Lleida
20/37° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Brussel·les posa en marxa una estratègia per reduir l'ús de pesticides, fertilitzants i antibiòtics d'ara al 2030'Del camp a taula' també fixa l'objectiu d'incrementar un 25% la superfície agrària dedicada a agricultura ecològica


La Comissió Europea ha posat en marxa la nova estratègia 'Del camp a taula', per recuperar "un sistema alimentari just, sa i respectuós amb el medi ambient". Aquesta estratègia "ambiciosa" fixa una sèrie d'objectius concrets per transformar el sistema alimentari europeu d'ara i fins al 2030 com ara la reducció del 50% de l'ús de pesticides, la reducció del 50% de les vendes d'antimicrobians que es fan servir en els animals de granja i en l'aqüicultura i la reducció de, com a mínim, el 20% de l'ús de fertilitzants. A la vegada, també planteja incrementar fins a un 25% la superfície agrària dedicada a agricultura ecològica. També proposa mesures per conscienciar la ciutadania per avançar cap a un consum alimentari més sostenible.

L'estratègia 'Del camp a taula' ('Farm to fork') pretén fer una transició cap a un sistema alimentari europeu sostenible que protegeixi la seguretat alimentària i garanteixi l'accés a dietes sanes i conreades en un planeta sa. A més, busca reduir la petja ambiental i climàtica del sistema alimentari europeu i millorar la resiliència tot protegint la salut dels ciutadans i garantint alhora els mitjans de subsistència dels operadors econòmics.

Per això, fixa uns objectius que, malgrat no pretenen ser una "imposició" per als estats membres, proposen reduir en els pròxims deu anys l'ús de pesticides i de fertilitzants en l'agricultura i d'antibiòtics en l'alimentació animal, així com incrementar els terrenys dedicats a l'agricultura ecològica, segons ha assenyalat aquest dijous el cap d'unitat adjunt de la Direcció General d'Agricultura de la Comissió Europea, Ricard Ramon, en el marc d'una jornada organitzada per la Representació a Barcelona de la Comissió Europea amb la participació de diferents agents del sector agrari i que s'ha celebrat de forma telemàtica.

En la mateixa línia que el pacte verd europeu, 'Del camp a taula' juntament amb la nova estratègia sobre Biodiversitat, proposen mesures i compromisos europeus "molt ambiciosos" per aturar la pèrdua de biodiversitat a Europa i arreu del món i perquè els sistemes alimentaris esdevinguin normes mundials que fomentin la sostenibilitat competitiva, la protecció de la salut humana i planetària i els mitjans de vida de tots els agents de la cadena de valor alimentària. La transició cap a sistemes alimentaris sostenibles requereix un enfocament col·lectiu que impliqui les autoritats públiques en tots els nivells i els diferents agents de tota la cadena alimentària, ha exposat Ramon.

A la vegada, aquesta aposta de la Comissió Europea per la sostenibilitat alimentària que pretén contribuir a impulsar la recuperació econòmica europea, davant la crisi provocada per la covid-19.

L'estratègia no només s'adreça al sector productor sinó a totes les baules de la cadena alimentària. En aquest sentit, també aposta per la investigació i la recerca de noves alternatives que permetin portar a la pràctica la reducció de pesticides, fertilitzants i antibiòtics, segons ha dit Ricard Ramon.

Representants del sector agrari han advertit que la implementació de l'estratègia 'Del camp a taula' i la reducció de l'ús de certs productes suposarà un increment dels costos de producció i, en conseqüència, del preu final dels productes. En aquest sentit, Ramon ha expressat el compromís de la Comissió Europea de fer un seguiment dels efectes d'aquesta estratègia en el mercat i en els preus dels productes agroalimentaris, al marge dels efectes centrats en el punt de vista nutricional. Un altre dels objectius de l'estratègia és "educar" el consumidor cap a un consum alimentari més sostenible i de proximitat.

El cap d'unitat adjunt de la Direcció General d'Agricultura de la CE també ha explicat la voluntat que l'estratègia incorpori propostes per tal d'harmonitzar en l'àmbit europeu el correcte funcionament i evitar pràctiques deslleials en el conjunt de la cadena alimentària, tal com han reclamat des d'Afrucat.

Ricard Ramon ha avançat que també la Comissió Europea treballa en una nova estratègia que preveu presentar cap a finals d'any amb el focus posat en una visió a llarg termini de les zones rurals.

 

Increment d'un 2% del pressupost de la PAC per fer front a la crisi de la covid-19

Ramon també s'ha referit a la proposta financera revisada que ha presentat recentment la Comissió Europea la qual inclou un pla de recuperació econòmica dotat amb 750.000 euros per fer front a la crisi generada per la pandèmia de la covid-19. Amb les mesures previstes en aquest Pla, els fons destinats a la Política Agrària Comuna (PAC) per al període 2021-2027 s'incrementen un 2% en termes corrents, en relació amb el pressupost presentat fa dos anys, segons ha destacat Ramon.

El Pla de recuperació preveu un reforç de 15.000 milions d'euros per al Desenvolupament Rural a través del Fons Europeu Agrícola de Desenvolupament Rural (FEADER), per tal que les zones rurals i el sector agrari facin els canvis estructurals necessaris d'acord amb el previst pel pacte verd europeu i aconsegueixin els objectius establerts per les noves estratègies Del camp a taula i de Biodiversitat. També hi haurà un increment d'uns 4.000 milions d'euros de la PAC a partir de fons propis de la UE.

Des de la Comissió Europea confien que al juliol es pugui assolir un acord sobre el marc financer de la futura PAC entre els caps d'estat i de govern dels estats membres perquè posteriorment sigui debatuda pel Parlament Europeu per tal que a la tardor ja hi pugui haver un acord definitiu, ha afirmat Ricard Ramon.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats