Lleida
15/33° C (sol)
97% 26 km/h


Darrers dies per visitar l’exposició ‘Experiment 2100’ a CaixaForum LleidaL’exposició es clausurarà el proper diumenge 23 de febrer


Quants serem, com viurem, de què viurem o com podrem afrontar els grans desafiaments que se’ns presenten són algunes de les preguntes a les quals s’intenta donar resposta en Experiment Any 2100. L’exposició convida al visitant a explorar el futur estudiant quatre grans tendències per al segle XXI: Superpoblació, Megaciutats, Recursos naturals i Societat del coneixement, sense oblidar que, entre tots, podem aconseguir un futur millor. 

La mostra es basa en els estudis prospectius duts a terme per l’Agència Europea del Medi Ambient i que van ser publicats en l’informe The European Environment, State and Outlook 2015. Assessment of Global Megatrends. 

L’exposició s’estructura en quatre àmbits. El primer, que porta per títol “El futur imaginat”, ens permet llançar-nos a l'aventura d'explorar com pot ser l’avenir, de la mà de grans obres de Ciència Ficció.  Però les obres de Ciència Ficció no deixen de ser mers somnis de futur...

Es pot predir, el futur?”  La resposta la trobarem en el segon àmbit. Descobrirem que, en termes absoluts, el futur no es pot predir, però podem fer pronòstics raonables. La tècnica que utilitzem, basada en el mètode científic, s’anomena prospectiva.  Els mètodes prospectius consisteixen en estudiar les diferents tendències actuals, i utilitzant models matemàtics, s’extrapolen cap al futur. D’aquesta manera s’obtenen diferents futurs possibles, essent l’escenari més probable el futur cap a on sembla que en dirigim. 

En el següent àmbit l’exposició “Megatendències: Què passarà d’aquí al 2100?” mostra quatre grans tendències per el segle XXI: Superpoblació, Megaciutats, Recursos Naturals i Societat del Coneixement. Amb elles intentem donar resposta a les grans preguntes que tots ens formulem sobre el demà: quants serem, com viurem, de què viurem, i com podrem afrontar els grans desafiaments que se’ns presenten.

Finalment, en el quart àmbit, titulat “El futur no està escrit”, descobrirem el missatge més important que l’exposició pretén transmetre als visitants: el futur el construïm entre tots dia rere dia, com a suma de les nostres decisions i accions individuals. Si els escenaris que s’albiren són negatius, podem canviar de rumb per evitar-los.  Perquè, en definitiva, el futur és a les nostres mans! 

Cal destacar que l’exposició va un pas més enllà. Com el seu títol indica, està pensada també com a experiment sociològic. Mitjançant un seguit de mòduls participatius, els visitants poden expressar les seves opinions sobre les diferents reptes que el futur ens planteja. D’aquesta manera, es va conformant un escenari de futur propi, basat en el parer del públic, que es presenta en una gran pantalla i que evoluciona a temps real a mesura que l’exposició rep nous visitants. Més enllà del puguin dir els models, quin futur perfilem entre tots? Ho descobrirem visitant l’exposició “Experiment Any 2100”! 

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats