Lleida
4/20° C (sol i núvols)
97% 26 km/h


La Generalitat preveu obrir una línia d'ajuts per construir o reformar allotjaments per a temporersEls agents implicats en la campanya de la fruita destaquen l'alt grau de compliment de la normativa per part dels empresaris agraris


El Departament de Treball, Afers Socials i Família ha anunciat la intenció d'obrir properament una línia de subvencions per a la construcció, reforma o millora d'allotjaments destinats als treballadors que participen en la campanya de la fruita. Així s'ha anunciat en la reunió preparatòria de la campanya agrària celebrada aquest dimarts a Lleida i en la qual s'ha situat el tema de l'allotjament com una de les qüestions a resoldre i millorar. Durant la reunió, els diferents agents implicats han destacat l'alt grau de compliment de la normativa laboral per part dels empresaris agraris. El subdelegat del govern espanyol a Lleida, José Crespín, ha qualificat la campanya de la fruita lleidatana de "modèlica" i la segona més important de l'Estat després de la recol·lecció de la maduixa de Huelva.

Després de la reunió, Crespín ha assenyalat que una de les qüestions a millorar, segons s'ha posat de relleu durant la comissió agrària, segueix sent la necessitat de resoldre el tema de l'allotjament dels temporers. En aquest sentit, el representant de Treball, Afers Socials i Família ha anunciat la voluntat del departament d'obrir una línia de subvencions per construir o reformar allotjaments destinats als temporers, els detalls de la qual s'anunciaran properament, segons ha explicat el subdelegat del govern de l'Estat a Lleida. 

José Crespín ha destacat "la bona feina feta en els darrers anys per part de tots els agents implicats en la campanya", cosa que "vol dir que s'ha treballat de forma constant entre les diferents parts". El subdelegat ha assenyalat que "per primera vegada" han participat en la reunió de la comissió agrària representants dels departaments d'Empresa i Coneixement; d'Agricultura, Ramaderia, Pesca i Alimentació, i de Treball, Afers Socials i Família i ha ressaltat que "és del tot necessària la coordinació i la col·laboració entre administracions".

Crespín ha dit que encara és d'hora per valorar i fer una previsió de dades de la campanya de la fruita pel que fa necessitats de mà d'obra i volums de producció però els indicadors actuals "apunten que pot ser una bona campanya sempre i quan no es produeixin inclemències meteorològiques com ara gelades o pedregades", segons ha dit. 

Les parts implicades en la campanya agrària han destacat també de forma unànime l'alt grau de compliment del conveni del camp per part dels empresaris agrícoles i han demanat que la Inspecció de Treball continu amb les inspeccions per acabar amb la "competència deslleial" que significa no complir amb la normativa vigent. 

El subdelegat del govern de l'Estat ha explicat que la comissió agrària es tornarà a reunir a començaments del mes de juny per analitzar el desenvolupament de l'inici de la collita de la fruita i per "portar a bon port una campanya que és també un mirall per altres campanyes agràries d'arreu de l'Estat". Així mateix, Crespín ha informat que la setmana que ve se celebrarà una reunió a la delegació del Govern de la Generalitat a Lleida amb la participació de representants de la Diputació i de consells comarcals per seguir avançant en aquelles qüestions que més preocupen al sector agrari. 

La reunió de la comissió agrària de preparació de la pròxima campanya de recollida de la fruita ha comptat també amb la participació de la subdirectora general d'Immigració del Ministeri de Treball, Migracions i Seguretat Social, Laura Minguito. A més de Crespín i de representants de la Generalitat, de l'Administració estatal i de l'Ajuntament de Lleida, també hi han assistit representants d'Afrucat, dels sindicats Unió de Pagesos, JARC, Asaja, UGT i CCOO i responsables dels cossos i forces de seguretat de la Generalitat i de l'Estat.

Més notícies a l'edició de LA MAÑANA en paperSOBRE L'AUTOR

Articles relacionats