Lleida
20/30° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El cooperativisme català treballa per a la integració laboral de joves migrants no acompanyatsEl projecte es posa en marxa en una cinquantena de cooperatives agràries amb motiu de la campanya de la fruita


La Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC) i la Federació de Cooperatives de Treball de Catalunya (FCTC) han consensuat una iniciativa, en el marc del projecte Acollim.coop, amb l'objectiu de facilitar la integració laboral de joves migrants no acompanyats en el sector agrari i agroindustrial català. El projecte posa en contacte cooperatives agràries, que requereixen personal per a les seves instal·lacions o per a les explotacions dels socis, amb cooperatives de treball d'iniciativa social que tutelen joves migrants sols i sense referents familiars a Catalunya. El projecte s'inicia treballant amb unes 50 cooperatives agràries amb motiu de la campanya de la fruita.

Arran de l'estat d'alarma decretat per l'emergència sanitària provocada pel coronavirus, els requeriments de personal són més necessaris que mai i, per aquest motiu, el projecte Acollim.coop pren ara un especial interès. Aquesta iniciativa, que tindrà continuïtat en el temps, es comença a treballar amb unes 50 cooperatives agràries. Només en fruita dolça, el sector requereix cada any unes 35.000 persones per dur a terme les tasques pròpies de la campanya agrària i, per això, s'inicia la col·laboració amb les cooperatives fructícoles. Posteriorment, es farà extensiva a altres sectors agropecuaris com és el cas de la vinya, l'oli d'oliva, cítrics, ramaderia i llet.

Les 194 cooperatives agràries catalanes sumen més de 4.600 llocs de treball propis, als quals cal afegir l'ocupació que creen els seus 31.500 socis productors. Per la seva part, les cooperatives d'iniciativa social acrediten una llarga trajectòria en la gestió de centres i pisos per a infants i joves del sistema de protecció de menors i altres recursos de caràcter socioeducatiu i atenen a 745 joves menors d'edat i 121 majors d'edat.

Tot i les dificultats en la gestió dels permisos de treball, dels desplaçaments d'aquests joves des dels centres d'acollida fins a les cooperatives o a les explotacions dels socis, el cooperativisme treballa per resoldre totes i cada una de les situacions particulars. En aquest sentit, les federacions de cooperatives catalanes aprofitaran la flexibilització dels criteris laborals derivada del nou Reial decret del govern espanyol sobre regulació de l'ocupació agrària per potenciar la incorporació de joves d'entre 18 i 21 anys.

La col·laboració entre les cooperatives agràries i de treball associat per a la integració laboral de joves migrats es duu a terme en el marc dels projectes d'intercooperació en l'àmbit de la Confederació de Cooperatives de Catalunya.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats