Lleida
17/36° C (sol)
97% 26 km/h


Mor Kirk Douglas, el mític Espartaco de HollywoodL'actor, una de les llegendes de la indústria del cine, tenia 103 anys.


A només quatre dies de celebrar la seva gran festa amb els Oscar, el cinema va haver d'afrontar avui un molt trist adéu amb la mort als 103 anys de Kirk Douglas, una de les llegendes més respectades i longeves de la gran pantalla i un icònic supervivent de l'època daurada de Hollywood.

Joies incontestables com "Senderos de gloria" (1957) i "Espartaco" (1960) són només alguns dels punts brillants d'un actor que va destacar no només per la seva excepcional carrera artística sinó també pel seu compromís moral quan, per exemple, es va rebel·lar contra les llistes anticomunistes a Hollywood.

"Amb tremenda tristesa, els meus germans i jo anunciem que Kirk Douglas ens va deixar avui a l'edat de 103 anys", ha dit avui Michael Douglas, un dels seus fills i també màxima figura de Hollywood.

"Per al món, va ser una llegenda, un actor de l'edat daurada de cinema (...), un ésser caritatiu el compromís amb la justícia i les causes en què va creure asseure un estàndard a què aspirar a tothom. Però per a mi i meus germans era simplement el papa", ha afegit.

"Kirk va tenir una bona vida i deixa un llegat en el cinema que romandrà durant generacions (...) Deixeu-me acabar amb les paraules que li vaig dir en el seu últim aniversari i que sempre seran veritables: 'Papa, t'estimo moltíssim i estic molt orgullós de ser el teu fill", ha conclòs.

Immortalitzat per la seva impressionant figura com el rebel Espartaco, l'extensa i fabulosa filmografia de Douglas, que va morir a casa a Beverly Hills (EUA), inclou altres molt destacades pel·lícules com "El gran carnaval" (1951), "Cautivos del mal" (1952), "20.000 leguas de viaje submarino"(1954), "El loco del pelo rojo" (1956), "Duelo de titanes" (1957) o "Los vikingos" (1958).

D'Stanley Kubrick a Vincente Minnelli passant per Billy Wilder, Douglas va treballar per a alguns dels directors més admirats de cinema però, curiosament, mai va poder guanyar un Oscar.

L'actor va ser tres vegades candidat i no va aconseguir emportar-se l'estatueta en cap ocasió, encara que el 1996 l'Acadèmia de Hollywood li va retre un més que merescut homenatge en lliurar-li un Oscar honorífic.

Una de les últimes ocasions en què Douglas es va prestar al tribut d'un Hollywood que l'adorava sense condicions va ser en els Globus d'Or de 2018.

En cadira de rodes, molt somrient i acompanyat per la seva nora Catherine Zeta-Jones, Douglas va presentar un premi en aquesta cerimònia i va rebre en peu el emocionat aplaudiment d'uns companys que l'estimaven com només es pot estimar un autèntic patriarca de cinema.

El mateix clam es va poder sentir avui, encara que virtualment, a Twitter, on la mort de Kirk Douglas es va convertir ràpidament en tendència mundial amb incomptables usuaris recordant les seves frases més famoses o publicant fotos, una per una, de l'aguerrit Espartaco.

Malgrat la seva avançadíssima edat, Douglas tampoc va voler perdre al novembre de 2018 la cerimònia en què el seu fill Michael Douglas va descobrir la seva estrella al Passeig de la Fama d'Hollywood a Los Angeles (EUA).

"Significa molt per a mi, pare, que estiguis aquí avui. Gràcies pels teus consells i la teva inspiració", va dir llavors Michael Douglas.

Una de les claus del llegat de Kirk Douglas, i que avui molts van ressaltar en els seus perfils i comiats sobre l'actor, va ser l'empremta que va deixar més enllà dels sets de rodatge.

Testimoni i estrella de l'època en la qual els totpoderosos estudis controlaven (amb incomptables abusos) la indústria cinematogràfica, Douglas, que va morir ja amb el cinema en dubitativa reconversió i amb l'auge del directe ( "streaming"), va ser un refugi moral de Hollywood davant el desvergonyiment de les llistes anticomunistes.

Productor i protagonista d'"Espartaco", Douglas va exigir que el nom de Dalton Trumbo, guionista d'aquella èpica cinta però que estava inclòs en les llistes negres de Hollywood, figurés en els crèdits del film.

Douglas, que era l'últim supervivent del Hollywood clàssic al costat d'una altra combativa llegenda com Olivia de Havilland (103 anys), va rebre el 1981 la Medalla Presidencial de la Llibertat, el major honor civil que es concedeix als Estats Units.

"Adéu a una llegenda de Hollywood", va publicar avui a Twitter l'Acadèmia de Hollywood, que de ben segur prepararà alguna cosa especial sobre Douglas en els Óscar de diumenge i que avui va recordar una frase d'una estrella ja eterna.

"Vaig voler ser actor des que era un nen de segon curs. Vaig fer una obra, la meva mare va fer un davantal negre, i jo vaig interpretar a un sabater. Després de l'actuació, el meu pare em va donar el meu primer Óscar: un gelat de cucurutxo", va afirmar.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats