i el 27 de juliol, tots els llits d’UCI estaven dedicats a pacients amb aquesta patologia, com ja va passar a l’abril, degut al menor nombre de llits disponibles.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats