Lleida
22/36° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


El DOSA3D i els tractaments de precisió redueixen fins a un 40% els fitosanitaris en vinyaResultats del projecte GOPHYTOVID, promogut per empreses vitivinícoles i amb participació de la UdL


El sistema DOSA3D desenvolupat per la Universitat de Lleida (UdL) i el Departament d'Agricultura de la Generalitat aconsegueix reduir fins el 40% l'ús de fitosanitaris en vinya, segons els resultats del projecte d'investigació aplicada GOPHYTOVID: Tractaments fitosanitaris de la vinya en base a mapes de vigor, que s'acaben de presentar. Promogut per les empreses vitivinícoles Raventós Codorníu, Família Torres, Bodega Las Copas, Viñas del Vero i Bodegas Martín Códax; finalitzarà al setembre. També han participat la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), l'empresa FMC Agricultural Solutions i els constructors de maquinària Hardi International i Pulverizadores Fede.

El projecte GOPHYTOVID ha aconseguit una reducció del consum de fitosanitaris tant en cultiu convencional com ecològic. Els investigadors de la UdL també han validat un protocol per al control d'àcars de la vinya (Eotetranychus carpini i Tetranychus urticae) i han desenvolupat tècniques de viticultura de precisió que permeten confeccionar mapes de prescripció zonal a partir d'imatges del satèl·lit europeu Sentinel.

L'investigador Santiago Planas, del grup de recerca en Control Integrat de Plagues Agrícoles i Forestals d'Agrotecnio-UdL, ha liderat una part rellevant de la recerca realitzada a Catalunya i a Castella-La Manxa. "Els treballs s’han dut a terme en una etapa amb especials dificultats sanitàries per a la vinya, circumstància que ha permès dotar de màxima solidesa els resultats assolits que es concreten en la reducció dràstica dels costos i els riscos personals i ambientals dels tractaments fitosanitaris de la vinya", explica Planas.

El projecte, amb una durada de dos anys, ha comptat amb un pressupost total que supera els 613.000 euros, amb l'ajut del Ministeri d'Agricultura, Pesca i Alimentació (MAPA), a través del seu programa d'ajudes per a l'execució de projectes d'innovació per Grups Operatius, cofinançat per la Unió Europea.

"Més enllà de la viticultura, els resultats obren les portes a operacions similars en la fructicultura i a l'automatització i robotització de les operacions mecanitzades en cultius arboris", destaca Santiago Planas.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats