Lleida
4/16° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


Fruits de Ponent instal·la plaques solars a la central d’Alcarràs per generar energia renovableEl grup cooperatiu implementa diverses mesures seguint les recomanacions de les Nacions Unides en producció sostenible


La cooperativa de segon grau Fruits de Ponent, amb seu social a Alcarràs, invertirà aquest any 1,5 milions d’euros en fer un canvi del seu model energètic amb l’objectiu de passar a produir energia renovable i sostenible seguint els criteris de les Nacions Unides pel que fa a Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS).

Així ho va anunciar ahir des de la Seu Vella de Lleida el director general de Fruits de Ponent, Josep Presseguer, en el marc d’una jornada que tractà el sector agroalimentari davant dels ODS.

La jornada, organitzada per Fruits de Ponent conjuntament amb la Xarxa Espanyola del Pacte Mundial, va reunir representants de 65 empreses del sector agroalimentari de diferents punts de l’Estat espanyol.

Fruits de Ponent ja ha iniciat les obres d’una instal·lació fotovoltaica de 1,6 megawats a la teulada de la central de confecció i la intenció és que el nou model fotovoltaic amb plaques solars entri en marxa a finals d’any.

Presseguer va indicar que l’objectiu és que la central fructícola sigui autosuficient pel que fa a energia i que aquesta sigui sostenible i renovable com marquen les pautes actuals a nivell mundial reduint així la contaminació.

Aquesta inversió de 1,5 milions d’euros serà cofinançada en un 50% per la Unió Europea. Un cop el nou sistema entri en funcionament la producció serà excedentària en alguna època mentre que en altres, Fruits de Ponent haurà d’utilitzar també l’energia convencional, per exemple a l’estiu en puntes de feina amb la campanya fructícola.

L’estalvi que aconseguirà amb la planta fotovoltaica s’estima en uns 170.000 euros a l’any. El grup cooperatiu, que amb aquesta in-versió accentua el seu compromís amb la protecció del medi ambient, negocia amb la comercialitzadora energètica una tarifa pròpia per als socis.

També seguint els Objectius de Desenvolupament Sostenible (ODS) de les Nacions Unides, Fruits de Ponent ha implementat mesures de conciliació laboral entre els seus treballadors i treballadores, polítiques de gènere per evitar desigualtats entre homes i dones i formació.

Així mateix, la cooperativa de segon grau ha creat una Fundació per servir d’ajuda als socis i treballadors en temes com alimentació, formació o la seva promoció.

La Paeria de Lleida tindrà una oficina específica

L’Ajuntament de Lleida tindrà una oficina específica per fer el seguiment de totes les actuacions relacionades amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible inclosos en l’Agenda 2030. L’alcalde de Lleida, Fèlix Larrosa, ho va explicar ahir en el marc de l’obertura de la jornada. Larrosa va destacar que des del món local “s’ha de sumar al compromís global del Pacte Mundial pels Objectius de Desenvolupament Sostenible i la

Paeria ha d’avançar en aquesta direcció”. Els Objectius de Desenvolupament Sostenible estan resumits en 17 grans accions que tenen com missió contribuir a fer un món més sostenible, just i sense desigualtats socials. El paer en pap va agrair a Fruits de Ponent el seu compromís amb els Objectius de Desenvolupament Sostenible i la voluntat de “construir, des de l’empresa i la societat civil les bases perquè el sector agroalimentari de Lleida sigui conegut per la seva qualitat i pel seu compromís”. Larrosa va destacar també que Lleida “està a l’alçada dels 17 reptes de l’Objectius de desenvolupament Sostenible.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats