Lleida
17/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Els farmacèutics lleidatans han repartit prop de mig milió de mascaretes de la GeneralitatSón les corresponents a la campanya ‘Mascareta/Salut’, que donava accés a una gratuïta i a una segona per 0,76 cèntims


Els farmacèutics lleidatans han repartit un total de 492.389 mascaretes durant el confinament corresponents a la campanya endegada per la Generalitat amb el Departament de Salut.

Així ho va explicar a LA MAÑANA, el president del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Josep Aiguabella, que també va apuntar que a tota Catalunya, el nombre de mascaretes dispensades per les farmàcies va ser de 9.252.043. Aquesta acció formava part de la campanya Mascareta/Salut, una iniciativa que es va impulsar el passat 20 d’abril en què cada persona podia accedir a dues mascaretes sanitàries de teixit de tres capes en una única dispensació i sota el criteri que haguessin passat set dies des de la recollida anterior. Cal recordar que la primera unitat era gratuïta i que a partir de la segona el cost era de 0,76 cèntims per mascareta, el preu fixat des del Departament de Salut per evitar males praxis.

Arran de la pandèmia, sobretot les primeres setmanes, la demanda de mascaretes es va disparar i l’estoc a les farmàcies era limitat. Amb l’objectiu de donar resposta a aquest problema, el Consell de Col·legis Farmacèutics de Catalunya (CCFC) i altres agents del sector del proveïment, es va emmarcar aquest projecte que pretenia “garantir l’accés” a les mascaretes a tota la ciutadania en un moment en què es va començar a generalitzar el seu ús.

Aiguabella recorda que les primeres setmanes van ser “pesades” i que l’inici de la campanya va ser “dur i difícil d’implementar perquè es necessitaven mascaretes i no n’hi havien i era una urgència i una necessitat per la gent”. El president dels farmacèutics llei-datans posa en valor la feina de tot el sector que va unir-se en un moment veritablement complex pel “bé del país”. De fet, el primer dia d’entrega gratuïta a les farmàcies lleidatanes es va col·lapsar el sistema informàtic i es van produir cues i aglomeracions a les portes dels establiments a causa de l’alta demanda ciutadana.

Sobre el ritme de vendes de mascaretes a les farmàcies, Aiguabella apunta que amb el pas de les setmanes s’ha estabilitzat perquè “hi ha altres canals de venda i la gent les compra en funció de les seves necessitats”. La més venuda ha estat la mascareta quirúrgica, l’entregada per la Generalitat en la campanya i la recomanada pels farmacèutics, ja que “si es fa un bon ús, evita la propagació dels contagis” i altrament s’evita que “els professionals sanitaris es quedin sense les EPI”.

Cal contextualitzar que, sobretot, als inicis de la pandèmia, quan encara molta gent no anava amb la seva mascareta, molta gent preferia comprar les de tipus FFP2, ja que són les que més protegeixen i les que eviten que pugui contagiar-te un tercer. El vicepresident del Col·legi de Farmacèutics de Lleida, Daniel Manso, explicava a aquest mateix diari que les mascaretes autofiltrants o EPI estan dissenyades per crear una barrera física i que la seva finalitat és “filtrar l’aire inhalat evitant que entrin partícules contaminants a l’organisme”. Un altre factor que els farmacèutics consideren rellevant és que “hi ha gent que vol anar més protegida”.

Sigui com sigui, les mascaretes s’han convertit en un element més del nostre dia a dia i mentre no hi hagi una vacuna s’han convertit en imprescindibles per evitar la propagació del Covid-19.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats