Lleida
20/36° C (sol)
97% 26 km/h


Els aturats podran anar a collir fruita i cobrar el subsidi i també es podrà contractar els menaEls empleats afectats per un ERTO pel Covid-19 o els autònoms que rebin la prestació pel cessament del negoci queden exclosos


El govern espanyol va aprovar ahir un decret per facilitar la contractació temporal d’aturats i persones migrants per pal·liar la manca de temporers al camp.

El ministre d’Agricultura, Luis Planas, va explicar en roda de premsa després del Consell de Ministres que es permetrà al sector agrari contractar aturats de municipis propers als camps i que aquestes persones puguin seguir cobrant la prestació d’atur o renda o subsidis agraris. Així doncs, podran comptabilitzar les dues fonts d’ingressos. Tanmateix, s’exclou els treballadors afectats per ERTO pel coronavirus o autònoms que rebin la prestació per cessament d’activitat per la crisi derivada de la Covid-19.

A més, l’Estat facilitarà que joves migrants d’entre 18 i 21 anys en situació regular obtinguin permisos de treball per incorporar-se a la campanya de recollida de collites. En aquest sentit, el conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, va advertir que no es pot fer “utilitarisme” amb aquells joves migrants, també anomentats mena, que siguin contractats per fer feines al camp. Així, va reclamar que, si són contractats, no sigui en una situació “excepcional” que duri entre 2 o 3 mesos, sinó que representi una “regularització completa”. “Si no, és un ús utilitarista d’aquests joves”, va dir.

D’altra banda, el decret preveu que es prorrogui el permís de treball al camp a aquelles persones migrants que estiguin en situació regular i que els venci abans del 30 de juny. 

El coordinador d’Unió de Pagesos (UP) a les Terres de Lleida, Jaume Pedrós, va dir que “encara ens falta conèixer amb detall el decret, però va comentar que l’any passat diferents agricultors vinculats a la seva organització agrària van contractar uns 40 joves migrants d’entre 18 i 21 anys i que hi van quedar satisfets perquè van desenvolupar la tasca amb professionalitat”. Va afegir que “hores d’ara ja ens hem posat en contacte amb els nostres afiliats per veure quanta gent necessita i la disponibilitat que tenen d’allotjament”, ja que altres campanyes hi havia treballadors que disposaven de lloc per dormir, a casa d’amics o de familiars. 

El president de JARC a Lleida, Joan Carles Massot, es va mostrar satisfet amb el decret i va comentar que “és una mesura raonable i la més fàcil d’aplicar, tant per ajudar a les persones sense feina com per motius de seguretat sanitària. El president d’Asaja Lleida, Pere Roqué, va lamentar que “les restriccions de mobilitat impedirà contractar els temporers que han treballat a la campanya agrària a Andalusia perquè no estan empadronats a les comarques lleidatanes”. A més, va dir que “la contractació dels aturats i els migrants suposarà un augment de despeses per la formació”. 

El president de la Federació de Cooperatives Agràries de Catalunya (FCAC), Ramon Sarroca, va reclamar que la normativa sigui de fàcil aplicació i que els tràmits per dur a terme les incorporacions siguin àgils.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats