Lleida
15/33° C (sol)
97% 26 km/h


Puck Cinema Caravana, Guillem Albà i Xip Xap actuaran a la 31a Fira de Titelles de LleidaEs fan públics alguns dels espectacles que es podran veure de l'1 al 3 de maig


La Fira de Titelles ha fet públic aquest dilluns un avançament de programació de la 31a edició que tindrà lloc els dies 1, 2 i 3 de maig de 2020 a Lleida. D'entre els muntatges que s'hi podrà veure l'estrena absoluta del nou muntatge que Puck Cinema Caravana ha dissenyat per celebrar el 10è aniversari de la seva caravana convertida en petit cinema. També 'Calma!', el darrer espectacle de Guillem Albà i l'estrena en castellà de l''Hamelí' de Xip Xap. La Fira de Titelles ha assolit el rècord de 349 propostes d'espectacles rebudes de 101 companyies catalanes, 113 companyies de l'estat espanyol i 120 companyies de països estrangers. En breu s'obrirà el termini d'inscripció per a professionals.

La 31a és l'edició de la Fira de Titelles és més propostes ha rebut, la qual cosa evidencia, segons l'organització el seu "bon estat de salut" com a plataforma de mercat d'interès per a tots els professionals del sector. A més de la recepció de propostes, la programació de la Fira també s'elabora amb espectacles que l'equip del Centre de Titelles ha visionat a través de la seva assistència a fires, festivals, programacions i trobades professionals de Catalunya, la resta de l'Estat i altres països. Per aquesta raó, la xifra s’incrementa fins a superar les 400 propostes.

Després de visionar totes les inscripcions, la Fira presenta un avançament de la seva programació, atenent criteris de qualitat, nivell artístic, innovació i connexió con els diferents públics.

Tombs Creatius a través de Puck Cinema Caravana estrenarà 'Puck i la seva troupe', una instal·lació en la que en una caravana es projecten 10 curts i al voltant de la mateixa 10 jocs fan referencia a cada pel·lícula. Consisteix en un petit circ ambulant d'arts visuals i de creativitat amb el cinema d'animació i la il·lustració com a eixos i serveix per celebrar el 10è aniversari d'aquesta proposta insòlita de caravana convertida en petit cinema.

En concret, la PUCK ha creat per a l'ocasió una selecció dels 15 films més aclamats en els seus 10 anys de vida. A més, incorpora una selecció de 10 jocs de fusta basats en els arguments i els personatges d'aquestes pel·lícules, elaborats de forma artesana i amb una estètica directament relacionada amb la PUCK. I, com a tercer element, PUCK i la seva troupe suma un espai d'il·lustració en directe amb un dibuixant encarregat de fer creacions personalitzades i inspirades en el món PUCK i els seus films en un panell tipus photocall amb uns forats en què les persones posen la seva cara i es converteixen en uns personatges més d'aquesta troupe.

Guillem Albà serà una altra de les companyies catalanes que seran a la Fira. Presentarà el seu darrer espectacle Calma!, amb el clown per bandera, que a través dels titelles, el gest i les ombres o la música, farà qüestionar l'espectador el seu dia a dia i el propi viatge vital. Xip Xap estrenarà en castellà el seu Hamelí, la seva creació més recent, estrenada en català a finals de 2019 i que explica la seva particular versió de la història.

Altres companyies catalanes que seran presents a la Fira de Totelles seran la companyia Matito que presentarà 'La sirena hidràulica', un espectacle de titella de guant que explica la història de Greta, una dona gran que cada dia va a cosir a la platja, a la vora de la seva caseta de bany. També David Espinosa que presentarà 'Una historia universal', un espectacle amb llenguatge contemporani amb manipulació d'objectes quotidians. Rauxa, per la seva banda, presentarà 'La crisi de la imaginació', en que a través d'un titella molt particular, la manipulació d'objectes, l'acrobàcia i la dansa, els personatges creen situacions absurdes i poètiques a la vegada.

Pel que fa a l'assistència de companyies de l'estat espanyol, destaquen Periferia Teatro que presentarà el seu espectacle, 'Núvol Núvol'. Recentment premiat com a millor espectacle de titelles a FETEN, presenta a Luz, un ser màgic que viu als núvols. Tanmateix, Baychimo Teatro estrenarà de forma absoluta la seva 'Leyenda de Sally Jones'.

En el marc internacional, des de Portugal arriba Partículas elementares amb 'O Ninho', un espectacle infantil inspirat en un dels poemes més senzills de l'escriptor portuguès Miguel Torga. Els francesos Théâtre Mu apropen el seu 'Bidouille Ex Machina', on la mecànica i la robòtica es donen la mà amb la manipulació de titelles, executant un espectacle per a tots els públics.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats