Lleida
18-35° C (sol)
97% 26 km/h


Els productors de fruita hauran de pagar 50 euros anuals per hectàrea per a promoció, innovació i nous mercatsL’Assemblea d’Afrucat aprova set extensions de norma de la fruita, d'obligat compliment per als pagesos catalans


L’Assemblea General Extraordinària celebrada avui, dia 20 de març, ha aprovat les 7 extensions de norma proposades per la Junta de l’associació amb un 85% de vots favorables, un 4% de vots en contra i un 11% d’abstencions.

En paraules del president d’Afrucat, Francesc Torres, “hem viscut una assemblea tranquil·la i participativa on s’han pogut aclarir dubtes i on ha quedat clara la voluntat del sector fruiter de donar un pas endavant i agafar les regnes del futur de la fruita”.

Per Manel Simon, director general d’Afrucat, “es tracta d’un moment històric després de més de dues dècades en que el sector ha perseguit fer realitat les extensions de norma”. Simon ha afirmat que en aquests moments “la fruita catalana està liderant un procés pioner en el que s’emmirallen la resta de zones de l’Estat. De fet, Afrucat està assessorant altres comunitats grans productores de fruita (Múrcia, Extremadura, Aragó) que veuen en la circumscripció una eina per a ordenar el sector”.

Pel director d’Afrucat “amb aquesta eina l’administració empodera el sector privat a que imposi les seves pròpies normes i a que gestioni el negoci de la fruita”.

L’aprovació de l’Assemblea d’Afrucat de les 7 extensions de norma enceta un procés que portarà a elevar aquestes normes a llei d’obligat compliment per a tots els productors catalans de poma, pera, préssec i nectarina. Aquest procés s’iniciarà a finals d’aquest mateix mes quan Afrucat presenti formalment al Departament d’Agricultura les 7 extensions de norma. El DARP tindrà llavors fins a tres mesos per aprovar i publicar les normes i elevar-les a categoria de llei (en aquest temps es poden donar també esmenes i modificacions a les normes). Un cop les normes estiguin publicades, serà el DARP qui complirà el tràmit d’informar primer al ministeri d’Agricultura espanyol i posteriorment a la Comunitat Europea.

Les 7 extensions aprovades

Extensions de caràcter informatiu

S’aproven 4 extensions per a millorar la informació de què disposaran els productors i que els ajudaran a planificar estratègicament el seu negoci:

-       Aportació d’estocatges mensuals de poma per varietats i tipologia de conservació

-       Aportació d’estocatges mensuals de pera per varietats i tipologia de conservació

-       Aportació d’estocatges interdiaris de préssec i nectarines per grups varietals

-       Aportació diària de volums d’entrades a les centrals de les principals varietats de préssecs i nectarines

Extensions de caràcter econòmic

S’aproven 3 extensions de norma de caràcter financer

-       Aportació de 50 euros per hectàrea de poma

-       Aportació de 50 euros per hectàrea de pera

-       Aportació de 50 euros per hectàrea de préssec i nectarina

Amb aquesta aportació financera es preveu executar el Pla d’acció de la circumscripció econòmica que es basa en :

·      Innovació

·      Qualitat

·      Promoció 

·      Nous mercats

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperArticles relacionats