Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Escrivá diu que la destrucció de llocs de treball es va frenar a l'abril, amb 18.000 altes netes a la Seguretat SocialAlguns autònoms que han cobrat la prestació pagaran la quota d'abril i l'import serà retornat posteriorment


El ministre de Seguretat Social, Inclusió i Migracions, José Luis Escrivá, ha assegurat durant l'abril s'ha aturat la destrucció de llocs de treball amb més de 18.000 altes netes al sistema d'afiliació de la Seguretat Social, en una trobada amb el Col·legi d'Economistes de Madrid i el Consell General d'Economistes d'Espanya. En la mateixa conferència, el director general d'Ordenació de la Seguretat Social, Borja Suárez, ha admès que hi haurà autònoms que hauran de pagar la quota del mes d'abril tot i ser beneficiaris de la prestació extraordinària. "Aquells a qui no se'ls va reconèixer la prestació el dia 16, ja no hi havia temps a no passar-los la quota del mes d'abril", ha dit. Suárez ha puntualitzat que l'import serà retornat.

"Pràcticament un 90% de les 920.000 que s'han pagat s'havien tramitat amb temps suficient per evitar el càrrec de la quota. La immensa majoria dels que van rebre la prestació divendres passat no pagaran la quota d'abril", ha dit. El responsable d'Ordenació de la Seguretat Social ha assenyalat que l'import que es cobri als autònoms beneficiaris de l'ajuda extraordinària serà retornat de la mateixa manera que s'estan bonificant les quotes del mes de març, quan es van cobrar la totalitat de les cotitzacions dels més de tres milions d'autònoms a l'Estat.

Durant la trobada, Escrivá ha explicat que la tendència de destrucció d'ocupació registrada durant el mes de març, quan es van perdre 890.000 llocs de treball, s'ha frenat a l'abril. En el règim general hi ha hagut més de 20.000 altes netes en 21 dies. El ministre també ha assegurat que el 70% de l'ocupació destruïda al mes de març eren contractes temporals.

En canvi, s'han donat 15.000 baixes de treballadors per compte propi a l'abril, amb una destrucció d'ocupació acumulada de 55.000 llocs de treball d'autònoms des que va començar la crisi de la covid-19. Pel que fa a les sol·licituds de prestacions per cessament d'activitat, ha explicat que només s'estan rebutjant un 3% de les peticions registrades.

Segons ha avançat, el ministeri treballa amb la previsió que el milió de peticions per acollir-se a aquest subsidi extraordinari s'elevi fins a 1,4 milions a tot l'Estat, és a dir, pràcticament la meitat del col·lectiu. Preguntat per una possible ampliació de la tarifa plana pels autònoms quan s'aixequi l'estat d'alarma, no ho ha descartat i ha afirmat que després de protegir les rendes "s'haurà d'estendre la protecció".

Pel que fa a l'ingrés mínim vital que està preparant el govern espanyol, Escrivá ha confiat que servirà per fer aflorar l'economia submergida. Els criteris d'aquesta renda mínima "encara no estan afinats", diu, però poden incloure un "test de patrimoni" i de "riquesa neta". Segons ha indicat, aquest ingrés podria aprovar-se en el Consell de Ministres durant la segona quinzena de maig.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats