L’epidemiòloga i presidenta del comitè d’experts que assessora el Govern sobre la pandèmia de covid-19, Magda Campins, ha dit aquest diumenge que creu que caldrà una quarta i fins i tot una cinquena dosi de vacuna per a les persones vulnerables.
“Mentre no tinguem altres vacunes, amb les actuals és molt probable que hàgim de continuar posant quarta dosi i fins i tot potser cinquena dosi a les persones vulnerables, però en persones joves i sense malalties associades ens hem de plantejar si cal una quarta dosi” , ha dit Campins en declaracions al canal 3/24.
L’epidemiòloga ha explicat que el Comitè d’experts va demanar fa temps la gratuïtat dels tests d’antígens perquè tota la població hi tingués accés, així com ensenyar a la ciutadania a fer-los servir perquè no haguessin d’anar als Centres d’Atenció Primària ( CAP).
“D’aquesta manera s’evitaria haver d’anar als CAP per fer una cosa molt fàcil i que es pot fer a casa”, ha dit Campins, que ha assenyalat que les baixes mèdiques i els temes laborals els ha de fer el personal administratiu perquè metges i infermeres puguin dedicar-se “a fer de metges i infermeres”.
Aquestes qüestions “que s’estan intentant solucionar ara per la situació en què ens trobem haurien d’haver-se solucionat abans”, ha dit.
En declaracions a la mateixa cadena, el doctor Antoni Trilla, cap d’epidemiologia de l’Hospital Clínic de Barcelona, ha dit que és probable que la població més vulnerable s’hagi de vacunar anualment contra la Covid-19, una dosi de record que es combinaria amb la vacuna de la grip, i ha considerat que per a la resta de la població “no caldria”.
Trilla ha explicat que el 80% dels pacients ingressats en planta als hospitals catalans estan contagiats amb la variant òmicron i el 20% restant amb la delta, mentre que a les UCI el percentatge és just a la inversa: 80% delta i 20 % òmicron.
“La variant delta ha portat molts pacients a l’UCI les últimes setmanes i les estades són llargues, però sembla que pocs dels afectats amb òmicron acabaran a les unitats de crítics”, ha assenyalat l’expert.
Trilla ha demanat prudència a la població perquè, si bé les dades epidemiològiques apunten que l’epidèmia està frenant, la velocitat encara és molt alta.
“Toca aguantar bé, intentar no encomanar-se, seguir amb les restriccions i veure quan es poden anar alleugerint, però en aquests moments la pressió continua sent molt important”, ha assegurat.
Alhora, ha dit que “el gran perill” és que sorgeixi una nova variant “que s’escapi a les vacunes i que tornés a provocar un cert nombre de casos greus”, tot i que ha considerat que aquesta probabilitat és “cada vegada menor, si no ser que hi haguessin grans sorpreses”.