Lleida
18/32° C (sol)
97% 26 km/h


Els pagesos continuaran tallant la C-12 fins tenir ajudes directesEls afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre van interrompre ahir la circulació a Flix per quart diumenge consecutiu


Els pagesos afectats per l’incendi de la Ribera d’Ebre van tallar ahir de les 18.30 hores fins les 20.00 hores la carretera C-12 a de Flix per quart diumenge consecutiu. Demanen a la consellera d’Agricultura, Teresa Jordà, ajudes directes als productors que han perdut els seus cultius i no els crèdits tous que proposa la Generalitat.

“Continuarem tallant la carretera fins que no arribi un decret del Govern dient que tenen ajudes directes per a la gent afectada”, va afirmar Pere Roqué, president de l’ASAJA. Roqué se sent “il·lusionat” perquè han passat de ser, segons afirma, 40 persones protestant a ser-ne 200 i critica que als polítics “se’ls omple la boca amb la Catalunya rural només quan venen eleccions”.

A la reivindicació d’ahir van acudir no només pagesos sinó també persones que van voler mostrar la seva solidaritat i alcaldes de poblacions com les Borges Blanques o Bovera.

Entre els pagesos afectats hi ha l’Òscar, a qui les flames van cremar 200 arbres. Ell no ho veu un problema, però afirma que la gent que ho ha perdut tot ho té difícil. “Han d’estar tres o quatre anys pagant el manteniment de les terres. Jo em sembla que plegaria, no sabria què fer”, diu.

Aquest és el cas de l’Antonio, que ha perdut les 30 hectàrees d’olivera i ametllers. Veu “com la cartilla va baixant”, i afirma sobre una resposta de Jordà que “suposo que si ara està de vacances vindrà amb les idees més clares”.

El president del Consell Comarcal de les Garrigues, Jaume Setó, va demanar fer cas als pagesos i va mostrar el seu descontent en no ser rebuts dimecres per cap representant d’Agricultura, malestar recollit en un manifest. 

La resposta que van donar a la ‘plantada’ als pagesos va ser que “estaven de vacances”, explica Roqué, i Setó destaca que la situació “anirà empitjorant perquè la gent es calenta més i les coses s’haurien d’agafar des del principi, donar una solució clara i concisa”, i creu que és “lamentable que hagi d’anar passant el temps perquè s’arreglin les coses”. 

El tall no va ser continuat i cada vint minuts, aproximadament, es deixava passar els vehicles. Durant l’intèrval on circulaven els cotxes, n’hi havia que desfilaven ensenyant el dit del mig als pagesos que han perdut les terres amb les que es guanyen la vida.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats