Lleida
20/36° C (sol)
97% 26 km/h


Lleida matricula uns 24 vehicles a l’abril, un 96% menys que l’any passatL’aturada de l’economia causa la pitjor xifra de les darreres dues dècades


Lleida va registrar el passat mes d’abril 24 matriculacions de turismes i tot-terrenys, un 96,21% menys respecte al mateix mes del 2019, quan la xifra va arribar a 634.

Es tracta de les pitjors dades dels últims vints anys a causa de l’aturada de l’economia provocada per la Covid-19, segons dades publicades ahir per l’Associació Espanyola de Fabricants d’Automòbils i Camions (ANFAC).

Si en tenen en compte les dades acumulades durant els primers quatre mesos de l’any, la caiguda de les matriculacions a les comarques lleidatanes és del 46,84% interanual, en passar de les 2.656 matriculacions del 2019 a les 1.412 de gener a abril de l’any 2020.

Durant el mes d’abril del 2020, es van matricular 15 vehicles de particulars i 9 d’empreses, dels quals, 12 van ser cotxes de benzina; 10, dièsel, i 2, elèctrics. Pel que fa al període gener-abril del 2020, es van vendre 933 vehicles als particulars; 452, a empreses, i 27 al RACC.

En el conjunt de l’Estat, el segment més afectat és el de turismes i tot-terrenys, que a l’abril va registrar 4.163 matriculacions, un 96,5% menys respecte al mateix mes de l’any passat. Si en tenen en compte les dades acumulades durant els primers quatre mesos de l’any, la caiguda de les matriculacions és del 49% interanual. Pel que fa als vehicles comercials lleugers, a l’abril es van registrar 1.822 vendes, un 91% menys en comparació amb les dades de l’exercici anterior.

Segons ANFAC, la crisi del coronavirus ha afectat negativament tots els canals de venda, però especialment al conjunt dels autònoms. Durant el mes d’abril, els treballadors per compte propi van registrar 318 matriculacions, un 95% menys respecte al mateix mes de l’any passat.

D’altra banda, les matriculacions de vehicles industrials, autobusos, autocars i microbusos van reduir-se un 54,9% a l’abril, fins a 905 unitats. En concret, les vendes de vehicles industrials van caure un 49,9% durant el quart mes de l’any, mentre que les del segment d’autobusos, autocars i microbusos ho va fer en un 82%.

A través d’un comunicat, ANFAC va assenyalar que l’obertura durant els pròxims dies dels concessionaris –sempre amb cita prèvia i atenent els protocols sanitarispermetrà incrementar el nombre de matriculacions al maig. Malgrat tot, l’associació va apuntar que les vendes no començaran a recuperar-se a partir de l’estiu i sempre sota unes xifres inferiors respecte a 2019.

Segons la directora de comunicació de l’Associació Nacional de Venedors de Vehicles de Motor, Reparacions i Recanvis (Ganvam), Tania Puche, l’abril és el “mes horribilis” de l’automoció espanyola. “En tot un mes s’ha matriculat tot allò que abans del confinament es matriculava en un sol dia”, va explicar.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats