Lleida
20/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Ajuntaments i organitzacions agràries reclamen crèdits tous per a la fruita dolça i un pla per sensibilitzar la poblacióTambé reiteren la demanda d'estendre al conjunt de l'Estat el pla d'arrancada de fruita de pinyol


Alcaldes d'una trentena d'ajuntaments del pla de Lleida i representants d'organitzacions agràries han traslladat aquest dimarts al delegat del Govern a Lleida, Ramón Farré, la "greu crisi" que viu el sector de la fruita dolça i, en aquest sentit, han reclamat la posada en marxa de mesures per evitar "que vagi morint de manera lenta però constant com està passant des fa cinc anys". Entre aquestes, han demanat la implementació de crèdits tous a través de l'Institut Català de Finances (ICF) i un pla de sensibilització per fer arribar a la ciutadania les dificultats del sector i conscienciar-la de la importància de consumir fruita dolça per garantir la seva viabilitat. També han reiterat la necessitat d'estendre al conjunt de l'Estat un pla d'arrancada de fruita de pinyol. Farré ha remarcat que es tracta d'un sector "vital" pel territori i s'ha compromès a traslladar les peticions als departaments competents.

El front comú d'ajuntaments i organitzacions agràries ha fet arribar aquest dimarts les seves propostes al Govern, en el marc de la reunió mantinguda amb el delegat a Lleida, Ramon Farré, i el director dels serveis territorials d'Agricultura, Ferran de Noguera. En concret, hi ha participat alcaldes i regidors de 33 municipis, a més de representants d'Afrucat, Unió de Pagesos, JARC, Asaja, de la plataforma en Defensa de la Fruita Dolça i de la FCAC.

El portaveu dels alcaldes de municipis productors de fruita, Manel Ezquerra, ha tornat a posar de manifest la "greu crisi" que viu aquest sector, especialment el de la fruita de pinyol, des de fa cinc anys, amb liquidacions que, en alguns casos, se situen per sota dels costos de producció. "S'estan arrancant explotacions i s'està deixant de cultivar fruita" i "això és molt greu per al territori i la seva economia" ja que es tracta d'un sector "que dona feina a moltes persones" a les comarques del pla de Lleida, de manera directa o indirecta.

Per fer font a aquesta situació, els ajuntaments i organitzacions agràries han reclamat al Govern la necessitat de posar en marxa diferents mesures per evitar que el sector de la fruita "vagi morint de manera lenta però constant com succeeix des fa cinc anys", sobretot arran del veto rus. En aquest sentit, han demanat un pla econòmic que garanteixi la viabilitat de les explotacions amb la implementació de crèdits tous per als productors a través de l'ICF. Una altra de les peticions passa per la posada en marxa d'una campanya o pla de sensibilització per tal de donar a conèixer al conjunt de la ciutadania la situació que viu el sector i posar en valor la importància de consumir fruita dolça de proximitat per tal que els productors puguin seguir desenvolupant la tasca de produir aliments de qualitat i de cuidar el territori.

Així mateix, també han reiterat la necessitat d'estendre al conjunt de l'Estat un pla d'arrancada de fruita de pinyol com el que ha posat en marxa a Catalunya el Departament d'Agricultura. Els representants municipals i d'organitzacions agràries han reclamat la importància de reduir l'oferta de fruita de pinyol del mercat per tal que puguin repuntar els preus, segons ha assenyalat Ezquerra. En aquest sentit, han tornat a demanar a la conselleria que segueixi pressionant el Ministeri d'Agricultura per tal que l'Estat acabi accedint a destinar recursos a un pla d'arrancada estatal, aprofitant la formació del nou executiu espanyol. El sector calcula que seria necessària l'arrencada d'unes 10.000 hectàrees a l'Estat, fet que suposaria treure del mercat entorn d'unes 300.000 tones de fruita de pinyol. 

El Govern reitera el suport al sector

Per la seva banda, Ramon Farré ha assegurat que el Govern està al costat d'un sector "vital" per a les comarques lleidatanes. Així, el delegat del Govern a Lleida s'ha compromès a traslladar "amb urgència" als diferents departaments competents les diferents propostes plantejades per alcaldes i organitzacions agràries perquè el país "s'hi juga la producció d'aliments, l'economia del territori, la pervivència del sector i la il·lusió de moltes persones i empreses", segons ha dit. Farré també ha posat en valor la unitat dels diferents agents a l'hora de plantejar solucions a l'administració per a un sector "que ha estat castigat i que ha passat una crisi molt forta".

Després de la reunió d'aquest dimarts i la mantinguda fa una dies amb el subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, els ajuntaments i organitzacions agràries també tenen previst fer arribar les seves reclamacions en defensa del sector de la fruita dolça a l'Oficina de la Unió Europea a Barcelona.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats