Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La pandèmia obliga a repensar les festes d’estiuLes Festes Majors de Lleida pengen d’un fil, la Transsegre considera que el més probable es que s’hagi d’ajornar i l’Aquelarre tampoc descarta aquesta possibilitat


Les Festes Majors d’estiu són una de les cites de l’any en totes les poblacions lleidatanes i també en aquesta època se celebren algunes de les festivitats més representatives, com l’Aplec del Caragol a Lleida, la Transsegre a Balaguer, l’Aquelarre a Cervera o la Fira de Tàrrega, a més centenars de festivals musicals, concerts i fires de tot tipus.

Ara, malauradament, moltes d’elles viuen la incertesa del moment, sense saber si es podran celebrar i en quines condicions. Les que estaven programades més aviat ja han provocat un allau d’ajornaments i suspensions, com és el cas del maig fester a Lleida, amb la Festa Major, l’Aplec del Caragol, la Fira de Titelles –que ja han estat reprogramades– o la Festa de Moros i Cristians. I també s’han vist obligats a suspendre la seva edició festivals com el No Surrender a Mollerussa i la majoria d’esdeveniments i festes majors que estaven previstos pel maig i pel juny.

Ara, encara no es pot saber què podrà fer la resta de les que se celebren a partir del juliol i que encara mantenen les seves dates en peu, però la sensació general és que no es podran evitar les cancelacions –ja sigui amb un ajornament per més endavant o amb una suspensió definitiva–, ja que tot indica que la desescalada del confinament s’allargarà en vàries fases i que els espectacles al carrer, que es caracteritzen per la presència de centenars o milers de persones tardaran a ser permesos en les mateixes condicions que abans de la pandèmia del Covid-19. Això sí, la gran majoria vol encara aferrar-se al petit miracle de que a partir del juliol o l’agost, la situació es vagi normalitzant i, malgrat que segurament amb altres formats alternatius, puguin començar a celebrar-se algunes activitats.

Una de les més properes en el temps és la festa de l’aigua per excel·lència a la província, la Transsegre de Balaguer, que encara té programada la seva 36a edició del 10 al 12 de juliol, tot i que a principis d’aquesta propera setmana hi ha prevista una reunió a l’ajuntament de la capital de la Noguera es què es prendrà una decisió definitiva. 

La seva presidenta, Gemma Guarné, explica que “ara mateix, ho tenim tot parat” i és conscient que el més probable és que s’hagi de suspendre –”seria el primer cop, només algun concert no s’havia pogut fer per la pluja”– encara que fins que no es faci oficial sempre queda l’esperança. A més, la Transsegre és una festa “que no es pot traslladar, ha de ser a l’estiu”. “Volíem esperar a finals d’abril, perquè amb l’experiècia que tenim i malgrat que la festa implica a molta gent, podíem organitzar-la en dos mesos”, diu, però evidentment la decisió “està en mans del Govern, poca cosa podem fer”. Així, ja s’està pensant en alguna acció a les xarxes socials que permeti que, almenys, la festa continuï en l’imaginari col·lectiu de Balaguer i la Noguera.

Més lluny queda en el temps una altra de les festes grosses de la demarcació, l’Aquelarre de Cervera, prevista encara del 28 al 30 d’agost. Fa pocs dies, la Paeria va decidir continuar amb els preparatius i, per exemple, es va aprovar el plec de condicions per a la concessió de les barres. L’alcalde Ramon Augé, explicava que “estem molt pendents de com s’anirà duent a terme el desconfinament progressiu de la població i, tot i ser conscients de la possibilitat que l’hàgim d’acabar ajornant, també tenim en compte les dificultats econòmiques que pateixen i patiran aquests pròxims mesos diversos autònoms, empreses i comerços de Cervera, i que aquesta celebració genera més d’un milió d’euros d’impacte econòmic a la ciutat”.

el sector artístic, durament colpejat

Una preocupació econòmica que sobrevola tota la situació. El sector musical i artístic serà un dels que més patirà tota aquesta sèrie de cancel·lacions que es preveuen. Les pèrdues ja són enormes i si perden el juliol i l’agost, el daltabaix es podria multiplicar. 

El lleidatà Toni Cabero, de la companyia d’espectacles La Traca, explica que “ara mateix la sensació és dramàtica, vam ser el primer sector en marxar i serem els últims a tornar; de moment no hi ha perspectives de millora i a més és una situació en la qual no teníem experiència”, i afegeix que afecta al 100% del seu àmbit. “Hi ha una quantitat immensa d’implicats, més dels que sembla i amb moltes categories diferents, incloses les de personal que només treballa tres o quatre dies al mes”. Toni alerta que “cada vegada s’estan suspenent més coses; de fet hi ha activitats que ja s’han ajornat fins a tres vegades”, i confirma que totes les festes del juliol estan a punt d’anul·lar-se, el que crea una incertesa que “és el pitjor enemic”. Així, considera que “ens haurien de donar unes pautes i un calendari concret per assegurar que podem aguantar”.

Toni reivindica que, a més del vessant lúdic que se’ls assigna de manera habitual, “realment som una indústria que movem a molta gent, un sector important i no només per la feina directa, que és força” i que un cop acabi tot això “necessitarem que no ens deixin de costat i que se segueixi invertint. Han de guardar partides per la cultura, que no ens oblidin i que s’apliqui la coherència”. Toni, que va fundar La Traca ja fa 35 anys, també fa una crida al públic. “La seva ajuda és la més important”, valora.

Per la seva banda, Enric Subirós, de l’empresa de representació artística de Mollerussa, creu que el pitjor és que “ningú pot saber el temps que falta per arribar a la normalitat”. L’estiu, explica, “és la base econòmica de tot l’any i l’afectació és molt gran” i recorda que a Lleida i Catalunya hi ha moltes famílies implicades que viuen d’això, des de les grans orquestres, que potser poden aguantar una mica més, fins als grups més petits de qualsevol tipus de música i d’altres arts.

D’aquesta manera, diu, “de moment la majoria dels ajuntaments estan optant per ajornar les festes majors i no suspendre-les de manera definitiva”. A més, “la gent tindrà ganes de festa”. Enric Subirós també lamenta que “en aquest sector no tenim ajuda per part de ningú”, el que encara dificulta més la situació actual.

En aquest sentit, i amb l’objectiu de tenir més força com a col·lectiu a l’hora de demanar ajudes o de ser tinguts en compte, una vintena d’orquestres de tot Catalunya, entre elles la lleidatana Saturno, han creat una nova associació, que va fer una primera reunió el passat dijous i que va publicar un manifest en què demanen –en una conclusió de tres punts– que es mantinguin les partides pressupostàries municipals destinades a cultura i festes; que no es resolguin els contractes de les actuacions i aquestes es posposin a una altra data de l’any en curs; i que, davant la impossibilitat d’ajornar les actuacions a una data del mateix any i com estan fent alguns ajuntaments, les administracions públiques paguin el preu del contracte en concepte d’indemnització. Josep Farràs, de l’Orquestra Selvatana, és un dels impulsors de la plataforma i explica que “ara som 20 orquestres però estem oberts a tots els músics de Catalunya” i confia en què a partir de Sant Joan “pot haver un canvi”.

Així doncs, la situació sembla molt complicada per un sector que depén de tots aquests esdeveniments lúdico-culturals, tot i que encara espera que almenys pugui salvar-se una part d’aquesta temporada.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats