Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Alerten que factura elèctrica per als regants s’encarirà un 73%Els canvis de tarifa frenaran la modernització de 900.000 ha


La Federació Nacional de Comunitats de Regants adverteix que els canvis tarifaris provocaran un encariment de fins a un 73% en la factura elèctrica.

Aquests canvis tarifaris són la conseqüència de la nova metodologia per a calcular els peatges de transport i distribució, segons Fenacore, que ha enviat unes al·legacions a la Comissió Nacional dels Mercats i la Competència per a advertir-li que aquests increments de les tarifes podrien amenaçar la supervivència dels agricultors d’aquesta mena de cultius per l’increment de la factura elèctrica per als regants.

Els regants consideren que aquesta pujada encoberta de la factura elèctrica ve per agreujar la situació que travessa el sector agrícola, asfixiat econòmicament per les diferències que existeixen entre els costos que suporten, actualitzats a 2020, i els preus als quals es venen els seus productes, encara avui ancorats en els anys vuitanta.

En el seu lloc, Fenacore demana prorrogar la possibilitat de signar dos contractes elèctrics a l’any per a reduir els costos fixos (regulats), que representen més del 60% de la factura elèctrica per als agricultors, tal com estableix la Llei de la sequera de 2018, que contempla en les seves disposicions addicionals la possibilitat de modificar la potència al llarg de dotze mesos amb l’objectiu d’augmentar-la durant l’època de màxim consum i reduir-la al mínim per a la resta de l’any, amb el qual simplement mantenir els equips.

Els regants alerten que aquests canvis tarifaris, a més, frenaran la modernització de les 900.000 hectàrees pendents i dificultaran complir amb els compromisos amb el medi ambient. I la culminació d’aquestes obres hauria de ser una de les principals prioritats en matèria de regadiu, ja que es tracta de la mesura més eficaç i eficient proposada en els Plans Hidrològics per a reduir la demanda, ja que el cost unitari per metre cúbic d’aigua obtingut per l’estalvi mitjançant la modernització de regadius normalment és menor al cost de qualsevol altra alternativa d’obtenció de recursos. 

Segons el president de Fenacore, Andrés del Campo, “enfront dels falsos mites que se cernen sobre els regants, titllant-nos de malbaratadors, els esforços que estem fent per a modernitzar els nostres sistemes de reg estan aconseguint un més que significatiu estalvi d’aigua. Per a culminar aquest procés de modernització seria fonamental abaratir la factura elèctrica, encara que les últimes mesures van paradoxalment en sentit contrari”.

 

Nous períodes

Segons Fenacore, les noves tarifes no tenen en compte les hores de major demanda d’energia en l’àmbit nacional per a fer-les coincidir amb els períodes tarifaris més cars, desincentivant així l’ús d’energia en aquestes hores, la qual cosa fa pensar que “l’objectiu d’aquesta mesura és més recaptatori que d’eficiència en el consum”, segons Fenacore.

I és que amb la nova normativa s’eliminen les tarifes de tres períodes, de manera que totes passen a ser de sis períodes. Al mateix temps, també es redueixen de manera important les hores P5 i P6, les més barates, en favor de les hores P1 a P4, que són les més cares.  Aquesta situació, per tant, obliga els regants a contractar en els períodes més costosos, sobretot a l’estiu. De fet, a l’agost, el moment en què més es rega, no hi ha possibilitat de gaudir de la tarifa més barata tot el dia com fins ara.

Fenacore adverteix que aquests canvis normatius frenaran la modernització de les 900.000 hectàrees encara pendents, amb els seus conseqüents efectes per al menor estalvi d’aigua i la major contaminació. 

Unes seqüeles que, al cap i a l’últim, allunyaran el compliment d’alguns dels compromisos que el Govern ha adquirit en matèria agrícola i mediambiental, ja que la mateixa estructura horària fixada per a l’estiu dificulta enormement la compatibilització amb l’energia fotovoltaica per a autoconsum, la més idònia per al regadiu.

 

Escalada dels costos

Els regants no entenen que el premi a l’enorme esforç que duent a terme per tal de transformar els sistemes de reg, i que ha convertit Espanya en un país de referència, sigui des de fa anys l’escalada continuada de les tarifes elèctriques.

De fet, des de l’any 2008 el rebut elèctric ha pujat més del 100%, principalment a causa dels costos fixos, ja que el terme de potència s’ha incrementat més d’un 1.000%.

I això malgrat les mesures aprovades a instàncies de Fenacore per les quals s’ha aconseguit un estalvi superior als 54 milions d’euros per al regadiu gràcies a l’exempció del 85% de l’impost especial elèctric i a la reducció de mòduls en l’IRPF dels agricultors regants.

Segons el president de Fenacore, Andrés del Campo, “han augmentat les hores amb tarifa cara, sobretot a l’estiu, i han caigut les hores amb tarifes més barates. Els regants som el segon consumidor d’energia, després d’ADIF, i no trobem una justificació tècnica que avali aquests canvis en el calendari, excepte la recaptatòria, donada la impossibilitat de limitar els nostres regs a horaris intermitents”.

 

Cau el consum d’aigua per al reg en la darrera dècada

El consum d’aigua de reg s’ha reduït en l’última dècada malgrat que ha augmentat la superfície regada. Fenacore estima que en l’última dècada s’ha aconseguit estalviar una mitjana d’un 16% en el sector agrícola.

Els regants asseguren que aquest estalvi s’ha aconseguit gràcies a l’esforç que han realitzat per a modernitzar els seus sistemes de reg, per molt que la superfície regada s’incrementés un 1,44% eL 2019, atesa l’última edició de l’Enquesta de Superfícies i Rendiments de Cultius, fonamentalment en oliveres i vinyes amb baixes dotacions per hectàrea. En aquest sentit, Fenacore destaca que Espanya és un referent internacional en regadiu modernitzat, ja que més del 76% de la superfície de reg, gairebé 3 milions d’hectàrees, es troba ja modernitzada. En concret, més de la meitat de la nostra superfície regada, el 53,09% (més de 2 milions d’hectàrees), està dotada amb sistemes de reg localitzat, considerat el més eficient.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats