Lleida
4/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h

Actualitat sobre el coronavirus

Vendre a pèrdues un aliment es penalitzarà a partir d’ara amb sancions de fins a 100.000 eurosQuan es tracti d’una infracció reiterada la multa ascendirà a un milió i es prohibeixen també les “promocions enganyoses”


La venta d’un aliment per sota dels costos de producció (venta a pèrdues) serà sancionada amb un màxim de 100.000 euros i un mínim de 3.001 euros, segons la modificació de la llei de la cadena alimentària que prohibeix aquesta pràctica. 

Era una de les reclamacions que feia el sector i, finalment, ha tingut lloc. Segons va detallar ahir el ministre d’Agricultura, Lluís Planas, vendre a pèrdues es tipificarà com una infracció greu i, en cas de ser una pràctica reiterada, “pot passar a molt greu”, és a dir, entre 100.000 i un milió d’euros. 

Més enllà de la quantitat, el ministre va posar el focus en la publicitat de les sancions greus i molt greus per l’afectació a la “reputació” que pugui tenir per l’operador que l’incompleixi. D’aquesta manera, la venda a pèrdues es penalitza de forma generalitzada, amb dos excepcions: els productes peribles abans que s’espatllin i els descomptes i promocions aplicats per les cadenes de distribució al consumidor, que hauran de ser assumits per aquestes empreses i no es comptabilitzaran a l’hora de calcular el cost. 

La modificació incrementa les sancions previstes si avui no es tanquen els contractes per escrit: en la llei de 2013 era una infracció lleu i ara passa a ser greu. Així mateix, s’obliga també a incloure als contractes que firmen els agricultors amb els fabricants i supermercats el cost de producció original, el càlcul del qual el tancaran de mutu acord les parts o bé es guiaran per índex de referència públics que, segons el ministre, ja estan disponible i s’aniran ampliant. 

A més a més, es prohibeixen les “promocions de caràcter enganyós”, que indueixen a “l’error” sobre el preu i imatge dels productes. Les organitzacions de consumidors i usuaris havien mostrat la seva preocupació pel possible encariment del preu del producte en el punt de venta com a conseqüència d’aquestes mesures. 

Conversió de contractes

D’altra banda, la nova normativa recull una bonificació dirigida als empresaris agrícoles per incentivar la conversió de contractes eventuals en fixos discontinus. El govern espanyol no va quantificar el cost d’aquestes mesures de tipus fiscal, encara que va assegurar que tindran poc impacte degut a què el nombre de beneficiaris serà limitat en comparació amb tota la població treballadora a Espanya. 

Cal tenir en compte que aquest real decret llei es tramitarà com a projecte de llei, després de ser convalidat pel Parlament, perquè Planas vol que sigui “objecte de consideracions i debat per part dels grups parlamentaris”. 

Totes aquestes mesures es van anunciar ahir, precisament quan les protestes al carrer per part dels pagesos continuen a Sevilla, Jaén i Alacant. 

“Insuficients”

Aquestes sancions a ulls dels sindicats agraris són “insuficients” i consideren que en cas de reincidència haurien de ser de “fins a 3 milions d’euros”, segons va afirmar ahir el president d’ASAJA Lleida, Pere Roqué. Roqué explica que “per primer cop un govern estatal comença a aplicar les mesures que se’ls hi està demanant des del sector” però recorda que “caldran mesures d’acompanyament” com el pla d’arrencada, la rebaixa de la llei dels mòduls i la unificació de la Seguretat Social, de qui, recorden, “depèn del ministeri de Treball, a mans de Podem”. 

Les demandes no només van dirigides a l’Estat, sinó també a la Generalitat, a qui els demanen els crèdits tous que es van prometre a Lleida. 

Pagament fraccionat  dels impostos per als joves agricultors

El paquet de mesures per donar solucions a la crisi de preus que pateix el sector que es preveuen en aquest decret llei inclou també altres novetats com ara permetre el pagament fraccionat dels impostos per l’ajuda concedida a joves agricultors que s’incorporin a l’activitat. Així mateix, també contempla com a mesura la reducció de 35 a 20 peonades per rebre el subsidi agrari a Andalusia i Extremadura. Finalment, s’amplia l’àmbit d’actuació de la inspecció de treball per a què controli els allotjaments destinats a temporers.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats