Lleida
3/12° C (boira i sol)
97% 26 km/h


Els pagesos reben la proposta de subvencions de Jordà com una ‘resposta’ a les seves exigènciesLa consellera rebutja els ajuts directes, com demanaven els afectats, però tindràn “prioritat” en ajudes a la competitivitat


Després de la reunió amb la consellera, els pagesos afectats per l’incendi de Ribera d’Ebre creuen que finalment la Generalitat ha “escoltat” en part les seves demandes de recursos, encara que no sigui a través d’ajuts directes.

A través de diverses reunions mantingudes ahir a Flix amb alcaldes i pagesos afectats per l’incendi de Ribera d’Ebre, la consellera d’Agricultura Teresa Jordà ha aconseguit aturar de moment les protestes dels pagesos. Tot i que la Generalitat va descartar ja d’entrada la concessió d’ajuts directes, la consellera es va presentar a Flix amb un paquet de mesures que suma una despesa d’11,5 milions d’euros. Entre elles la línia de crèdit de 5 milions d’euros per als afectats, que es gestionarà a través de l’Institut Català de Finances (ICF), assumint la Generalitat el cost dels 800.000 euros d’interessos. Aquesta proposta però, segueix sense acceptar l’opció dels recursos “a fons perdut”, com demanaven els pagesos.

A banda d’això i com a novetat, Jordà va explicar que el Departament donarà “prioritat” a les finques i explotacions situades a la zona de l’incendi a l’hora de concedir els ajuts a la competitivitat en la pròxima convocatòria de l’any 2020. “Encara no sabem de quina manera, amb més punts o com sigui, però no se n’ha d’escapar cap”, va emfatitzar. Els ajuts volen promoure l’ús de tecnologies innovades per millorar la viabilitat de les explotacions agràries. Poden subvencionar entre un 35% i un 55% de la inversió. “Ho vetllarem cas per cas”, va apuntar. Sobre això, el president de l’Associació de pagesos Asaja, Pere Roqué, va considerar que es tracta d’una resposta a la seva demanda d’ajuts directes, encara que no directament, va dir.

D’aquesta manera, Roqué assegura que les subvencions a la competitivitat que ha avançat la consellera, són també “ajuts a fons perdut”. Igualment, Asaja va valorar positivament la creació d’una taula de treball, a iniciativa del Departament i que reunirà a les parts afectades per a materialitzar els ajuts.

Del total d’ajudes, 5,7 milions corresponen a inversions directes de la Generalitat per a la regeneració forestal de la zona afectada (2,2 milions) així com actuacions de prevenció d’incendis forestals (3,5 milions). No obstant això, cal recordar que les ajudes directes per a la recuperació dels boscos són una mesura que la conselleria ja havia avançat amb anterioritat. Aquesta recuperació dels boscos s’iniciarà amb caràcter d’urgència, a partir d’aquest mateix dilluns. De les 5.046 hectàrees que va cremar el foc, un 80% són forestals (4.071 hectàrees).

Aquest cop, i després de diverses convocatòries amb centenars de persones tallant la carretera C-12 per protestar davant el Govern, els arguments de Jordà semblen haver convençut, de moment, bona part dels afectats. Després de la reunió els agricultors ja van anunciar que desconvoquen noves mobilitzacions fins, com a mínim, el pròxim 14 de setembre, quan es tornaran a reunir amb la consellera. “Donem un vot de confiança perquè han canviat les tàctiques, les formes i hi ha diàleg”, va subratllar el portaveu de la Plataforma d’afectats de Flix, Manuel Sánchez. Igualment, en una asemblea a Bovera els pagesos van ratificar la decisió d'aturar els talls, almenys fins al dia 14 de setembre.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats