Lleida
9-25° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Comença de ple la campanya de reg als Canals d’UrgellAra es rega blat, panís i arbres recent plantats


Les importants reserves d’aigua als pantans de Rialb i Oliana i el desgel fan que la campanya de reg d’enguany al Canal d’Urgell estigui garantida al 100 per cent.

Avui comença la primavera i els pagesos de la Plana de Lleida esperen amb candeletes la pluja. Si no plou es començaran a demanar importants dotacions d’aigua de reg per exemple al Canal d’Urgell. La campanya tot i que enguany es va avançar en aquest canal uns dies (va començar el dia 10 a la demanda), va entrar de ple a partir d’ahir, dia de Sant Josep, data tradicional en què es donava el reg. En aquests primers dies els conreus que es reguen principalment a la Plana són els de blat i panís i també els arbres recent plantats. Per al mes que ve es començaran a regar els arbres fruiters.

Malgrat que no plogués en tota la primavera, la campanya de reg al Canal d’Urgell, una de les principals infraestructures de reg de la demarcació, està garantida totalment aquest any ja que les reserves d’aigua emmagatzemades als pantans de Rialb i Oliana, dels que s’abasteix, són molt altes en aquests moments, principalment al de Rialb. A aquestes reserves cal sumar les dotacions que arribaran amb el desgel del Pirineu.

Reg a manta

Actualment el Canal d’Urgell rega pràcticament tota la seva superfície a manta, és a dir, per inundació, per la qual cosa es malbarata molta aigua. A finals de juny la Conselleria d’Agricultura lliurarà a la comunitat de regants l’avantprojecte de modernització d’aquest reg, per transformar-lo poc a poc, en goteig o aspersió.

Un cop els regants rebin l’avantprojecte, aquests començaran a debatre com es financia la magna obra, donat que abarca una superfície de més de 70.000 hectàrees.

L’estudi està sent elaborant per l’empresa Infraestructures.cat per indicació de la Conselleria.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats