Lleida
19/34° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El Consell Català de l'Alimentació es posa en marxa per definir una nova política alimentària per a CatalunyaAgricultura reprén un pojecte aturat pel 155 i vol que actuï com a "parlament de l'alimentació" amb la participació d'actors de tota la cadena agroalimentària


El Consell Català de l'Alimentació s'ha posat en marxa per definir una nova política alimentària per a Catalunya. L'òrgan adscrit al Departament d'Agricultura s'ha presentat oficialment aquest divendres al Parlament i els grups de treball del Consell començaran a treballar després que el projecte quedés en suspens amb l'aplicació del 155. "Vol ser el parlament de l'alimentació, un lloc de debat on es tractin temes de l'alimentació amb una visió de 360 graus", ha descrit la consellera d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, Teresa Jordà. L'òrgan ha d'actuar com a fòrum de participació, col·laboració i debat entre representants de l'administració i la societat civil i fer propostes d'actuacions per assolir "l'excel·lència alimentària". Jordà ha destacat que cal "arribar a grans consensos" per establir un full de ruta que "dibuixi cap on vol anar Catalunya els propers anys" i "encabir mesures i estratègies per fer front als grans reptes del sector agroalimentari".

El Consell es va constituir l'anterior legislatura però comença a treballar ara després que el projecte s'aturés amb l'aplicació del 155. De fet, va ser l'exconsellera d'Agricultura ara a l'estranger, Meritxell Serret, qui va impulsar el projecte. Serret ha intervingut a través d'un vídeo a l'acte d'aquest divendres i ha destacat que és moment de "començar a avançar en convergència" entre actors i amb polítiques consensuades. Segons l'exconsellera, serà un òrgan "important" i "transcendental" per al país i ha insistit que definirà un Pacte nacional per a la política alimentària del país. 

La nova política alimentària de país haurà de definir estratègies per potenciar la producció local d'aliments i la gestió sostenible del medi, contribuir a la cohesió socioeconòmica del territori i a la sobirania alimentària de Catalunya així com millorar la lluita contra el malbaratament alimentari i visibilitzar el paper fonamental de la dona en el món agroalimentari. Jordà ha destacat servirà per "endreçar l'agenda política en matèria de política alimentària".

Segons la consellera d'Agricultura, el Consell és una "eina de país" que ha de permetre fer "polítiques valentes" per superar els reptes del sector. L'òrgan s'estructurarà en quatre comissions: Sobre la cadena agroalimentària, sobre la competitivitat i internacionalització alimentàries, sobre gastronomia i territori i sobre malbaratament i sostenibilitat. Tindrà representació d'associacions i entitats relacionades amb l'alimentació, des de consumidors fins a les organitzacions professionals agràries més representatives així com les institucions i els col·legis professionals relacionats.

L'esdeveniment ha comptat amb la participació del president del Parlament, Roger Torrent, la consellera de Salut, Alba Vergès, i el conseller d’Educació, Josep Bargalló. A banda, els assistents han presenciat una conversa sobre l'alimentació amb els cuiners Joan Roca i Carme Ruscalleda i el catedràtic de nutrició Abel Mariné. També ha intervingut amb un vídeo gravat el xef Ferran Adrià.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats