Lleida
3/17° C (sol)
97% 26 km/h


Convocats els ajuts al Pla d'arrencades de fruita de pinyol per al període 2019-2020L'objectiu és treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina equivalents a les 80.000 tones que es van deixar d'exportar pel veto rus


El Diari Oficial de la Generalitat de Catalunya (DOGC) ha publicat aquest dimarts la convocatòria d'ajuts al Pla d'arrencades de fruita de pinyol, impulsat pel Departament d'Agricultura. A partir de demà dimecres, els productors interessats ja s'hi podran acollir i tindran de termini 20 dies hàbils que computen fins al 18 de juny. Amb aquest Pla es preveu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina, cosa que equival a 80.000 tones de fruita de pinyol, volum corresponent al que es va deixar d'exportar arran del veto rus. El Departament es fa càrrec d'aquest Pla en solitari, davant la negativa del Ministeri d'Agricultura a cofinançar-lo.

Podran participar en aquesta convocatòria els productors de préssec, nectarina, paraguaià i platerina que hagin fet arrencades de parcel·les plantades d'aquestes espècies des de l'1 de juliol de 2018 fins a la data de publicació de la convocatòria o tinguin previst fer-les fins al 15 de juny de 2020. La dotació màxima d'aquesta convocatòria d'ajuts és de 10 milions d'euros per al període 2019-2020; la màxima superfície subvencionable per a cada titular d'explotació és de 3 hectàrees, i l'import màxim a rebre serà de 5.000 euros per hectàrea, sempre d'acord amb les hectàrees totals sol·licitades en el Pla. 

Val a dir també que la persona peticionària s'ha de comprometre a no plantar en la seva explotació arbres de les espècies incloses en el Pla, com a mínim en els quatre anys següents a l'arrencada amb l'arrencada amb ajut.

El Pla

Aquest Pla d'arrencades de fruita de pinyol 2019-2020 té com a objectiu treure del mercat 2.000 hectàrees de préssec, nectarina, paraguaià i platerina; fet que ha de contribuir a eliminar varietats obsoletes i a afavorir la viabilitat futura de les explotacions. La previsió és que això permeti que surtin del mercat 80.000 tones de fruita de pinyol, volum que és el que es va deixar d'exportar arran del veto rus. Es tracta d'una mesura estructural i menys costosa que si s'hagués de recórrer a una retirada extraordinària, que tindria un cost anual estimat d'entre 35 i 55 milions d'euros.

A començaments d'any, el Departament d'Agricultura va preguntar als fructicultors si s'acollirien a un pla d'arrencada, i arran d'aquella consulta ha rebut 800 peticions de fructicultors corresponents a prop de 1.700 hectàrees. Amb aquesta superfície, s'ha assolit el compromís d'una xifra propera al 80% de la superfície total a arrencar per al primer dels dos anys en què el Pla d'arrencada hauria d'estar operatiu.

L'enquesta derivava d'un requeriment del Ministeri d'Agricultura perquè en principi havia de cofinançar l'ajut, i reclamava la certesa que la mesura seria efectiva. Finalment, però, el Ministeri s'hi ha negat i tot el Pla es finançarà amb fons del Govern.

La posada en marxa de l'ajuda a l'arrencada de plantacions de fruita de pinyol per reduir el volum d'oferta és una de les mesures més destacades del Pla d'acció de la fruita dolça que el Departament d'Agricultura està impulsant des fa més d'un any, a petició de les organitzacions agràries davant de la situació de crisi estructural que afecta el sector del préssec i la nectarina.

El Pla d'arrencades és la darrera mesura pendent d'aplicar dels compromisos adquirits amb el sector ara fa un any, quan es va aprovar, de manera unànime, tot el Pla d'acció de la fruita dolça. Segons Agricultura, això és un fet que ''constata que s'ha complert de ple i totalment amb els compromisos adquirits amb el sector''.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats