Lleida
15/33° C (sol)
97% 26 km/h


Les pimes impulsen el negoci dels despatxos d'auditoriaEmpreses i autònoms necessiten presentar documents de control sobre els seus comptes per sol·licitar suport financer


La crisi del coronavirus ha incrementat el volum de feina dels despatxos d'auditoria durant els últims dies. Més enllà de controlar els comptes dels seus clients habituals, els auditors també han vist que més pimes i autònoms han començat a sol·licitar els seus serveis. El principal motiu és la necessitat que tenen aquestes empreses per accedir al suport financer. "Moltes de les companyies que tenen menys obligacions legals ens estan demanant actuacions per demostrar la seva solvència davant les entitats bancàries", assenyala el president del Col·legi de Censors Jurats de Comptes de Catalunya, Antoni Gómez. Pels auditors, la crisi de la covid-19 està sent dura, però ho és per motius molt diferents dels sectors més castigats.

De fet, Gómez assegura que cap de les firmes associades al col·legi –que representa al voltant del 85% del sector a Catalunya- s'ha plantejat un Expedient de Regulació Temporal d'Ocupació (ERTO). "Algunes fins i tot estan buscant personal", comenta. Malgrat tot, els auditors preveuen que els pròxims mesos seran complicats, no tan sols per l'elevat volum de feina sinó també per les incerteses que genera en els comptes de les empreses l'actual crisi econòmica.

"Des d'un punt de vista tècnic, nosaltres hem d'opinar si els comptes reflecteixen fidelment els resultats i l'estat patrimonial de cada empresa; en una situació de tanta incertesa, les avaluacions són molt complexes per emetre opinions professionals", apunta Gómez. Per altra banda, els auditors apunten que hi haurà un important repunt en el nombre de consultes relacionades amb l'àmbit concursal a mesura que les companyies presentin majors problemes financers.

 

Vacances més enllà de l'agost

Quan el govern espanyol va decretar l'estat d'alarma, el reial decret 8/2020 va fixar diverses pròrrogues perquè les empreses poguessin presentar els seus comptes anuals al Registre Mercantil (per norma, l'aprovació dels comptes anuals s'ha de realitzar en un període màxim de sis mesos després del tancament de l'exercici i la presentació s'ha de dur a terme durant el mes següent). Amb l'estat d'alarma, les empreses que ja havien formulat els comptes de l'exercici abans del 18 de març disposen d'una pròrroga de dos mesos per registrar-los. En el cas d'aquelles firmes que encara no els havien formulat, la pròrroga s'allarga als tres mesos. Pel que fa a entitats com ara fundacions, la pròrroga equivaldrà al temps que hagi durat l'estat d'alarma (en aquest últim cas, la norma queda fixada per la Generalitat de Catalunya).

Tot i que des del Col·legi de Censors Jurats apunten que el març s'havia avançat gran part de la feina, el pic de màxima activitat aquest any seran els mesos de juliol i agost. "Preveiem que en molts casos s'hagi de desplaçar el període de vacances més enllà de l'agost, quan tots els comptes estiguin registrats", explica Antoni Gómez. El directiu apunta que alguns despatxos s'estan plantejant aplicar un sistema de torns perquè els treballadors puguin gaudir d'un cert temps de vacances, però apunta que la desconnexió difícilment arribarà abans del setembre.

 

Dificultats per complir amb els terminis

Encara que el reial decret llei hagi aplicat diverses pròrrogues, els auditors avisen que alguns sectors no podran complir amb els terminis marcats. "Els hotels, per exemple, estan completament aturats i estan aplicant ERTO a tota la plantilla; és molt difícil que puguin facilitar-nos totes les dades", comenta Gómez. En aquest sentit, el president del col·legi d'auditors de Catalunya demana que es faci una avaluació sector per sector quan acabi el confinament i que s'adapti la normativa en funció de com avanci la situació.

 

Pèrdues d'ingressos en alguns camps

Malgrat l'increment en el volum de feina, el sector preveu una reducció d'ingressos en alguns camps. "Ens trobem que algunes empreses ens demanen una reducció dels honoraris que cobrem, mentre que altres estan renunciant a les auditories voluntàries", explica Carlos Puig, president del Registre d'Economistes Auditors del Consell General d'Economistes d'Espanya. Per Antoni Gómez, però, aquests fets no haurien de preocupar en excés als auditors.

"Entenem que la prioritat de moltes empreses no sigui ara realitzar una auditoria, però creiem que serà molt complicat que la gent deixi de plantejar-se aquesta opció més endavant", opina Gómez. De fet, el representant dels auditors a Catalunya creu que el sector sortirà reforçat d'aquesta crisi i que serà una de les àrees que més es tindrà en compte a l'hora de "restablir la normalitat econòmica".

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats