Lleida
15 / 35° C (sol)
97% 26 km/h


Agricultura destina 2,2 MEUR a la convocatòria d'ajuts per al foment de l'ús d'assegurances agràries 2019L'objectiu és fomentar la contractació de pòlisses per tal de salvaguardar les produccions agrícoles i ramaderes


El Departament d'Agricultura ha publicat al Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya la convocatòria anual d'ajuts a les línies del Pla d'assegurances agràries 2019, que té per objectiu fomentar la contractació de pòlisses per tal de salvaguardar les produccions agrícoles i ramaderes. La convocatòria 2019 es realitzarà mitjançant dues disposicions. La primera, que és la que publicada aquest dijous, amb un pressupost de 2,2 milions d'euros, recull els ajuts de les pòlisses que entrin en vigor fins al dia 31 d'octubre del 2019. Durant el mes d'octubre, el departament preveu publicar una segona convocatòria per a les pòlisses del Pla 2019 que entrin en vigor amb posterioritat al 31 d'octubre d'enguany.

Els ajuts que concedeix el Departament d'Agricultura consisteixen a subvencionar un percentatge sobre la subvenció que l'Entitat Estatal d'Assegurances Agràries (ENESA) aplica a la pòlissa contractada, excepte en el cas de les assegurances de recollida i destrucció d'animals morts, on l'ajut és un import per animal segons la classe de bestiar i la zona de recollida.

En aquesta convocatòria 2019 es mantenen els criteris de les anteriors i es dona prioritat a les assegurances agràries contractades en les produccions on hi hagi un nivell d'assegurament baix. Alhora, es fomenten les assegurances que ofereixen més cobertures o que permeten aglutinar en una pòlissa produccions diverses, així com les que ofereixen cobertura per sequera en conreus de secà.

En les bases reguladores d'enguany s'inclou una novetat important, i és que Agricultura subvencionarà un percentatge sobre la subvenció que ENESA apliqui a totes les parcel·les, els caps de bestiar o les instal·lacions aqüícoles de la pòlissa contractada d'acord amb el tipus de persona beneficiaria, prioritzant els agricultors professionals (AP), les empreses agràries prioritàries (EAP) i els joves agricultors (JA), respecte de la resta de beneficiaris.

També es continua apostant pels sistemes d'emmagatzematge en fred per a la recollida d'animals morts a les explotacions, i, en aquest sentit, es manté l'ajut incrementat per a aquelles explotacions que instal·lin un nou contenidor refrigerat o congelador. Alhora, es manté la subvenció diferenciada per a les explotacions que disposin d'aquest sistema respecte de les que no en tenen, tot i no ser nou. Segons Agricultura, l'objectiu d'aquesta mesura és incrementar el nombre d'explotacions amb aquestes instal·lacions, de manera que el fet de disposar de capacitat d'emmagatzematge i disminuir la freqüència de recollides permeti a les empreses gestores una major planificació i racionalització del servei de recollida, per tal d'aconseguir una disminució global de les primes.

Pel que fa l'ajut per a la contractació d'assegurances per a les estructures, cobertures i instal·lacions d'hivernacles, umbracles i túnels, la convocatòria vigent és la que es va publicar el 9 de novembre del 2018. En aquest cas, el termini de sol·licitud per a les pòlisses contractades abans del 30 de setembre del 2019 està obert des del 24 d'octubre del 2018.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats