Lleida
22/36° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

“Les ganes dels clients per tornar a la normalitat són més fortes que la por a poder-se contagiar”Els empleats de feines on no es poden mantenir les distàncies de seguretat readapten la seva rutina per seguir treballant


Des de l’inici de la pandèmia, les autoritats sanitàries han recomanat mantenir les distàncies de seguretat (entre un metre i mig i dos metres), quan sortim de casa per anar a treballar o realitzar qualsevol activitat que suposi estar a prop de persones alienes a la nostra unitat familiar. 

Tot i això, mantenir aquesta distància no sempre és possible. Lleida va viure un clar exemple d’aquest fet quan, fa dues setmanes, un jove va escopir a uns agents de la Guàrdia Urbana mentre el detenien, obligant a vuit agents a confinar-se, ja que el detingut va donar positiu en Covid-19. Com aquests agents, cada dia molts treballadors i treballadores de diferents sectors han d’anar als seus llocs de feina, on no poden mantenir les distàncies de seguretat i es veuen obligats a variar les rutines o a readaptar la seva activitat per poder treballar amb relativa “normalitat”. Agents de seguretat, professores d’autoescola, perruqueres, taxistes, fisioterapeutes, dentistes o esteticistes en són alguns exemples. 

L’incident esmentat de la Guàrdia Urbana va posar el focus en els cossos de seguretat. El cap de la ABP de Lleida dels Mossos d’Esquadra, Xavier Ribelles, explica a LA MAÑANA que el cos ha pres mesures des de l’inici de la crisi per evitar contagis entre els agents: “A comissaria és obligatori anar sempre amb mascareta; i s’han instal·lat mampares de metacrilat”, pel que fa a les patrulles: “Al principi de la pandèmia es van formar parelles d’agents i aquests anaven junts tota la setmana, per tal de detectar la traçabilitat en cas de contagis. Ara amb la desescalada això ja no és obligatori, però els agents segueixen portant mascareta quan van junts dins el cotxe o a peu”. 

Un dels moments més conflictius a l’hora de poder mantenir les distàncies, segons Ribelles, és quan es produeix una detenció o un escorcoll: “Si la persona no té símptomes, els agents porten mascareta i guants i un cop acaben s’han de canviar de roba i netejar-la; en el cas que el detingut presenti símptomes, s’hauran de posar un equip de protecció complert”. Tot i així, el cap de l’ABP reconeix que no sempre és possible posar-se els vestits EPI i en aquest cas “si s’ha fet la detenció sense protecció, els agents s’hauran de confinar i se’ls farà el test”. 

Així com els cossos de seguretat només trenquen les distàncies en certs moments, hi ha feines on sempre s’està en contacte físic amb els clients, com per exemple a les clíniques dentals o a les perruqueries. L’Ingrid Fargues, gerent de la perruqueria Cebado de Balaguer, s’ha vist obligada a canviar molts dels seus hàbits i a reduir l’aforament del local, però reconeix que “les ganes dels clients per tornar a la normalitat són més fortes que la por a contagiar-se, així que de moment estem treballant força i ja ens estem acostumant a tallar el cabell amb la mascareta”. De moment la perruqueria Cebado funciona només amb cita prèvia i han començat a utilitzar capes i tovalloles d’un sol ús, tot i que en termes de desinfecció ja aplicaven molts dels protocols abans de la pandèmia: “Nosaltres sempre hem desinfectat els espais, tant de perruqueria com de bellesa, després de cada servei i ara, aquests dies encara més. Volem que les nostres clientes es sentin segures”.

Miquel Gensana, gerent de la clínica dental Ilerdent de Lleida, també explica que al tractar-se d’una activitat amb contacte directe amb la persona ja s’aplicaven molts dels protocols de desinfecció: “La Covid-19 simplement ha vingut a revisar i millorar els protocols base, no oblidem que el contagi és un factor de risc natural en l’àmbit de la salut que coneixem molt bé, cosa que ens dóna cert avantatge envers altres sectors”. Tot i això, Gensana alerta que per evitar contagis a la clínica no tot depèn d’ells, ja que “la gestió, els protocols, la tecnologia... De res serveixen si no es compta amb la complicitat de l’equip i, per descomptat, del pacient”. 

Distància dins el cotxe

Mantenir les distàncies de seguretat dins un vehicle privat també és difícil i això afecta directament a feines com les de xofer, taxista o professor d’autoescola. 

En Joan Espuñes condueix cada dia el seu taxi, de l’associació Lo Teu Taxi, pels carrers de Lleida. “Aquests dies transportem sobretot personal sanitari, gent gran, altres treballadors...” I per tal de fer-ho amb les màximes garanties sanitàries “desinfecto els seients després de cada servei i és obligatori l’ús de mascareta”. Pel que fa al temor dels usuaris a possibles contagis d’uns un espai tan petit, Espuñes explica que “sobretot la gent gran té una mica de por i intenten no tocar res, però intentem que se sentin segurs”. 

Els que no tenen por són la majoria dels alumnes de les autoescoles, els quals, després de mesos sense classes pràctiques, aprofiten qualsevol hora per posar-se al volant. A l’autoescola lleidatana Rex, el seu copropietari Félix Merino, ha vist “molta demanda” aquests dies, ja que “hi havia molta gent pendent d’examinar-se”. Ara als seus cotxes només hi poden pujar un alumne i un professor (els dos amb mascareta) i l’examinador darrere si es tracta d’un examen.

Tots ells esperen que, tot i no poder mantenir les distàncies, no hi hagi contagis als seus llocs de treball i així poder mantenir les portes obertes dels seus negocis, malgrat el nou confinament imposat al Segrià.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats