Lleida
16/26° C (pluja)
97% 26 km/h


El món agrari de Lleida demana incloure les hortalisses i la fruita dolça als ajuts de la propera PACLes reivindicacions dels alcaldes i sindicats agraris arribaran a Europa i es debatran a la Comissió d’Agricultura el 28 de gener


Les reivindicacions dels alcaldes i regidors de prop d’una cinquantena d’ajuntaments de municipis productors de fruita dolça, d’Afrucat, d’ASAJA, de JARC, d’Unió de Pagesos, de la Federació de Cooperatives Agràries de Lleida i de la Plataforma en Defensa de la Fruita Dolça s’inclouran a l’Ordre del Dia de la propera Comissió d’Agricultura del Parlament de Catalunya, la qual està prevista el proper 28 de gener. En aquest escenari, un grup de representants del col·lectiu, podrà exposar davant els diferents grups parlamentaris de la Cambra les seves propostes.

Així ho va anunciar Marc Solsona, president de la citada Comissió, qui va rebre ahir al matí al Parlament de Catalunya una àmplia representació del sector que li van reclamar mesures com “increments considerables” a les partides pressupostàries destinades al Departament d’Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació per tal de mantenir l’equilibri territorial, l’activació d’eines de finançament suficients per garantir els agricultors poder iniciar la campanya 2020, un Pla d’Arrencada d’abast estatal que permeti reduir la producció en un 30%, bonificacions fiscals en matèria d’IBI rústic, IRPF i quotes de la Seguretat Social, l’aplicació del Codi de Bones Pràctiques al sector agroalimentari, la implantació d’un model de distribució amb preus mínims i l’activació de campanyes de sensibilització de l’opinió pública

FRUITES I HORTALISSES

Abans de la trobada que han mantingut al Parlament amb Marc Solsona i diferents membres dels grups polítics que integren la Comissió d’Agricultura, els alcaldes de la fruita dolça es van reunir amb Ferran Tarradellas, director de la Representació de la Comissió Europea a Barcelona, per plantejar la necessitat d’implementar des de l’administració comunitària un seguit de mesures per garantir el futur del sector. D’entre les més destacades, figura la inclusió de les fruites i les hortalisses espanyoles dins el llistat de cultius que permeten els seus productors rebre ajuts de la PAC.

La reunió amb Tarradellas va permetre els alcaldes de la fruita dolça desgranar davant del màxim representant de la Comissió Europea a Barcelona les raons de la greu situació econòmica dins la qual viuen les explotacions del sector tot plantejant la necessitat de que l’administració comunitària activi mesures extraordinàries de finançament, autoritzi els diferents estats per adoptar mesures especials com ara Plans d’Arrencada d’arbres o retirades de producte. Van explicar també a Tarradellas que existeix un decalatge de vint cèntims per kilogram de fruita que impedeix els productors cobrir costos.

Per superar aquesta situació, el sector planteja diverses solucions, una de les quals es la inclusió de la fruita dolça com a cultiu be-neficiari dels ajuts de la PAC. Els ajuts, van destacar, “haurien d’estar destinats a agricultors professionals amb dedicació mínima del 50% a l’activitat”.

El president d’Asaja-Lleida, Pere Roqué, va exposar que “se’ls hi ha traslladat els greus problemes de liquidació d’aquest any i se’ls hi ha demanat que la fruita dolça ha de ser un element clau a la PAC”. Així mateix, el president d’Asaja va recordar que “s’estan perdent 50.000 llocs de treball a la vall de l’Ebre” i que no aguantaran un altre any en aquestes condicions. El que sí que tenen clar des del sector, en tot cas, és que “continuarem batallant” va dir Roqué.

Per la seva banda, el director de l’Oficina Europea a Barcelona va explicar a que havia escoltat amb atenció les preocupacions dels pagesos i va assegurar que traslladaria a la Comissió Europea les seves demandes.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats