Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h


Les orquestres s’uneixen per fer front al coronavirusLes formacions més importants de Catalunya reaccionen a l’aturada de l’activitat amb un intent de lluitar conjuntament


Els mesos que van de maig a setembre són l’eix central de l’activitat de les orquestres de Catalunya, que estan veient com perilla aquesta important temporada.

El sector musical en general i el de les orquestres en particular estan patint de manera profunda l’aturada de l’activitat provocada per la pandèmia del Covid-19, ja que l’estiu, amb el seu bon temps, és l’època on aconsegueixen gairebé tots els ingressos de l’any, gràcies sobretot a les Festes Majors i l’augment d’actuacions a l’aire lliure per tot Catalunya.

Ara, amb el nou calendari del desconfinament a la mà -i si tot va com s’espera-, podria albirar-se una mica d’esperança i pensar que cap al juliol o l’agost podrien començar a celebrar-se alguns concerts, però els implicats no són gaire optimistes de moment, ja que encara és impossible saber quan podran tornar i en quines condicions.

Donada aquesta situació, i com asseguren molts, per primer cop, les diferents orquestres de Catalunya han fet pinya i estan iniciant un procés associatiu, amb una nova entitat, La cultura en lluita, que aplega a una vintena de les més importants de Catalunya, entre elles la lleidatana Orquestra Saturno. I també s’estan creant sinèrgies amb l’Acadèmia Catalana de la Música o l’Associació de Representants, Promotors i Manàgers de Catalunya (ARC) i es convida a qualsevol músic a sumar-se, el que fa pensar en una unió molt positiva que no s’havia donat fins ara. Ramon Segarra, un dels socis de l’Orquestra Saturno i impulsors de l’associació, diu que l’objectiu és “anar tots junts i que no s’oblidi el sector”, a més de “tenir més força a l’hora d’arribar a les administracions”, a qui demanen principalment que es mantinguin les partides pressupostàries dedicades a cultura i festes i que no s’anulin les dates previstes sinó que s’ajornin.

Una de les parts més febles de la cadena i que, com és lògic, més interessada està en que millori la situació, és la dels diferents músics que s’han vist sense ingressos, o almenys una gran part i que, com no, troben a faltar pujar-se a un escenari. 

Benjamí Felip, de Balaguer, cantant de l’Orquestra Maravella, explica que les dificultats són màximes i espera que “es pugui trobar alguna fòrmula de compensació del que estava contractat”, ja que la realitat de les orquestres és que “vivim al dia”. El també balaguerí Jordi Amorós, que toca el trombó en l’Orquestra Selvatana, diu que són conscients que “serem els últims a tornar, perquè movem molt públic i l’estiu el donem per perdut”, tot i que “ens ho prenem amb filosofia perquè no es pot lluitar contra això”. Mireia Falcó, cantant en l’Orquestra Saturno, diu que viuen “en la incertesa” però que potser sí es veu una mica de llum si es poden fer concerts a l’aire lliure. “Potser s’ha de canviar el repertori, però no importa”. Ramon Ramos, un altre dels cantants de l’Orquestra Saturno, coincideix en aquest lleuger optimisme, ja que “a partir del juliol, podria estar tot més obert” i pensa que s’hauran de buscar alternatives com “dividir la pista de ball en dos espais”. Això sí, tots confien en què la gent tindrà ganes de sortir de casa a passar-s’ho bé quan es pugui. “Som un poble que ens agrada juntar-nos a fer coses al carrer; la nostra manera de ser ha de continuar sent així”, considera Benjamí Felip.

 

Les orquestres són formacions integrades per un gran nombre músics, el que dificulta encara més la possibilitat de poder assajar més enllà del seu instrument individua. Malgrat això, les noves tecnologies permeten un cert contacte entre els diferents membres. 

Benjamí Felip diu que a la Maravella “cada músic viu a una punta de Catalunya”, però “ens reunim cada setmana per internet per tenir el repertori fresc i estar preparats si s’aixeca la veda”. Jordi Amorós explica que “assajar és difícil, fem el que podem per no rovellar-nos, i també mantenim contacte, sobretot a nivell laboral”, un dels problemes bàsics en aquesta problematica. Per la seva banda, Ramon Ramos conta que “sí agafo la guitarra i intento assajar però dins d’un pis petit es fa complicat”. Altres com Mireia Falcó, a més del que pot assajar a casa, s’ha llançat a les xarxes socials i al seu compte d’Instagram ha posat en marxa la iniciativa El balcó de la Falcó, que vol donar un toc d’humor a aquests difícils dies de confinament a través d’entrevistes a artistes amics.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats