Lleida
16/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Calculen un sobrecost de 13 MEUR per a l'oli, de 7 per al vi i de 6 MEUR pel que fa a la carn pels aranzels de TrumpJordà reclama al govern espanyol que engegui la "via diplomàtica" contra els aranzels de Trump


La consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà, ha reclamat al govern espanyol que engegui la "via diplomàtica" el més aviat possible contra els aranzels anunciats pels Estats Units sobre productes agroalimentaris. En roda de premsa després de reunir-se amb la Taula Agrària, Jordà ha afirmat que davant d'una "guerra comercial" com aquesta "anirà de la mà" del ministre d'Agricultura per "reivindicar on s'hagi de reivindicar que sigui la diplomàcia europea que faci el que hagi de fer", ja que ha lamentat que no pot fer una altra cosa. "Malauradament ni el govern del país ni el departament poden fer massa coses més enllà de fer pressió", ha declarat. Si els aranzels s'apliquen, es calcula un sobrecost de 13 MEUR per a l'oli català, de 7 MEUR en el cas del vi i de 6 MEUR pel que fa a la carn.

Jordà s'ha reunit aquest migdia al Parlament amb les organitzacions agràries representades a la Taula Agrària en la que ha estat una trobada extraordinària per valorar l'anunci d'aranzels a les importacions europees per part de Donald Trump.

La consellera ha explicat que en cas que aquests aranzels s'apliquessin, el sector de l'oli seria el més afectat. En concret, Catalunya exporta 56 MEUR en oli i el sobrecost de la nova política comercial arribaria als 13 MEUR. En el cas del vi, les exportacions arriben als 27 MEUR i el sobrecost seria de 7 MEUR, mentre que en el cas de la carn serien 6 MEUR d'un total de 30.

La consellera ha explicat que aquest dilluns havia d'assistir al Consell Consultiu d'Agricultura a Madrid però no ho ha pogut fer perquè al Parlament es debati la moció de censura presentada per Cs contra el president de la Generalitat, Quim Torra. Per això, ha apuntat que caldrà esperar saber què s'ha parlat a la trobada sobre aquest tema, tot i que ha afegit que el passat divendres el Consell de Ministres ja es va expressar en la línia de la negociació en el si de la Unió Europea.

A banda d'això, Jordà ha afirmat que també es coordinaran "encara més" les accions que s'estan duent a terme entre la Promotora d'Exportacions Agroalimentàries Catalanes (PRODECA) i Acció, com són l'obertura de nous mercats als que exportar. Ha reconegut que d'acabar aplicant-se, els aranzels provocaran un "greuge dins la UE" i que altres països exportadors per exemple d'oli, poden "passar per davant" de Catalunya.

Per això, ha afirmat que "s'intensificaran" totes les accions que ja s'estan fent amb PRODECA i Acció, però ha fet també una crida al mercat intern perquè consumeixi productes propis de Catalunya.

En tot cas però, Jordà ha afirmat que la reunió d'aquest dilluns ha servit per analitzar els dos escenaris possibles: que finalment el 18 s'apliquin els aranzels o que no es faci. Per aquest motiu, ha apuntat que caldrà esperar veure què passa finalment.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats