Lleida
6/18° C (núvols)
97% 26 km/h


Alliberen una trentena de tortugues mediterrànies a la Vall Major de BoveraEn una zona que va quedar al límit de l'incendi de la Ribera d'Ebre i en un àmbit on ja fa 5 anys que crien


El refugi de fauna que l'Associació Trenca i el CRARC tenen a la Vall Major de Bovera (Garrigues) ha sigut l'escenari de l'alliberament aquest dimecres d'una trentena d'exemplars de tortuga mediterrània. Es tracta d'un exemplar en perill d'extinció que des de fa cinc anys està adaptat en aquest àmbit envoltat d'oliveres i marges de pedra seca. Segons el tècnic de l'associació José Guerra, la finca, que a l'estiu va quedar al límit de l'incendi de la Ribera d'Ebre, ja compta amb uns 140 exemplars de tortugues. La majoria han estat recuperades després de ser decomissades ja que "molta gent se les troba i se les emporta a casa com a mascota". L'alliberament s'ha fet amb alumnes de l'IES Ronda de Lleida i també amb nens de l'escola de Bovera.

La finca de la Vall Major de Bovera és una reserva de fauna que està gestionada conjuntament entre l'Associació Trenca i el Centre de Recuperació d'Amfibis i Rèptils de Catalunya (CRARC). L'alliberament de tortugues s'ha fet amb la col·laboració econòmica de la companyia Endesa i amb les 30 que s'han deixat anar aquest dimecres a la finca ja n'hi ha unes 140, que no només es troben dins de la delimitació del refugi sinó que també s'escampen pels terrenys del voltant.

Segons José Guerra, abans de la creació de la reserva ja es va detectar la presència de la tortuga mediterrània a la zona. I es que el Montsant es troba a 7 quilòmetres en línia recta i és un espai on ja s'havien fet alliberaments. Així es va arribar a la conclusió que les tortugues provenien del Montsant i que per tant, a Bovera, també hi podrien viure bé. Segons Guerra, cada any es fan alliberaments i les tortugues s'han acostumat a l'àmbit; tant que des del primer any crien.

La tortuga mediterrània està en perill d'extinció i les que s'alliberen provenen, en la seva gran majoria, de decomisos a gent que se les ha trobat i se les ha emportat a casa com a mascota. Com que és una espècie protegida és "il·legal" tenir-la com a mascota per això se'n fa tràfic i moltes també són detectades per la policia als aeroports.

Aquesta zona de la Vall Major de Bovera va quedar al límit de l'afectació del gran incendi de la Ribera d'Ebre del passat estiu. Guerra ha remarcat que els incendis són un "problema" per la tortuga mediterrània però ha assegurat que a la finca, els marges de pedra seca són "bons llocs on es poden refugiar" de les flames. Quan hi va haver l'incendi es van espantar molt i fins i tot els tècnics es van desplaçar a la finca per recollir tortugues i protegir la resta d'animals. Per sort, les flames no hi van acabar arribant.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats