Lleida
4/10° C (boira)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Ratificació unànime del conveni pels ajuts als serveis i comerços per pèrdues derivades del CovidEl ple de la Paeria també aprova una declaració institucional per reclamar unes rodalies que vertebrin Lleida i el Pirineu


L’Ajuntament de Lleida va ratificar per unanimitat el conveni per a la concessió de subvencions als comerços i serveis en compensació per les pèrdues patides arran de les restriccions per frenar els contagis del Covid-19 durant el segon confinament de Lleida. Durant el primer dia, ahir, ja es van rebre 32 sol·licituds per optar a les ajudes. Així mateix, la moció presentada pel grup municipal socialista per reclamar ajudes a fons perdut a la Generalitat per destinar-les a pal·liar els efectes de la crisi, va prosperar amb tots el vots a favor. També va ser aprovada de forma parcial la moció de Ciutadans de recolzament als gremis de la restauració i els centres d’estètica davant les mesures adoptades per Generalitat. D’aquesta manera, l’equip de govern i l’oposició van demostrar el seu consens a l’hora d’adoptar mesures que repercuteixin de forma favorable en la recuperació del teixit econòmic i empresarial de la ciutat. En aquest sentit, la Paeria va donar compte també de l’expedient de modificació de la taxa de mercats de l’ordenança fiscal i el seu cobrament com a mesura d’ajuda extraordinària per als paradistes que han vist afectada la seva activitat en els darrers mesos.

Per altra banda, la tinent alcalde Montse Pifarré va informar dels estats d’execució dels pressupostos de la Paeria i es va mostrar preocupada per la davallada dels ingressos i que s’han executat ja el 72% de les despeses autoritzades. Els grups a l’oposició van considerar que el govern municipal està més preocupat per la liquidació que per les necessitats reals a la ciutat, pel que caldria prendre més mesures per donar-hi alternatives. Pifarré també va explicar la motivació de la licitació per la col·laboració i l’assistència tècnica en matèria d’inspecció tributària proposada per la Paeria, la qual la oposició va rebatre al·legant que donava una imatge de “cobradors del frac” a la institució. No obstant això, la proposta va prosperar amb 17 vots a favor i 9 en contra.

En termes de gestió urbanística, es va aprovar la modificació del Pla parcial urbanístic SUR 35 i del Pla general d’ordenació urbana pel canvi de qualificació a part de l’illa compresa entre els carrers Companyia i Gairoles.

El ple també va donar llum verda al conveni entre la Paeria i l’Empresa Municipal d’Urbanisme (EMU) per a la gestió d’habitacions i espais comuns en habitatges destinats a atendre situacions d’urgència habitacional. La regidora de Persones, Comunitat i Agenda 2030, Mariama Sall, va explicar que l’acord és per a quatre anys, amb revisió de preus a partir del segon, i que permet la cessió temporal d’ús d’habitatges per atendre les persones que es troben en situacions d’urgència en què resten sense allotjament. Sall va indicar que el cost d’aquests allotjaments serà de 30 euros per dia, tenint en compte totes les despeses de subministre així com de manteniment de les instal·lacions i els immobles. En aquest sentit, el president de l’EMU, Sergi Talamonte va explicar que de moment són pocs immobles dedicats a l’acollida d’emergència i que “ampliar el parc d’habitatge municipal és una tasca lenta”. 

La Coordinadora de ONGD i altres moviments solidaris de Lleida va promoure una moció que va rebre el suport de tots els grups municipals. Josep Maria Solé va exposar l’objectiu de reconèixer la Conca de la Femosa com a curs fluvial i d’exigir-ne una gestió adequada també en termes de promoció del patrimoni natural.

JuntsxCat va presentar també una moció per salvaguardar les polítiques ocupacionals de l’Institut Municipal d’Ocupació (IMO), que va prosperar amb l’abstenció del Comú i el vot en contra del PSC en alguns punts concrets.

Reclamació de Rodalies

El Ple de la Paeria també va aprovar una declaració institucional per implementar un servei de rodalies que vertebri els desplaçaments a les Terres de Lleida, Alt Pirineu i Aran, instant a la Generalitat a la redacció, abans de sis mesos, d’un pla de mobilitat ferroviària i, fins que no es posi en servei, que hi hagi 12 circulacions en la línia entre Lleida i Manresa. Així mateix, el document sol·licita al Govern de l’Estat que introdueixi una demanda a la Unió Europea de finançament per al desenvolupament del Pla de Rodalies i també del Pla de l’Estació.

S’aprova la instal·lació de dispositius de videovigilància a l’Horta

La instal·lació de dispositius LPR de lectura de matrícules que es situaran a punts estratègics de l’Horta de Lleida, tira endavant amb l’aprovació per unanimitat del Ple. Així, es situaran fins a 92 càmeres que pretenen cobrir totes les partides de l’Horta per evitar actes incívics com els abocaments indeguts de deixalles, voluminosos i runa. No obstant això, el regidor del PSC, Joan Queralt va lamentar “el menyspreu” a la Comissió de l’Horta perquè no es va explicar el projecte amb detall.

La CUP fa un pas endavant en la moció de l’empadronament

El Ple de la Paeria va aprovar l’elaboració d’un protocol que faciliti l’empadronament amb independència del títol jurídic sobre l’habitatge, especialment en els casos vulnerabilitat, sensellarisme o en esta d’ocupació; que preavisi de la caducitat de la inscripció als estrangers, així com descartar l’ús del padró amb finalitats pròpies de l’àrea d’habitatge i urbanisme. No es van aprovar, en canvi, deslligar les actuacions comprovadores de la realitat de la residència de la guàrdia urbana, ni facilitar informació escrita en diferents idiomes per no causar indefensió en casos de vulnerabilitat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats