Lleida
15/33° C (sol)
97% 26 km/h


CCOO i UGT auguren que s’anul·laran molts ERTO que s’usen per reduir la plantillaEls sindicats, que ahir van presentar l’1 de Maig, demanen consensuar mesures davant la crisi


Els sindicats UGT-Terres de Lleida i CCOO LLeida van alertar ahir de que quan es revisin un per un els Expedients de Regulació Temporal d’Ocupació (ERTO) molts no s’acceptaran per incomplir la normativa.

Les dues organitzacions sindicals van dir que molts ERTO no tiraran endavant per incomplir les causes derivades de força major i les econòmiques, tècniques, organitzatives o de producció i es descobrirà que algunes empreses han aprofitat l’alarma sanitària pel Covid-19 com a “excusa per reduir la plantilla”.

La secretària general de CCOO Lleida, Cristina Rodríguez, va informar que la seva organització ha presentat 39 expedients per via judicial i 38 denúncies davant la Inspecció de Treball, la majoria per acomidadaments “injustificats” i ERTO “fraudulents”. D’altra banda, va criticar que molts dels afectats per ERTO encara no hagin cobrat la prestació d’atur dels mesos de març i abril.

La UGT i CCOO de Lleida encaren un Primer de Maig “confinat”, que serà diferent dels anteriors davant la impossibilitat de celebrar la tradicional manifestació per les restriccions decretades amb l’emergència sanitària pel coronavirus. Malgrat això, els sindicats han volgut fer arribar igualment les seves reivindicacions a la ciutadania, enguany sota el lema “Salut, treball i justícia social. La prioritat és la vida”.

Tant Rodríguez com el secretari general de la UGT-Terres de Lleida, José Luis Aguilà, van instar a les administracions a promoure la constitució d’una taula de diàleg on també hi siguin representats els agents socials i econòmics per cercar consensos per fer front a la crisi sanitària , laboral i social i acabar amb la “precarietat social, laboral i econòmica” i van demanar un major suport de les administracions davant la vulnerabilitat de les famílies que s’estan veient afectades.

Ambdós representants sindicals van alabar la tasca desenvolupada pels treballadors dels serveis públics i van defensar que “la resposta no ha de ser tornar a polítiques d’austeritat”, sinó que s’han de millorar els recursos públics i retirar la reforma laboral, “que és inútil i ha fet perdre molts drets socials”, segon va exclamar Aguilà. Des de CCOO consideren que aquesta crisi ha de servir com a “oportunitat” per implementar canvis estructurals i reinventar el model econòmic i social”.

Lleida signa uns 2.765 contractes temporals menys que en el 2019

La contractació temporal a la demarcació de Lleida s’ha reduït en un any en un 27,3%. Durant el mes de març del 2020 es van signar 7.377 contractes, 2.765 menys que en el mateix mes del 2019 (que van ascendir a 10.142), segons un estudi dut a terme per l’empresa de recursos humans Randstad. Aquesta baixada es deu a l’impacte de la Covid-19.

Segons Randstad, la contratació temporal a Catalunya ha caigut en un 29,5%, és a dir, registra un descens de 2,2 punts percentuals més que la mitjana estatal (-27,4%), el que suposa que s’han deixat de signar 63.887 contractes de durada determinada. Agricultura (-17,2%) i indústria (-14,4%), van ser els sectors en què menys es va reduir la contratació temporal.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats