Lleida
18/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


CCOO planteja un conjunt de propostes per ''dignificar'' la campanya de la fruita i reclama recursos per aplicar-lesCrear una única borsa de treball i una xarxa d'albergs o regularitzar els sense papers, són algunes de les mesures


CCOO de les Terres de Lleida ha presentat aquest divendres un conjunt de propostes per "dignificar" la campanya de la recollida de la fruita. Entre aquestes, demana centralitzar la contractació en una única borsa de treball, prioritzar la contractació de treballadors de proximitat, regularitzar els immigrants residents sense papers, facilitar formació als treballadors agraris, una xarxa d'albergs municipals, campanyes per donar a conèixer la recollida de la fruita i també planteja un acord per a la interculturalitat a les comarques de Lleida. A la vegada, CCOO demana a les administracions recursos per implementar aquestes mesures però també el compromís dels diferents agents socials i econòmics implicats en la campanya per dur-les a terme.

CCOO proposa nou propostes que pretenen ser un "punt de partida" per fer front als problemes "estructurals" que es reprodueixen campanya rere campanya i que enguany s'han vist agreujats amb la crisi del covid-19 com és el cas de les persones que arriben al territori per treballar a la fruita, algunes de les quals sense papers. Per això, el sindicat apel·la a "polítiques valentes" i també a la responsabilitat de les administracions i dels diferents agents socials i econòmics implicats en la campanya, segons ha dit la secretària general de CCOO de les Terres de Lleida, Cristina Rodríguez.

Ventura Campo, responsable d'Agricultura CCOO de Lleida, ha assenyalat que la campanya de la fruita "no és exemplar com es vol fer veure des d'alguns sectors" ja que "s'organitza des del descontrol" i "arrossega una ombra de precarietat laboral". Per això, "cal crear un sistema més just per a tots els treballadors i per als empresaris que fan bé les coses", ha afirmat. També ha reclamat mecanismes que garanteixin als pagesos no haver de vendre la producció per sota dels costos de producció.

Per això, CCOO ha plantejat un seguit de propostes en un document "que intenta aportar solucions" el qual el sindicat farà arribar a les administracions i a la resta d'agents socials i econòmics amb l'objectiu de "dignificar" la campanya de la fruita de les comarques de Lleida. Algunes d'aquestes ja s'aplicaven anys enrere però, amb els anys es van deixar de fer, cosa que han lamentat des del sindicat.

 

Nou propostes per "dignificar" la campanya de la fruita de Lleida

CCOO proposa crear un cens agrari per tal que es puguin conèixer amb certesa les necessitats reals de la campanya de la fruita. El sindicat també planteja unificar la contractació dels treballadors en una sola borsa de treball, que sigui gestionada pel SOC. Tot i això, també planteja oficines mòbils que es desplacin pel territori.

D'altra banda, CCOO defensa que les Empreses de Treball Temporal (ETT) hagin d'acreditar una sèrie de requisits i compromisos com ara complir el conveni del sector, tenir presència física al territori i garantir un allotjament digne als treballadors per tal de poder oferir els seus en la campanya de la fruita.

Amb l'objectiu de dignificar el treball al camp, el sindicat planteja que es prioritzi i s'incentivi la contractació d'aturats o de treballadors de proximitat abans de recórrer a la contractació en origen. També demana que es faciliti la reconversió del treball temporal en estable, quan sigui possible. A la vegada, CCOO insisteix en reclamar a les Administracions una regularització extraordinària dels treballadors sense papers residents al país per tal que puguin treballar a la campanya i disposar de tots els drets socials i laborals.

Una altra de les propostes del sindicat giren entorn de la formació dels treballadors. Per això, planteja organitzar un espai on, de forma periòdica, s'informi els treballadors de la fruita sobre els seus drets i el SOC i altres organismes i entitats hi ofereixin cursos i altres activitats formatives.

Altrament, CCOO reclama a la Generalitat recuperar les subvencions per al manteniment i millora d'allotjaments agraris que acullen temporers durant la campanya de la fruita. El sindicat també demana la creació d'un mapa d'albergs i allotjaments municipals i una gestió pública i directa d'aquests equipaments, A la vegada, proposa crear una xarxa i d'una oficina de coordinació dels diferents albergs municipals. L'objectiu és que "cap persona hagi de dormir al carrer", ha assenyalat Rodríguez.

CCOO també planteja campanyes publicitàries per donar a conèixer la recollida de la fruita a les comarques de Lleida, que posi l'accent en el consum de proximitat, el treball que suposa la recollida de la fruita i en la necessitat d'uns preus justos per als productors. En aquest sentit, el sindicat reclama una "reforma profunda" de la cadena alimentària que permeti garantir als pagesos, com a mínim, poder cobrir els costos de producció.

La darrera de les propostes de CCOO passa per promoure un acord per a la interculturalitat en l'àmbit de totes les administracions i agents socials i econòmics de Lleida. "La diversitat ha d'oferir noves oportunitats que cal aprofitar, alhora que cal ser capaços de gestionar, per garantir la convivència i la cohesió del territori", segons ha dit la secretària general de CCOO de les Terres de Lleida. Així mateix, el sindicat planteja crear una xarxa d'acollida i acompanyament per a persones immigrants, establir un protocol de col·laboració dintre els diferents agents i conscienciar i sensibilitat a partir de campanyes i activitats formatives dels valors "positius" que suposa el fenomen de la immigració.

Des de CCOO destaquen que per tal d'implementar aquestes propostes calen recursos i, per això fan una crida a les Administracions, especialment a la Generalitat. Per això, el sindicat reclama que es doti el SOC i la Inspecció de Treball de més recursos tècnics, econòmics i humans, així com els ajuntaments de municipis fruiters. Des de CCOO, però, assenyalen que no només fa falta "voluntat política" sinó també del conjunt d'agents implicats en la campanya de la fruita de Lleida per desplegar aquestes propostes plantejades pel sindicat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats