Després d’exercir com a paer en cap durant deu mesos en agafar el relleu d’Àngel Ros, les darreres eleccions van deixar Fèlix Larrosa a només 81 vots de la victòria. Ara es torna a presentar amb la voluntat de ‘recuperar’ l’alcaldia de Lleida per al PSC.
Com valora la seva tasca a l’oposició d’aquests quatre anys?
Se’ns ha vingut a buscar cada setmana per resoldre situacions de conflicte que es donaven perquè el mateix equip de govern s’hi havia posat. Cada decisió que prenia el govern, un conflicte; cada proposta, una confrontació. Un govern ha de governar, però ho ha de fer escoltant la gent, i això no ho han fet. És cert que hi ha hagut una pandèmia, però de les situacions de crisis surten lideratges, i la ciutat de Lleida està mancada de lideratge claríssimament. No hi ha confiança ni en l’alcalde ni en el govern municipal.
I com valora l’actuació de l’equip de Govern de la Paeria?
Si analitzem els anuncis d’aquest govern, no hi ha concrecions. Per molts anuncis que facin sobre l’estació d’autobusos, no hi haurà obres ni demà ni l’any que ve. L’Ajuntament no és titular dels terrenys, i el projecte no podrà tirar endavant fins que ho sigui. A més, la modificació que afecta l’estació d’autobusos no està aprovada, no té eficiència jurídica, i no es pot començat l’obra. En tercer lloc, la modificació del Pla General preveu un centre comercial de 60.000 metres quadrats que, per la informació que tenim, no és viable perquè assoleix uns costos que repercuteixen en els futurs operadors. Nosaltres hem advertit que, per fer-lo viable, l’Estat hi haurà d’invertir. També podem recordar que l’alcalde Pueyo ha tancat escoles bressol i llars de jubilats, ha retirat els menjars a les llars de jubilats, ha tancat el local social de les dones del Clot, ha modificat el sistema de taxes de les escoles bressol. Aquesta governança els porta a prendre decisions sense escoltar i generant conflicte.
I el polígon de Torreblanca-Quatre Pilans?
Nosaltres sempre hem defensat aquest polígon, perquè cal recordar que els terrenys els va comprar l’Incasòl i l’Empresa Municipal d’Urbanisme quan els governs socialistes de Lleida i de la Generalitat es van posar d’acord per tirar endavant nou sòl industrial. En canvi, no som partidaris de depredar una partida de l’Horta ni d’atacar al veïnatge de Magraners i la Bordeta amb nou sòl industrial. A més, ens van enganyar a tots. Es fa un acte de presentació de Torreblanca, amb unes dimensions, i quan entra a la comissió d’Urbanisme les dimensions eren unes altres, amb l’ampliació de Quatre Pilans. Si tornem a necessitar més sòl industrial, a més de Torreblanca tenim des de fa anys les finques de Les Canals, amb un milió de metres quadrats i pendents que siguin urbanitzades amb la consideració de sòl industrial.
Vostès s’han oposat frontalment a l’alberg de Pardinyes.
El que hem fet és escoltar la gent, perquè volem fer política amb les persones. Allò que no poden fer amb l’alberg és barrejar perfils de persones, nens que venen a jugar a futbol, persones sense sostre i persones que venen a treballar a la fruita, tinguin o no tinguin papers. És inviable. Hi ha d’haver un espai per acompanyar les persones sense sostre, que són les Josefines, on es pot fer una actuació emblemàtica pel que fa als serveis socials municipals. La segona proposta que vam fer era habilitar pisos per treballar conjuntament amb les entitats del tercer sector, que ens ho demanaven, la Fundació Arrels Sant Ignasi, Cáritas, etc… Pel que fa als temporers, els responsables de les explotacions agràries de l’Horta de Lleida han de poder habilitar a casa seva els allotjaments que siguin necessaris. I si precisem més espai, hem d’habilitar diferents indrets de la ciutat per poder actuar en funció de l’emergència, però en cap cas espais que puguin estar sobredimensionats. No és veritat que el govern socialista de l’Ajuntament no es preocupés dels temporers. Només cal preguntar-ho als gestors de la Fundació Jericó.
L’actual equip de govern diu que el deute de la Paeria els ha condicionat.
El deute ja el tenia quan jo vaig ser alcalde, i el vaig reduir. Vull recordar que el deute va servir per fer el Parc Científic, per comprar Torreblanca, per fer el cobriment de l’estació… És un deute que jo qualifico de saludable perquè és un deute que recuperes. Per contra, el nou govern municipal va passar a costar als lleidatans 450.000 euros més a l’any, perquè s’ha dedicat a pagar estudis i treballs tècnics per valor de gairebé 3 milions d’euros. A tall d’exemple, es va contractar una consultora valenciana perquè es fes un estudi sobre el model de la ciutat. El model de ciutat no era prou important perquè s’hagués debatut amb algun sistema de participació de caràcter local? I també s’ha encarregat de quina manera plantarem els arbres a la plaça Sant Joan, o un estudi de com s’havia de fer la comunicació institucional, i de l’anàlisi i el posicionament a les xarxes socials. Quan l’Ajuntament diu que no té diners…, hi ha diners pel que volen. Lamento dir-ho així, però em dona la impressió que és una constant manipulació de la realitat i de la informació, i a mi em preocupa força.
Quin és el model comercial que proposa Larrosa?
La nostra prioritat és recuperar el comerç als barris, el comerç de proximitat, i organitzar la ciutat perquè tothom tingui serveis en aquesta escala a 15 minuts. Aquí plantegem diferents iniciatives, com incentius fiscals. A l’Eix Comercial, cal avançar en les àrees de rehabilitació urbana per donar peu a una oferta d’habitatge i aprofitar aquells espais al voltant del carrer Major que han de permetre generar més atracció, des del punt de vista gastronòmic, comercial o cultural, com l’actual estació d’autobusos, amb un mercat de productes de proximitat, de productes de l’Horta, en línia amb el que proposa la comunitat de propietaris Tenim el solar dels Mercedaris, l’antic teatre Granados, el teatre Principal, el solar de les termes de Remolins. Són espais que poden acollir ofertes que atreguin més gent a l’Eix Comercial. Pel que fa a la Zona Alta, està funcionant molt bé, encara que hem de millorar qüestions relacionades amb l’ordenació de la mobilitat i donar una empenta al Mercat de Flèming.
Però vostès defensen Torre Salses?
Segons tots els estudis, Lleida té una fuga comercial de 480 milions d’euros, i aquí s’hauria de sumar la compra online. Nosaltres plantegem plans de dinamització comercial, que incorporin també la posada en marxa d’un Marketplace a nivell local perquè competeixin en el món online amb el suport de l’administració. Lleida només reté el 33% de la seva clientela potencial, i cal fer un esforç pel captar l’altre 66%. Això passa per campanyes de promoció i màrqueting, però també per complementar l’oferta que tens amb altres formats. El centre comercial que es vol fer a l’estació és compatible amb el parc de mitjanes i grans superfícies de Torre Salses, perquè són ensenyes diferents. Hi ha establiments que volen 6.000 metres en planta baixa, i això no ho pots posar ni a l’Eix, ni a la Zona Alta ni a l’estació. Per tant, has de facilitar que es puguin implantar. Hem de veure que el centre comercial de l’Estació no canivalitzi l’oferta que hi ha ara a l’Eix. Creiem que els projectes del Pla de l’Estació i Torre Salses són complementaris. Vam fer públic que el pla de dinamització del comerç vindria finançat amb el 50% de les llicències que pagarien les grans superfícies, i hem calculat que podríem arrencar amb uns 4 milions d’euros.
Les enquestes donen un frec a frec entre PSC i ERC. Té pensats els pactes per fer govern?
En funció dels resultats veurem qui serà el responsable de negociar. Has de generar confiança, i la confiança és clau per tenir una bona governabilitat. Nosaltres presentem un projecte pensant en aquest horitzó del 2030, amb una sèrie de mesures, i el que jo poso a consideració de tots els partits que estiguin representats a la Paeria, amb excepció de Vox, és que si volen sumar-se a aquesta agenda 2030, nosaltres estarem encantats. Això vol dir obrir pactes a tothom? No. Això vol dir que podrem treballar acord per acord, amb un marge de governabilitat, però sobretot de confiança. Lleida ja s’ha governat abans en minoria.
Fèlix Larrosa seria un bon alcalde?
Crec que no vaig poder demostrar en només 10 mesos que podia ser un bon alcalde, i per això demano la confiança ara per poder-ho demostrar. Em considero una persona molt preparada, pel coneixement, per l’experiència, però especialment perquè durant molts anys la meva passió ha estat Lleida, i trepitjar Lleida a mi m’ha donat més coneixement i m’ha fet més humil, sobretot en aquests quatre anys d’oposició.