Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El Govern calcula que calen més de 31.000 MEUR per a la reactivació econòmica i en destinarà 2.760 aquest anyTorra reclama un "consens de país ampli" i assegura que Catalunya està preparada per encarar la reactivació


El Govern ha aprovat el pla de reactivació econòmica i social del país que calcula el cost de la reactivació en 31.765 MEUR, dels quals l'executiu català preveu invertir 2.760 MEUR per a aquest any. En roda de premsa, el president de l'executiu, Quim Torra, ha destacat que cal un "consens de país ampli" perquè no es tracta d'un pla del Govern sinó del país sencer i ha estès la mà als agents econòmics per pactar-lo. Per la seva banda, el vicepresident del Govern, Pere Aragonès, ha dit que Catalunya està "preparada" per rebre els recursos de l'acord europeu tancat aquesta matinada, que ha valorat com "pas endavant històric". L'executiu espera finançar gran part del programa amb els 30.000 milions del paquet europeu que aspira a rebre.

El conseller d'Economia i Hisenda ha valorat positivament l'entesa dels líders europeus i el compromís de la Comissió Europea d'endeutar-se "per primera vegada" per finançar projectes dels 27 països membres. "En sí mateix és una molt bona nótícia, és un pas endavant històric i l'adjectiu no és banal·, ha assegurat. Tot i això, Aragonès ha considerat que el pla de la UE està massa centrat en crèdits i les transferències són insuficients.

A banda de rebre finançament dels recursos europeus, el pla aprovat aquest dimarts també preveu mobilitzar fons covid estatals i més endeutament per part de la Generalitat. Perquè això sigui possible, el titular d'Economia ha tornat a reclamar que l'objectiu de dèficit sigui de com a mínim l'1% aquest any.

Tant Aragonès com Torra han defensat que Catalunya està "preparada" per presentar projectes que puguin rebre "la mobilització de recursos públics més grans d'Europa".

 

Inversió a curt termini

Entre les actuacions que la Generalitat preveu activar en els propers mesos, s'hi inclouen la renovació urbana i d'habitatge amb una inversió de 244 milions d'euros, un pla de xoc en l'àmbit del Treball de 184,8 milions, el foment de la recerca i la innovació per un valor de 130,2 milions d'euros, una línia de préstecs participatius per la indústria de 50 milions, la mateixa quantitat que es vol destinar al pla de suport a l'automoció i a la mobilitat.

En el que queda d'any també es vol reforçar la xarxa de fibra òptica amb 46 milions, ampliar els ajuts per a necessitats bàsiques per valor de 43 milions, reactivar el comerç amb 35 milions i tirar endavant pla d'educació digital dotat amb 24,2 milions.

 

Plans a llarg termini

El pla aprovat aquest dimarts, però, presenta 145 actuacions i 20 projectes tractors que volen articular aquests fons de reconstrució en un horitzó de mitjà i llarg termini. Els 31.765 milions d'euros s'haurien de repartir en diferents eixos: 5.000 milions dedicats a economia de la vida; 1.000 milions a digitalització; prop de 16.000 milions a transició ecològica i 5.700 milions de la societat del coneixement.

Les actuacions prioritàries segons el pressupost anunciat serien les de l'apartat de transició ecològica, amb el pla per la mobilitat sostenible i el foment de l'automoció elèctrica i connectada amb 5.877 milions d'euros o la generació d'energia renovable, l'aprofitament de recursos forestals i l'autoconsum amb 6.330 milions; i la millora de l'habitatge i l'eficiència energètica amb 3.200 milions. Una altra de les partides amb més finançament seria la de bioeconomia i transformació del sector alimentari, amb 3.331 milions d'euros.

També es volen destinar 3.300 milions a actuacions transversals com la creació d'un fons de finançament passiu (3.264 milions), la internacionalització de l'economia (34 milions), la transversalitat de gènere (12 milions).

El pla està obert i s'haurà d'acabar de concretar amb els agents socials i econòmics. "Cal un consens ampli sobre el que significa un pla de reactivació i protecció social, per això diem amb tota la justícia que no és un pla de govern, sinó del país sencer", ha apuntat el president.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats