Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La nova normalitat del mercat laboral: més ERTO, concursos d'empreses i acomiadaments abans de l'estiuEls experts alerten que reactivar l'economia "no serà cosa de quatre dies" per la "greu" afectació en el sector turístic


Reactivar l'economia no serà "cosa de quatre dies". Els experts auguren que la crisi sanitària de la covid-19 deixarà un mercat laboral amb nous Expedients de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO), concursos de creditors d'empreses obligades a tancar i acomiadaments massius abans de l'estiu, quan preveuen que es puguin aixecar algunes de les mesures extraordinàries en l'àmbit laboral que ha aprovat el govern espanyol. "Rearrancar un motor gripat costa bastant", assegura el catedràtic de la Universitat Pompeu Fabra (UPF), Sergi Jiménez, que creu que el sector turístic estarà "aturat" ben bé un any, fet que provocarà conseqüències en tota l'economia catalana. "Si a finals d'any el PIB només cau un 5% serà un miracle", ha explicat a l'ACN.

Els experts coincideixen a valorar que el mercat de treball començarà a ajustar-se un cop aixecat l'estat d'alarma i a assenyalar els àmbits turístics i industrial com els que més poden patir després del confinament. A Catalunya, més del 90% dels 697.000 treballadors afectats per un ERTO pertanyen a aquestes dues branques d'activitat.

 

Incertesa a la indústria

En el cas del sector industrial, la restricció de la normativa per acomiadar treballadors i algunes mesures com l'obligació de mantenir l'ocupació sis mesos en empreses que han presentat un ERTO per força major han evitat una allau immediat d'acomiadaments però no asseguren que es freni la destrucció de llocs de treball a llarg termini, segons l'opinió de José Antonio Hernández, secretari general d'Indústria de CCOO.

"Sis mesos no és temps suficient per tenir tranquil·litat, no és una garantia absoluta d'aconseguir frenar la destrucció d'ocupació si es produeix. Les indústries prendran decisions a l'estiu en funció de les previsions de cara al 2021 i a partir d'aquí veurem si entrem en una fase o no d'acomiadaments", explica el sindicalista que sí que es mostra convençut que es produirà una segona onada d'expedients temporals a mesura que s'avanci en el pla de desconfinament.

A falta de concrecions sobre les mesures laborals un cop aixecat l'estat d'alarma, es preveu que els expedients temporals de força major donin pas a procediments per causa econòmica, tècnica organitzativa o productiva. Ara bé, Hernández alerta que "si la crisi econòmica es transforma en una crisi de deute podem tenir un problema greu, i ja no ens trobarem amb ERTO sinó amb concursos de creditors". "És un escenari incert", afegeix el sindicalista.

Segons Hernández, un dels primers sectors industrials que es pot recuperar "ràpidament" és el de l'automoció, que, no obstant això, està pendent del futur de la planta de Nissan a la Zona Franca. El tancament de la fàbrica seria "un cop molt dur" no només per l'impacte directe sobre 3.000 treballadors sinó per a tot el teixit d'empreses auxiliars de fabricació de components de vehicles a Catalunya, diu el sindicalista.

 

El turisme, un any afectat

Els sectors exportadors es començaran a reactivar un cop es recuperi l'economia europea però altres activitats com les turístiques es trobaran amb grans dificultats, segons Jiménez. El catedràtic creu que la greu afectació que patirà el turisme provocarà que "absorbir el xoc no sigui una qüestió de mesos sinó que serà qüestió de tot aquest any i probablement més". Els ERTO de força major a les empreses turístiques donaran pas a "una reducció de plantilla durant un any com a mínim", afirma.

De moment, les estadístiques oficials com l'Enquesta de Població Activa (EPA) només mostren l'inici dels efectes negatius de la covid-19 sobre el mercat laboral. Segons les dades de l'EPA, la taxa d'atur ha pujat fins al 10,66% entre gener i març i la xifra de desocupats ha augmentat en 5.800 persones deixant el total d'aturats en 411.600 persones. "És com si mostrés la foto d'un altre planeta, una altra dimensió de l'economia", assegura Jiménez, que preveu que els indicadors laborals del segon trimestre de l'any seran "desastrosos".

 

Allau d'acomiadaments al juny

Tot i puntualitzar que la incertesa de l'escenari dificulta fer previsions acurades, l'investigador creu que es poden acumular molts acomiadaments a finals de maig i principis de juny, molts dels quals seran de treballadors que, de moment, no han perdut la feina gràcies als incentius i restriccions que ha implementat el govern espanyol.

"Només que un 25% dels afectats per ERTO a Espanya tinguin problemes ja tindrem un milió de treballadors amb dificultats. A més, abans de l'estiu els contractes temporals no seran renovats i tots els treballadors relacionats amb el turisme no seran contractats", diu Jiménez, que recorda que maig i juny són bons mesos de contractació en circumstàncies ordinàries perquè és quan comencen molts dels contractes de temporada del sector turístic.

Un altre factor que pot fer augmentar les taxes d'atur durant el mes de juny és que és quan finalitzen els contractes de molts professors. Segons Jiménez, les institucions educatives estan "desitjant" que arribi l'estiu per finalitzar els contractes dels professionals. "Molts col·legis concertats farien fora els professors ara mateix si poguessin perquè no els necessiten", afirma.

 

Retorn a la normativa pre-covid-19

Les limitacions i bonificacions especials decretades per la Moncloa no s'allargaran permanentment en el temps, segons la sòcia responsable del Departament de Laboral del despatx Grant Thornton, Aurora Sanz, que considera que "en algun moment" els ERTO es tornaran a regir per la legislació anterior. Sanz alerta que, quan s'aixequin aquestes normatives elaborades especialment per pal·liar la crisi de la covid-19 "les regles del joc canviaran molt", ja que les persones afectades hauran de tenir dret a atur per tenir la prestació, no tindran el comptador a zero i els empresaris hauran d'abonar les cotitzacions a la Seguretat Social dels treballadors.

Segons l'advocada, hi ha empreses que no estan demanant l'exoneració de les quotes que han de pagar per treballador encara que hagin presentat un expedient de força major perquè ja preveuen que hauran de fer acomiadaments. Tot i que la norma no deixi clar com s'ha de produir aquest manteniment de l'ocupació, la jurista creu que els empresaris que vulguin acomiadar a plantilla inclosa en ERTO poden ser obligats a tornar les cotitzacions que s'han estalviat mentre duri l'expedient.

Els experts conclouen que és possible que l'emergència sanitària s'estabilitzi i, tot i que la incertesa continuarà fins que no es trobi una vacuna per la covid-19, el sistema s'ha preparat per a un rebrot. En aquest sentit, asseguren que ara cal abordar la crisi econòmica que ve. "El sistema s'ha adaptat relativament per absorbir el xoc sanitari. El problema és que ara ve el xoc econòmic que s'ha convertit en persistent perquè s'ha transmès a tot el món, i els sectors greument afectats són molt importants per l'economia espanyola i catalana", argumenta Jiménez.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats