Lleida
6/21° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Els preus del panís pugen a més de 180 euros la tona en un any que es preveu “normal” a PonentEl nombre d’hectàrees sembrades va a la baixa a causa del seu alt cost de producció i també per la diversificació dels cultius


La climatologia favorable d’aquest estiu, amb l’absència de pics de forta calor, ha propiciat una producció de panís a les comarques de Ponent al voltant dels 11.000 quilos per hectàrea de mitjana. 

Es tracta d’una producció “més o menys esperada”, diu el president de la Cooperativa de Linyola (Pla d’Urgell) i coordinador territorial d’Unió de Pagesos, Jaume Pedrós, que qualifica la campanya d’enguany de “normal”. A diferència d’anys anteriors però, els preus pugen per damunt dels 180 euros per tona, xifra a partir de la qual el cultiu “comença a ser rentable”. De fet, els baixos preus i la diversificació dels cultius han fet que el nombre d’hectàrees de panís sembrades hagi anat a la baixa en els darrers temps.

Les comarques de Ponent es troben aquests dies a la meitat de la campanya de recol·lecció del panís, que ha començat com és habitual a finals de setembre en els panissos de primera collita. El bon temps i l’absència de pluges fa creure als productors que la campanya finalitzarà d’aquí uns quinze dies. En el cas dels panissos de segona collita, la recol·lecció començarà d’aquí uns vint dies, a principis de novembre, quan les plantes ja s’hagin assecat del tot. Jaume Pedrós ha diu que es preveu una campanya “normal”, amb una producció de quilos de panís que serà “més o menys l’esperada” i amb una qualitat del gra millor que la de l’any passat, tot i que “tampoc molt bo”. Això és perquè a principis d’estiu, durant els mesos de creixement de la planta, no s’han registrat pics pronunciats de calor que hagin pogut afectar la formació de la pinya. A més, la climatologia també ha fet que no hi hagi tanta afectació per l’aranya roja, un insecte que es posa al panís i que fa que la planta s’assequi abans d’hora.

D’aquesta manera, la producció dels panissos de primera collita, que es van plantar entre abril i maig, funciona “bastant bé” amb unes xifres de mitjana per sobre dels 11.000 quilos per hectàrea. En canvi, el vent de finals de setembre i l’aparició tardana de l’aranya roja han afectat la producció dels panissos de segona collita, que difícilment pujaran dels 10.000 quilos per hectàrea.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats